Jelenlegi hely

Márciusi könyvajánló - Nyerd meg a Libri két könyvújdonságát nálunk!

A Libri Kiadó gondozásában 2019 első félévében több figyelemreméltó könyv is megjelenik, amely az anyaság témáját tárgyalja különböző nézőpontokból. Most ezek közül hoztunk el Nektek két kötetet, amit egy kis szerencsével akár meg is nyerhettek. 

Anyasors - A Jön a baba szereplői tovább mesélnek

Az Anyasors című kötetben Hadas Kriszta, riporter Jön a baba című dokureality-sorozatának szereplői mesélnek várandósságról, párkapcsolati nehézségekről, betegségről, mindennapi küzdelmekről és örömről – az anyaságról.

Tizenegy különböző élethelyzet, tizenegy női sors
Van, aki elvált. Van, akit elhagytak. Van igazi nagy túlélő és újrakezdő is. Sokféle család és párkapcsolat, és ezerféle személyes tragédia. Ami közös a történetekben, az a küzdelem. A törekvés, hogy a maga kihívásaira mindenki a legjobb megoldást találja meg.
Mindez egy végtelenül empatikus, a szereplők minden rezdülésére figyelő újságíró szemén keresztül tárul elénk. Hadas Krisztina elképesztő odafigyeléssel fordul interjúalanyai felé: úgy igyekszik megérteni személyes történetüket, korlátaikat és gyarlóságaikat, s úgy éli át örömeiket, mint talán senki. Így válhat ez a kötet magával ragadó beszámolóvá az egyik legkülönlegesebb létállapotról, amit anyaságnak hívunk.

Részlet a könyvből:
„A Bajcsyban egyébként korábban, egy nagyon sötét napon, nekem is volt dolgom, és ugyanezt az okosan humánus magatartást tapasztaltam. Amikor Zsiga bátyját vártam, akinél az ultrahangok alkalmával súlyos rendellenességet állapítottak meg, ebbe a kórházba kellett a félelmetes vizsgálatra, amniocentézisre mennem. Egyetlen percig nem éreztem azt a fásult, kiégett, na jöjjön a következő, akit jól megdöfünk hozzáállást. Mert minden pusztítás ellenére még mindig vannak helyek, orvosok és nővérek, akik nem adják át magukat a morális fertőnek, szembe mennek a pusztulatnak. A beavatkozás után egy héttel kaptunk újabb időpontot. A köztes időt férjemmel a rettegéstől gúzsba kötve kuporogtuk végig, otthon a kanapén. Már alig emlékszem, hogy Sári közben hol volt. Többnyire anyámnál, hogy ne szálljon le ő is a pokol legmélyebb bugyraiba. Aztán végre beléptünk a koszlott rendelőbe, ahol az íróasztal csücske több rétegben szétválva kunkorodott, a leletek magasra tornyozódtak, megfáradt, poros növény próbált fotoszintetizálni az ablak előtt. Egy másik fehér bajszos orvos az eredményeket mutatva, halk szóval magyarázta, hogy a gyerekünk életképtelen. – Krisztina, ha maga az én lányom lenne, azt mondanám, ne tartsa meg. Mindenkinek szenvedést okozna, a babának is. Ha egyáltalán élve megszületik, hónapokig, maximum egy-két évig lehet önökkel. Nem kell hősnek és áldozatnak lennie, még lehet gyerekük. – Így szállt el az első fiunk. A fájdalmas beavatkozás, a megszülettetés előtt, közben és után meggyászoltuk, még most is sokat gondolunk Rá. Szörnyű kimondani, de az ő halálra árán születhetett meg a második, a tündérherceg! Négyéves lehetett, amikor egy nap ovi után a másodikra kaptatva, az alsó szomszéd ajtaja előtt beleütköztünk a fehér bajszosba. Vendégségbe jött a feleségével az elsőn lakó szelíd építész házaspárhoz, ahol a családfőnek szintén fehér bajusza van. Lehet, hogy ez a jóság jele. Az orvossal egymásra meredtünk. Éreztem, felismer, nem a tévéből – ő biztos nem nézi –, a kórházból. Szótlanul, könnyezve lökdöstem felfelé a lépcsőn Zsigát. Ő tapintatosan, a mindent tudók mosolyával biccentett, és belépett a szomszéd előszobájába. Abban a pillanatban még annyit sem tudtam neki mondani, hogy köszönöm. Most mondom, köszönöm!” 

Hadas Krsiztina
Anyasors - A Jön a baba szereplői tovább mesélnek

További info 
Dedikálással egybekötött könyvbemutató április 3-án (Hadas Kriszta beszélgetőtársa: Azurák Csaba)

A svéd módszer – Babavárás és csecsemőgondozás

A sokat emlegetett svéd életszemléletet tükröző szuper kötet, ami szakmailag megalapozott tanácsokkal, információkkal és megengedő hozzáállásával segít, hogy a gyereket vállalók minél kevesebb szorongással vágjanak bele a szülővé válás kalandjába. 

A svéd módszer című kézikönyv azt mutatja meg, hogy a svédek mit gondolnak a babavárásról és a csecsemőgondozásról. Svédország évtizedek óta a világ legboldogabb országainak egyike. Lehet, hogy mindennek ahhoz is köze van, ahogy a gyerekvállaláshoz és a gyerekneveléshez állnak? Vajon a különböző családmodellek elfogadása, az ítélkezésmentes hozzáállás, az egyéni szuverenitás megőrzése is segíthet elérni a boldogságot?

A szerzők a megengedő, svéd életszemléletet tükröző útmutatásaik mellett sorra veszik azokat a témákat is, amelyek a várandósság és a baba első éve során felmerülhetnek, és szakmailag megalapozott tanácsaikkal segítenek eligazodni a rengeteg felmerülő kérdésben.

A tartalomból:

• felkészülés a babavárásra
• a szülői teendők megosztása
• vizsgálatok a terhesség ideje alatt
• lehetséges komplikációk
• a szülés
• hitek és tévhitek a szoptatás körül
• párkapcsolati nehézségek és megoldásuk
• hozzátáplálás
• mit tegyünk, ha rossz alvó vagy evő a baba
• csecsemőkori betegségek, védőoltások

A könyv márciustól kapható a könyvesboltokban.​

Dr. Cecilia Chrapkowska - Dr. Agnes Wold
A svéd módszer Babavárás és csecsemőgondozás
Szorongás helyett boldogság - Tévhitek helyett tények 

További info

- Budapestimami -

Ez is érdekelhet:

Az év 50 legjobb gyermekkönyve

Az év 50 legjobb gyermekkönyve ››

Óvodába készülünk! - könyvajánló gyerekeknek és szülőknek

Óvodába készülünk! - könyvajánló gyerekeknek és szülőknek ››

 

Partnereink