Jelenlegi hely

Archív - Botosné Kárász Brigitta - könyvelő

A Fehérvárimami "Szakember válaszol" rovatának archivumában az alábbiaknak Botosné Kárász Brigitta könyvelőhöz érkezett kérdéseket és az azokra adott válaszokat olvashatod.

Ha kérdésed van, itt felteheted >>

Levonás

 Kedves Mária,

Köztartozást behajthat a NAV, ha erre megbízást adott az Önkormányzat. A tartozására korábban lehetett volna kérni részletfizetést, kedvezményt stb. Ez nem munkabér, így a levonásnak is más szabályai vannak.

Üdv:

Botosné Brigitta

 

 

Visszaigényelt családi kedvezmény levonása

 Kedves Brigitta!
  Adóbevallásban visszaigényeltem a családi kedvezményem ami 96 000 ft.
Meg is kaptam a levelet amelyben leírták hogy ez nekem jár de köztartozás fejében visszatartják az egész összeget. A tartozásom az Önkormyányzatnál van.
Kérdésem az lenne hogy ezt megtehetik e és ha igen az egész összeget levonhatják tőlem vagy csak valahány százalékát? Válaszát köszönöm. Üdv. Mária

 

 

Szilvia4

Kedves Szilvia,

Így nem egészen pontos a számítás, mivel nem jöttem rá, hogy az anyagköltség ÁFÁ-san 500e vagy nettóban. SZJA adózás esetében nem teljes a számítás menete sem. Tanácsadás keretében vagy a Kincskereső Könyvelők Klubja tagjaként szívesen válaszolok a kérdésre egy gyakorlati példa keretében. Elérhetőség a www.gittairodaja.hu weboldalon. Amennyiben saját maga könyveli a vállalkozást, akkor egy könyvelő program használatát javasolnám!

Üdvözlettel:

Botosné Brigitta

 

Kedves Brigitta! Köszönöm a

Kedves Brigitta!

Köszönöm a gyors válaszát!
Akkor ezek szerint a nyereség után befizetésre váró áfát nem csökkenti a munkabérköltsége. Vagyis mondhatni,  hogy a munkabér után is áfát kell fizetni, még ha ezt nem is mondjuk ki, a gyakorlat ezt mutatja 
Csak hogy biztosan így van.. 1millió Ft-ból 500ezer az anyagköltség, 200ezer a munkadíj,  akkor 126ezer Ft a befizetett Áfa, és a megmaradó részből 16% adó (ha jól tudom) ez 28ezer Ft, így a 300ezres nyereségből marad 146ezer Ft? Nagyjából jól számolom?

Köszönöm!

 

ÁFA

Kedves Szilvia,

A munkabér nem ÁFÁ-s tétel, így az nem vehető figyelembe a számításnál, csak az anyagköltség, de ez is csak számla alapján.

Üdv:

Botosné Brigitta

 

Áfa

Kedves Brigitta!

Áfa számítással kapcsolatban a következőt szeretném Öntől kérdezni.

Egyszerűbb számolás kedvéért tételezzük fel van 1milliós bevételem. Ebből az anyagköltség 500ezer, a munkabér 200ezer Ft. Ebben az esetben az melyik összeg adja az áfa alapját? A bevételből levont anyagköltség (aminek természetesen van áfa tartalma), azaz az 500ezer Ft, (így a befizetendő áfa kb. 126.300 Ft) vagy amiből még a munkabért is le kell számolni, vagyis 300ezer Ft (így a befizetendő áfa pedig kb. 63.780 Ft)?

Válaszát előre is köszönöm!

 

Adókedvezmény

Kedves Csakúgy,

Ha papíron igénybe lett véve a családi kedvezmény év közben, akkor év végén nem lehet már igénybe venni, csak fel kell tüntetni a bevallásban. Év közben kifzetésre került.

Meg lehet tenni, hogy év közben nem igényli és az adóbevallást önadozóként adja be, majd ekkor visszaigényli a családi adókedvezményt.

Üdv:

Botosné Brigitta

 

Internetes eladás

Kedves Niki,

Egy bizonyos mértékű értékesítésig lehet, de utána vállalkozás szükséges. Táppénz alatt valamint a gyermek 1 éves koráig kereső tevékenységet személyesen nem lehet végezni vagy nem járnak az összegek.
Más esetleg lehet vállalkozó és ő értékesít.

Üdv:

Botosné Brigitta

 

Adókedvezmény

 Kedves Brigitta!

Kérdésem a következő:  Keresek  X összeget adókedvezményt igénybevéve papíron és kézbe kapok kétszer X összeget fizetéskor. (talán nem mondok ezzel a rendszerrel újat a mai világban)  :(

Az adóbevalláskor visszaigényelhető családi adókedvezmény a főnököm szerint őt illeti meg,mivel én valójában nem annyit keresek,mint amennyi a bérpapíron szerepel.....Jogos ez? Akkor én miért igényeljek egyáltalán kedvezményt?  Befolyásolja az én igénylésem az általa fizetendő járulékok összegét? Válaszát köszönöm szépen!
Üdv

 

 

Internetes eladás

Kedves Brigitta!

Kérdésem az lenne, hogy internetes kézműves boltban szeretném értékesíteni az általam készített gyöngy ékszereket.
Úgy tudom, hogy ehhez a 7-es adószám kiváltása elegendő.Kérdésem az lenne, hogy a bevétel után kell-e adót fizetni ill. járulékokat?
Abban az esteben, ha jelen pillanatban táppénzen vagyok, augusztusban fogok szűlni i haználható ez a 7-es adószám?
Válaszát nagyon köszönöm!
Niki

 

Járulék fizetés

 Kedves Brigitta !

Köszönöm válaszát.  Abban kérném még a segítségét ,ugyanis tavaly 05.09-óta GYES-en van már , hogy most mi a teendő és kb. mennyit kell utólag befizetnünk ugyanis a 4 gyerek mellett ,úgyhogy csak én dolgozom ez nagyon fontos. A Gyet után és  mellett  a vállakozásban semmiképpen nem fog dolgozni akkor szélszerű lenne megszüntetni a vállakozást?

Köszönöm segítségét.

Üdv.Kovács Ferenc

 

 

Vállalkozás

Kedves mmarkli29,

Ez vállalkozói tevékenység, amely több ügyintézéssel is jár, mint pl. vám. Érdemes meggondolni, hogy ilyen kevés bevétel mellett a vállalkozás indítását, ha csak nem tervez bővítést.

Üdv:

Botosné Brigitta

 

Járulék fizetés

Kedves Kfranz,

GYES alatt egyéni vállalkozó főállásúnak számít, így a minimum havi kötelező járulékot fizetni kell. 0-as járulékbevallás nem elegendő, ez csak GYED alatt volt jó. GYES-re nincs ráhatása a vállalkozás megszüntetésének vagy szüneteltetésének. Ha viszont tervezi folytatni, akkor a GYET mellett más feltételek lesznek, így célszerű lehet addig szüneteltetni.
Ha megszűnik a vállalkozás, akkor GYET után fizetni kell, ha nincs munkahelye.

Üdv:

Botosné Brigitta

 

Járulék fizetés Gyes alatt

Kedves Brigitta!

A segítségét kérném.
A feleségem egyéni vállalkozó és GYES-en van 4.gyermekünkel. A vállalkozását nem szüntettük meg és nem is szüneteltette . Havonta küldjük a 0-as járulékbevallást. Vállalkozói tevékenységet nem folytat már 10 éve amióta az első gyermekünk megszületett.
Egyrészt az érdekelne ,hogy ebben az esetben jó-e a havi 0-as bevallás vagy a GYES mellett kellene valamennyi minimum járulékot fizetni függetlenül attól , hogy nincs bevétele?
A másik kérdésem , hogy a vállalkozás megszüntetésének lenne-e bármilyen következménye a GYES-re illetve májustól (akkor lesz 3 éves a legkisebb lányunk) a GYET-re. Vagy esetleg bármire amire nem gondoltunk.
A vállalkozás megszüntetése esetén az egészségügyi hozzájárulást(ha jól tudom 6930.-/hó) csak a GYET lejárta után kell fizetni?

Előre is köszönöm segítségét!

 

Vállakozás

Tisztelt Brigitta!

Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz én Kinából szeretnék rendelni terméket amit itt Magyarországon szeretnék értékesíteni interneten keresztűl! Nagy valószinűseggel az éves bevételem nem haladja meg majd a 200.000Ft-ot!
Ilyenkor is köteles vagyok vállalkozói kiváltására vagy számla adásra, esetleg tudna erről írni egy pár sórt?
Azért nagyon hálás lennék!

Köszönöm szépen

 

vállalkozás

 Kedves Niki!

Nyugdíj mellett is függ az adózási mód választásától egyéni vállalkozó esetében. Bővebb infot a NAV oldalán található 3. információs füzet 28. oldalán talál.

Üdv:

Botosné Brigitta

 

 

Internetes kereskedelem válasz

 Tisztelt "szekreny"!

Amennyiben utalás történik, akkor átutalásos számlát kell kiállítani és mindig hozzá kell tenni a csomagban. Nyugta ilyenkor nem elegendő, csak személyes értékesítés esetén használható. A dátum mindig a pénz beérkezésének dátuma, ha egyéni vállalkozó. Vásárlás előtt díjbekérőt szoktak küldeni.

Üdvözlettel:

Botosné Brigitta

 

internetes kereskedelem.

Tisztelt  Brigitta!

Az lenne a kérdésem hogy ha szeretnék eladni internetes oldalon,és mondjuk eladok egy ruhát.Akkor  az úgy megfelelő e ha utalás után elküldöm a csomaggal a készpénzfizetéses számlát a termékről a vásárlónak.És a számlán a dátum a postai időszak lehet e?Mivel az adás-vétel itt csak akkor biztos ha már a pénz utalva vagy esetleg befizetve van.Vagy nyugtát kell e küldeni?

 

Vállakozás

Kedves Brigitta!

nagyon köszönöm segítségét.Még egy olyan kérdésem lenne,hogy édesanyám nyugdíjas,ha ő lenne vállakozó az milyen fizetési elvárásokkal jár?köszönöm szépen.niki

 

Vállalkozás válasz

Kedves Niki!

GYES mellett, mivel nincs járulék fizetés a "volt" munkahelyről főállású egyéni vállalkozónak számítana. Ez azt jelenti, hogy legalább a minimálbér után fizetni kellene havonat saját maga után a járulékokat. Ez kb. 60-70ezer Ft. Van olyan lehetőség, hogy támogatják vállalkozások indítását, ezek pályázatok. Esetleg ilyen lehetőséget érdemes keresni. Ha valaki más a családban, akinek biztosabb a munkahelye és van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor másodállásban lenne ő vállalkozó és Önt alkalmazhatja isebb óraszámban is.
Az Ön által leírt heti 20 óra munkaidő személyenként és a heti párezer Ft bevétel csak másodállásban képzelhető el anélkül, hogy bukásra lenne itélve a vállalkozás. Ezt csak tanácsként írom, mert egy vállalkozáshoz, hogy működjön és 1 főt ellásson havonta minimálbérrel legalább 250.000,- Ft havi bevételt kell termelnie.
A járulékokat mindig havonta be kell fizetni, függetlenül attól, hogy volt-e bevétel vagy sem főállásban, kivéve ha mellékállásról van szó. A KATA adózási mód mellett is legalább 50.000,- Ft járulékot be kell fizetni főállásban, de itt már másként fizetnek táppénzt stb. Esetleg, ha van egy 18 év feletti nappali tagozatos hallgató gyermek, akkor még ő is lehet vállalkozó és nem kell havonta fizetnie járulékot, de amint vége az iskolának átmegy ő is főállásúba.

Üdvözlettel:

Botosné  Brigitta

 

Vállalkozás

Kedves Brigitta!

4 gyermekes anyuka vagyok,jelenleg 2 éves kislányommal vagyok GYES-en.
A férjem teljes időben dolgozik de sajnos októbertől megszűnik az a cég ahol jelenleg dolgozik szerződéssel.
Arra gondoltunk,hogy GYES mellett én vállalkozó lennék ugyan is már 11 éve szeretnék gyerekruhákkal foglalkozni.
segítséget szeretnék kérni,hogy hogyan csináljuk,hogy jó legyen? :-)
Arra gondoltunk,hogy heti kb 20 óra lenne mindkettőnk munkaideje,mert vennénk egy 500kg-s bála gyerekruhát ami jó minőség és azt nemre és méretre válogatva internetes oldalakra feltenném.
a munka azzal lenne,hogyszétválogassuk és lefényképezzem a párom lenne a postás.
Járulékokat ebben az esetben hogyan kéne mind2nek fizetni? hisz a bevétel nem egyszeri nagyobb összeg hanem pár erez ft heti vagy lehet  napi szinten?
Nagyon köszönöm előre is segítségét.szép napot Niki

 

GYES válasz

Kedves Aranka!

Lakás bérbeadása nem számít kereső tevékenységnek, hanem önálló tevékenységből származó jövedelem vagyis nem számít munkabérnek.

Szép napot!

Botosné Brigitta

 

járulékok, adóterhek válasz

Kedves Szisz!

Nappali tagozatos hallgatóként valóban nem kellett a vállalkozása után adót és járulékot fizetnie, de amint megszűnt a hallgatói jogviszony főállású egyéni vállalkozóvá vált. Így már legalább a minimálbér után adót és járulékokat kell fizetnie. GYES összegét így is kaphatja valamint a GYES megszűnése után is főállású egyéni vállalkozó marad.
Nem tudom, hogy eddig volt-e könyvelője vagy saját maga küldte be a szükséges nyomtatványokat, bevallásokat, de ha megváltoztak a feltételek, akkor mielőbb be kell jelenteni a NAV felé.

Ha bővebb segítségre lenne szüksége vagy könyvelőre, akkor kérem azinfo@gittairodaja.hu email címen keressen meg.

Ha szeretné saját maga készíteni bevallásait, könyvelését, akkor awww.gittairodaja.hu/kincskereso-konyvelok-klubja oldalt ajánlom, ahol mindez megtanulható.

Szép napot!

Botosné Brigitta

 

GYES

Tisztlet Konyvelo!

Az lenne a kerdesem, hogy ha sajat lakasom berlemenykent ki van adva, be van jelentve, akkor az ebbol szarmazo havi bevetelem (a berleti dij osszege) kereso tevekenysegnek minosul-e GYES igenylese eseten?
Valaszat elore is nagyon koszonom!

Udvozlettel:

Aranka

 

járulékok, adóterhek

Kedves Brigitta!

Összetett kérdéssel fordulok Önhöz.
Nappali tagozatos hallgatóként lettem édesanya, így munkaviszony híján GYES-t kapok még bő fél évig. Emellett egyéni vállalkozóként is tevékenykedem, a munkámat itthonról végzem. Ebből bevételem gyakorlatilag nincsen (bízom benne, hogy lesz, és a tevékenység nem igényel akkora befektetést, hogy ne kockáztatnám meg a jövőbeni siker reményében).
Korábban érdeklődtem a NAV-nál, ahol azt az információt kaptam, hogy amíg nincs bevételem, sehová semmilyen adót, járulékot és egyebet nem kell fizetnem. A kérdésem az volna, hogy ez akkor is így van-e, ha a hallgatói jogviszonyom megszűnt, és már csak GYES-en vagyok? Hogyan változik a helyzet, ha lejár a GYES, és nem lesz "rendes" munkaviszonyom? A vállalkozókénti működésre a tevékenység jellege miatt van szükség.

Válaszát előre is köszönöm!

 

Adózás

Kedves Grac!

Értékesítés esetén első körben azt kell figyelembe venni, hogy ez csak évi 1-2 alkalommal történik-e vagy több, mivel ha több alkalommal, akkor az már üzletszerű tevékenységnek számít és adószám birtokában végezhető. (egyéni vállalkozás például) Ha viszont csak 1-2 alkalommal, akkor az ingó tárgyak értékesítése esetén évi 200.000,- Ft-os bevételig nincs adófizetési kötelezettség. Ebben az esetben, ha megvan a ruhák, felszerelések eredeti számlája, akkor lehetőség van költség elszámolására is a bevétellel szemben.

Üdvözlettel:

Botosné Brigitta

 

Adózás használt ruhák eladása után

Kedves Brigitta!

Tervezem, hogy kiválogatom a jó állapotban lévő használt babaruhákat, felszereléseket és eladom az interneten. Az lenne a kérdésem, hogy kell-e adóznom az így befolyt jövedelem után?

Előre is köszönöm a segítségedet!
Grac

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére