Jelenlegi hely

Archív - Dr. Holub Orsolya - bőrgyógyász szakorvos

A Fehérvárimami "Szakember válaszol" rovatának archivumában az alábbiaknak Dr. Holub Orsolya bőrgyógyász szakorvoshoz érkezett kérdéseket és az azokra adott válaszokat olvashatod.

Ha kérdésed van, itt felteheted >>

fejbőr

Tisztelt Édesanya!

Viszkető vörös foltok megjelenése a hajas fejbőrön kialakulthatnak faggyúmirigy gyulladás következtében,de kiválthatja  olyan banális tényező is akár mint az izzadás. A képek alapján nem lehet véleményezni a problémát.
Viszketés csillapító hatással bír a Bioderma termékcsalád panthenol tartalmú shamponja pl./gyógyszertárban elérhető/.
Amennyiben a folyamat terjed, személyes konzultáció szükséges.
Tisztelettel
Holub Orsolya

 

Fejbőr probléma

 Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 9 éves. Fejbőrén apró piros foltokat vettem észre,főleg a fül mögötti hajas részen,de már most feljebb is. Valószínű vidzket,mert vakarja. Ha kimelegszik,erőteljesebbek,és már csaknem kis sebek. Hajat mosni szinte a fürdetőkenőcs elhagyása óta a babafürdetővel szoktunk. Használjunk inkább gyógyszertári készítményt? Mi lehetbez? Ekcéma vagy valami fertőzés?
Válaszát előre is köszönöm.

 

IMG_20150629_164453.jpg IMG_20150629_164411.jpg

 

terhesség

Tisztelt Levélíró!
Nem derült ki a leveléből,hogy mi a kérdése,valószínűnek tartom,hogy a pattanások okozzák a probélmát.
A terhesség alatt, a hormonális változások hatására alakulhatnak ki pattanások.A kezelés körültekintést igényel,mivel a szerek többsége terhességben nem javasolt.
A patikákban kapható Bioderma termékcsalád zsíros pattanásos bőrre kínál arclemosót és faggyúmirigy működését szabályozó készítményt.  Amennyiben a gyulladás kifejezettebb,napi két alkalommal egy egy pattanásra Ebrimycin gel használata javasolt.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

szemölcs

Tisztelt Levélíró!
A köztudatban a "szemölcs" fogalma alatt sokan sokfélét értenek.A vírusos eredetű ,fertőzéses jellegű elváltozásokat nevezzük valódi szemölcsnek, aminek igen sok típusa különböztethető meg.Mivel csecsemőről van szó,ezért ne kezdjen el semmilyen kezelést,mielőtt orvos nem látná a csecsemőt.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

arcproblémák

Tisztelt Levélíró!

Valószínűnek tartom,hogy az arc bőrének egyenetlenségéért a faggyúmirigyek működési zavara tehető felelőssé.
Ezt a broblémát  megfelelő diétával / kerülendő a tejfehérje, fehér liszt és finomított cukor /, ill. a faggyúmirigy működését szabályozó kozmetikumokkal  /Bioderma termékcsalád problémás bőrre ,zöld tetejű készítmények/
tudja házilag orvosolni.Amennyiben az eredmény nem éri el az Önszámára elfogadható eredményt,személyes konzultáció javasolt.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Terhesseg

Jo napot kivanok! Olyan kerdessel fordulok Onokhoz, hogy most vagyok a 16.hetben, es eleg csunya az arcom es a mellkasom, piros pattanasok vannak az arcomon, a mellkasomon szinten illetve apro kis grizszeru pattanasok. Voltam mar kozmetikusnal, o vmi gyulladascsokkento teat javasolt. Sajnos van egy ket pattanas ami mar 3-4 hete a boromon van heg formajaban. Valaszukat elore is koszonom.

 

szemölcs

Tisztelt Doktornő!
Pár hete unokámmal, aki 8 hónapos strandon fürdőztünk és mára 3-4 kisebb szemölcs jelent meg különböző helyeken rajta. A középső ujján, a térdén, az orrán. Kérdésem mit tehetünk, hogy a szemölcsök elmúljanak. Köszönöm válaszát. Anna

 

arcproblémák

Kedves Doktornő!

Tavaly decemberben egy hét alatt kijött az arcon egyik felén a rozacea, de nagyon csúnyán, gyulladt gócokkal. (előtte nem mondom, hogy semmi problémám nem volt az arcommal, de elég tűrhető volt). Kaptam rá antibiotikumot is, krémet is, és szerencsére elmúlt pár hónap alatt. Most viszont egész nyáron nem rendel a bőrgyógyászom, akinél voltam, ezért szeretném megkérdezni Önt arról, amit most tapasztalok.

1-2 hónapja nagyon száraz a bőröm, illetve megjelent egy csomó apró, bőrszínű pötty, ami nem pattanás, csak nagyon egyenetlen a bőrfelszínem. Ami ha pl szemből nézem nem annyira látványos, viszont ha oldalról éri a fény, akkor nagyon csúnya, olyan, mint amikor a pattanások után "ragyák" maradnak az arcon.) Nem viszket, nem ég, semmi mást nem tapasztalok (talán egy kicsit "húzódik " a bőröm), csak esztétikalilag nagyon zavar. A rozacea óta semmi mást nem használok az arcomon, csakis gyógyszertári mosakodókrémet. Nappal pedig Maybelline alapozót. Semmi más nem éri az arcomat. Illetve bioderma krémet vettem, ami direkt rozaceás és száraz bőrre való, de nem igazán használt.

Nap közben a bőröm szárazabb, és egyre láthatóbbak ezek a foltok, "dudorok".

Készítettem pár fotót, amin eléggé jól látszik a problémám

Mi lehet ez? Van köze a rozaceához (bár ez mindkét oldalon tapasztalható)? Vagy ez valami más? Már kezdek elkeseredni, hogy soha nem lesz olyan a bőröm, mint ezelőtt... Mindig kijön valami rajta. :(

Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.

DSCN4729.JPG DSCN4728.JPG

 

hőallergia

Tisztelt Levélíró!

Szteroid kenőcsöknek valódi alternatívájuk nincs. Gyulladás csökkentő hatással bíró hűsítő kenőcsök,krémek és rázókeverékek elérhetőek gyógyszertári forgalomban,de hatásuk nem közelíti meg a szteroidokkal elérhető hatásfokot.
Bizonyos fizikai tényezők,pl. a meleg és a napfény is kiválthat allergiás reakciót.
A meleg  által kiváltott csalánkiütés tesztelése  38-50 C fokos vízzel telt edényt érintünk 1-5 percig az alkar hajlító felszínére.A meleg érzékenység háttere nem teljesen tisztázott.
A napfény allergia  UV sugárzás,vagy látható fény hatására fellépő allergias reakció.
Nem tesztelik.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

hőallergia

Kedves Doktornő!

Kb 8 hónapja jöttek elő kiütések az ujjaimon, kézfejemen, csuklómon, karomon. Résztvettem egy góckutatásban is, különböző allergia teszteken, de minden negatív. Nem gondoltam volna, hogy október-novemberben alakul ki melegallergiám, de egyre inkább úgy gondolom, hogy erről van szó. Most nyáron rosszabb a helyzet, főleg ha többet vagyok napon. Kaptam antihisztamint és hígított szteroidos krémet, amivel némileg kordában lehet tartani, de ez utóbbit nem szeretném rendszeresen használni. Tud esetleg javasolni valamit a szteroidos krém helyett? Illetve van arra valamilyen vizsgálat, hogy a hőallergiát biztosan ki lehessen mutatni? Vagy ha mégsem erről lenne szó, vérből, szövetből ki lehet mutatni az allergia meglétét? Pl. valamilyen megemelkedett összetevőjét a szervezetnek?

 

 

Boroblema

 Tisztelt Leveliro!
Koszonom ,hogy megtisztelt a bizalmaval , de keves az informacio ahhoz,hogy velemenyt tudnek kialakitani a folyamat jellegerol.Az On altal megadott informaciok,valamint a foto rossz minosege nem nyujt elegendo segitseget ebben.
udvozlettel
Holub Orsolya

 

Anyajegy

 Tisztelt Leveliro!

Egy anyajegy megitelese soran tobb tenyezo hatarozza meg az orvos velemenyet.Az anyajegy tipusa,merete,elhelyezkedese.On a borgyogyaszatol megnyugtato velemenyt kapott, sebesz a beavatkozast nem javasolja.
Ebben az esetben a sajat megnyugtatasa celjabol javaslom az anyajegy harom havonta torteno ismetelt vizsgalatat.
A mechanikai irritacio abban az esetben jelent gondot,ha az rendszeresen,hosszu idon keresztul serti a kepletet.
Problemamentes szep nyarat kivanok
Holub Orsolya

 

Bőrprobléma az ujjakon

Tisztelt Doktornő!

26 éves vagyok, jelenleg külföldön élek, ahol minden tünettel először a háziorvoshoz kell
menni, aki megpróbál mindent mielőtt bőrgyógyászhoz küld.
Ennek a rendszernek az áldozata vagyok jelen pillanatban és ezért kérem a segítségét.
Kérem tekintse meg a csatolt képet.
Az ujjaimon, főként a jobb de a bal kézen is, 2 hónappal ezelőtt megjelentek vörös, nem viszkető, de nyomásra enyhén szúrásszerű diszkomforttal járó foltok. A belsejük mintha halvány sárga lenne, de folyadékot nem tartalmaznak. Ezek a foltok később kiszáradnak és a bőr elkezd lehámlani, így tulajdonképpen nyílt seb keletkezik. 3-4 nap múlva egy másik vagy ugyanazon az ujjon újabb folt jelenik meg és a történet kezdődik előlről. A háziorvos először gombára gyanakodott, egy erős szteroidos és gombaölő krémet kellett használnom, aminek hatására 8 nap alatt rosszabb lett. Majd visszamentem a háziorvoshoz, aki felírt egy erős antibiotikumot (flucloxacillin) és egy krémet (szteroidos, gombára és baktériumra való). Mivel 6 nap szedés után májfájdalmat tapasztaltam, az orvos javaslatára abbahagytam az amúgy 10 napos kúrát. A májfájdalom megszűnt. Hétfőre be vagyok jelentkezve egy vérvételre szintén az orvos javaslatára,, ami jó lenne, ha kiderítene valamit. A problémám ezúttal már nem csak egészségügyi, hanem anyagi jellegű is, ugyanis eddig több mint 200 €-t költöttem rá és úgy tűnik, ez a szám csak növekszik.
Kérem, segítsen!
Válaszát előre is köszönöm!

image.jpg

 

Anyajegy lábujjon

Tisztelt Doktornő!
A jobb láb IV-es lábujjamon van egy viszonylag nagy anyajegy. Bőrgyógyász vizsgálta, nem kóros, teendő nincs vele, sebészi eltávolítását az én döntésemre bízta (mert engem lelkileg zavar, mondhatni betegesen félek az elváltozásoktól, test szerte sok anyajegyem van.) Az ambuláns lapon ez áll: medialisan 7x4 mm-es, háromszög alakú, elszórt barnán pontozott, papula, elszórt barázdarajzolattal, dg.: naevus acralis.
Sebész az eltávolítást nem javasolta, sőt nem is vállalta. Tény, hogy rossz helyen van, nagy kiterjedésű, nem lehet torzulás nélkül a sebet összevarrni. Engem mégis zavar, voltaképp azért, mert tavaly nyáron homokos tengerparton voltunk nyaralni (és idén is oda készülünk), és folyton az járt a fejemben, hogy a kis kavicsok és szemcsék dörzsölik az anyajegyet. Kérdésem az lenne, hogy nem ártalmas ez a mechanikai behatás rá? Tudok valamit tenni ellene (pl. le kell-e ragasztani valamivel), vagy nem lesz "baja" ettől az anyajegynek?
Köszönöm megtisztelő válaszát előre is!

 

szemölcs

Tisztelt Levélíró!

Leveléből nem derül ki,hogy a második alkalommal eltávolított ,Ön által hegnek leírt elváltozás szövettani vizsgálata megtörtént-e. Bőrdaganatot  tumormarkerrel egyértelműen kizárni sem megerősíteni nem lehet.
Minden esetben a szövettani vizsgálat az irányadó.
Az Ön által leírtak alapján nem tartom valószínúnek,hogy oka lenne az aggodalomra.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Szemölcs

Tisztelt Doktornő! 5 éve eltávolitottak a hátamrol egy szemölcsöt.Akkor az orvos azt mondta nem kell szövettani vizsgálat. Ma már ebbe nem egyeznék bele de akkor fiatal voltam és internetem se volt. A heggben megjelent egy barna pötty amit ismét eltávolitottak pár napja.Azt olvastam hogy tumor markerral vérböl kimutathatóha a szemölcs rákos. Ezt mindenféleképp meg szeretném csináltatni hogy megnyugodjak. Hogy tudom ezt a vizsgálatot kérni magán uton laborban? Köszönöm a segitséget.

 

csalánkiütés

Tisztelt Levélíró!
Megtisztelt a bizalmával ,de a leírtak alapján egyetlen tanácsot tudok adni, amennyiben még vannak a gyermeknek bőrtünetei nézesse meg háziorvosssal ,esetleg bőrgyógyásszal.
A csalánkiütés, ha valóban az, mindig heves viszketéssel jár .
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

csalánkiütés?

Tisztelt Doktornő, 2 éves, egészséges kisfiunk bal alkarján 3 hete kezdődött, az első 2 hétben csalánkiütésnek gondolt tünetek, láthatóan nem múlnak és terjednek is. 2 hét után már a felkaron is terjedő kis pöttyök. A gyerek nem panaszkodik, nem vakarja, nem piszkálja, de mivel most már 2-3 pötty a bal combján is megjelent, már nem csak csalánkiütésre vagy valamilyen ételre (tej) gondolunk. Reggelre valamivel szebbek a kiütések, a különbség nem számottevő. Az első héten elhagytuk a tejet, a 2. héten az összes vitamint (pl. vitacolan-t adunk jó ideje) kivéve Vigantol-t, ill. a fogzás miatt adott Dentinox-ot. Korábban bizonyos gyümölcslevektől tapasztaltunk hasonlót, azokat most nem kapja, de más gyümölcslevet most is adunk. 1 hete szándékosan epret és más kismagvas gyümölcsöt elhagytuk. Ami még 2-szer "balesetként" előfordut az utóbbi hetekben, hogy belenyelt a szappanba a kezén (Dettol kézfertőtlenítős szappan), de a pöttyök talán már azt megelőzően megjelentek. Általános állapota kiváló, semmilyen szokatlanságot, étvágytalanságot, bágyadtságot nem tapasztalunk. Étvágya, széklete, vizelete teljesen rendben van. Véleményét előre is köszönöm.

Üdvözlettel, Ádám

 

Borkiutes

 Tisztelt Leveliro!

Valoszinunek tartom,hogy mikrobas borgyulladasa zajlik, melyet kulso es belso keszitmenyekkel lehet gyogyitani.
Orvoshoz kell fordulni a diagnozis megallapitasa es a szakszeru celzott kezeles erdekeben.
Udvozlettel
Holub Orsolya

 

Nem mulo akne

 Tisztelt Leveliro!
Az acnes borbeteseg egy igen jol kezelheto tunetegyuttes. A kezeles idoigenyes, rendszeresseget es turelmet kivan a beteg reszerol, de gyogyithato. Az On altal alkalmazott keszitmenyek az acne enyhe formaiban nyujthatnak segitseget. A kulso kezelesek mellett, szisztemas kezelesek is rendelkezesre  allnak. 
A betegseg elhuzodo lefolyasa es a folyamat sulyossaga , valamint a  nem idoben es nem adekvatan torteno kezeles eseten  a folyamat hegek hatrahagyasaval gyogyulhat.
Mielobb keressen fel borgyogyasz szakorvost.
udvozlettel
Holub Orsolya

 

Anyajegy

 Tisztelt Leveliro!
 Mar tobb alkalommal jeleztem ezen forum kereten belul,hogy az anyajegyek velemenyezese szemelyes vizsgalat nelkul nem lehetseges.
Jelentkezzen be borgyogyaszati szakrendelesre.
Udvozlettel
Holub Orsolya

 

Szemoldok

 Tisztelt Leveliro!
Vizsgalat nelkul nem tudom felulvelemenyezni a kollegaim allaspontjat. Amennyiben a tunetek szemolcsos elvaltozasnak felelnek meg, a kezeles hosszadalmas , tobb honapig is eltarthat.A kulso kezeles eredmenytelensege eseten kulonbozo invaziv ellatasi formak is szoba johetnek.
Udvozlettel

Holub Orsolya

 

Borelvaltozas

 Tisztelt Leveliro!
Amennyiben valszt szeretne kapni a kerdeseire es gyogyirt a borpanaszaira javaslom keressen fel mielobb egy borgyogyasz szakorvost.
Udvozlettel
Holub Orsolya

 

MagyRazat

 Tisztelt Laszlo!

Velemenyem szerint a kez ujjain jelentkezo tunetek nem fuggnek ossze a tetovalashoz alkalmazott anyagokkal.
Az allergias tunetek minden esetben az expositio helyen a legintenzivebbek.
Udvozlettel
Holub Orsolya

 

Nem múló akne

Tisztelt Doktornő!

21 éves férfi vagyok, egyetemista. Körülbelül 13 éves koromtól kezdve az arcomon és a hátam nagy felületén elég erősen aknés vagyok (nem alkalmanként és blokkokban jelentkezik, hanem gyakorlatilag folyamatosan, és a teljes bőrfelületen közel egyenletesen elosztva).

Jártam már több bőrgyógyásznál is, kipróbáltam több készítményt. Használtam Zinerytet, Akneroxidot, illetve több drogériában kapható készítményt (kén- és cintartalmó lemosók, maszkok). Egyik esetén sem volt jelentős változás.

Sajnos közel 10 éve nem találtam megoldást a problémámra, és mint sejtheti, egyre inkább "teli van a hócipőm" vele. Már a jegyesem édesapja is közölte, hogy elég kellemetlen jelenség vagyok, változtassak valamit - így az Ön segítségét kell kérnem.

Köszönöm előre is!

 

Bőrkiütés

 Tisztelt Doktornő!
Arcomon,az anyajegyem felett egyik nap kettő,pattanásnak tűnő dudorok jelentek meg,másnapra viszont sebek voltak azok.Nap mint nap újabb sebek jöttek elő arcomon,államon
.Viszket,fáj is.Eléggé csúnyák és néha gennyesek is.Neogranormon külsőleg kenőccsel kenem,de amit leszárít,lejön az elhalt bőr és alatta ugyanúgy fáj,és begennyesedik.Mi lehet ez? Mit lehetne ellene tenni? Válaszát előre is köszönöm!

 

 

anyajegy

 Tisztelt Doktornő,
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy a combom belsö részén egy anyajegy színe sötétebb lett és mintha nagyobb is lenne,átmérője 2-3milliméter félek ,hogy nem e rosszindulatú.Képet csatolok róla.Köszönettel Gyula

 

Screenshot_2015-05-16-17-11-17.jpeg

 

Szemöldök

Tisztelt Doktornő!

Olyan probélmám lenne, hogy fél éve nem múló dudorok vannak a szemöldökömön és alatta. A kozmetikusom szerint futó szemölcs. Jártam több bőrgyógyásznál de a felírt ecsetelők csak kimarták és sebes lett. Szedtem immunerősítőt is, a háziorvosom írta fel, hátha használ de semmi. már átterjedt a másik szemöldököm alá is. Viszont Tetoválva van már 2-3 éve a szemöldököm de ezek a dudorok kb fél éve jöttek ki, ehhez lehet köze? Köszönöm előre is válaszát!
Vivien (20)

 

Bőrelváltozás

Tisztelt Doktornő!

1 évvel ezelőtt kezdődött egy apró piros folt a mellemen amiről azt hittem először, hogy csípés, mert strandon akkor valami tényleg megcsípett. Akkor olyan fél centis volt. Aztán észrevétlenül 4-5szöröse kiterjedésű lett. jelenleg közvetlenül a mellbimbóudvarról indul, ezért szégyenlősségemben nem mertem elmenni orvoshoz. A folt színe kis mértékben változik, hol halványabb hol erősebb, illetve néha hámlik, de semmilyen érzet (pl. viszketés) nem társul hozzá.

Azóta a bikinivonalnál is kialakult 2 folt, azok sötétebbek, de ugyanúgy viselkednek, eléggé szégyenlem, pedig a tisztaságra normális módon ügyelek, igényes vagyok, nem használok ész nélkül tisztálkodó szereket, így nem tudom mi válthatja ki.

A képek és a leírás alapján mi lehet, illetve mivel lehetne kezelni?

Hálás köszönettel:

Nagy Adrienn(22)

bőr.jpg

 

magyarázat

Kedves Doktornő!

Az előttem/utánam írók panaszai, hasonlítanak az én problémáimra. A kéz ujjain folyamatos viszkető, nedvedző kiütéseim vannak. Ez nem tudom mennyire függ össze a tetoválásommal. Annak szép és hibátlan a felülete. A forgalmazótól bekértem a felhasznált festékek biztonsági adatlapját, amelyen a lent említettek voltak olvashatóak. Azaz, nem tartalmaznak nehézfémet, organikus pigmentekből készülnek. Ezért zavart meg a két teszt eredménye, a megállapított allergia és hogy ezt hozták összefüggésbe a kezemmel.

Köszönettel:

 László

 

fogalmi problémák

Tisztelt László!

A standard epikutan teszt és a fogászati allergia teszt  ugyanazon anyagra  viszonylag rövid időn belül nem valószínű, hogy más más reakciót ad, hacsak a két teszt közötti időszakban a szervezet nem allergizálódott a jelzett anyaggal.
Feltételezhetően értékelési hiba történt .
Tájékoztató jelleggel írom,hogy egy három keresztes reakció a tesztet követően még öt nappal is heves gyulladásos tünetekkel járhat a jelzett anyag helyén.
A tetováló festékek összetevőinek én is utánanéztem és a kék festékért valóban felelős lehet a kobalt klorid,a réz karbonat,a kobalt aluminium oxid és króm oxidok keveréke.
Az organikus pigmenteket smink tetoválásnál alkalmazzák.
Vérből nem lehet fém érzékenységet igazolni.
Ön mindenről írt kivéve hogy milyen tünetekkel kezelik  és azok mennyiben függhetnek össze a tetoválással.
Remélem tudtam segíteni a fogalmak értékelésében.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

diszhidrózis

Tisztelt Levélíró!
A dysidrosis az ekzemas megbetegedések egy változata , krónikus, hosszú lefolyású betegség.
Amennyiben sikerül a háttérben kiváltó okot igazolni, egyszerü a megoldása, azonban az esetek jelentős részében ez nem kideríthető.
Kezelése valóban tüneti. Rutin laboratóriumi vizsgálattal,góckutatással ill.szükség esetén epikutan bőrteszttel  lehetséges a folyamat hátterének tisztázása.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

ácstalanság

Tisztelt Levélíró!
Levelét a végéról próbálom megválaszolni .Leggyorsabban valószínűleg úgy fog meggyógyulni ,ha követi annak az orvosnak az utasításait akit felkeresett és az Ön vizsgálata alapján a diagnózisnak megfelelő terápiát előírta.
Feltételezem kapott időpontot kontroll vizsgálatra,ahol ellenőrzik a bekövetkezett állapotváltozást és sikerül választ kapnia a feltett kérdésekre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

diszhidrózis

Kedves Doktornő!

Október óta küzdök az ujjaimon kialakuló kiütésekkel, melyekből vízsszerű folyadék szivárog, ha megnyomkodom, vagy megvakarom. Nagyon viszketnek. Diszhidrózist állapítottak meg. Allergia gyógyszert szedek, hogy ne viszkessenek, de ennek ellenére kiújulnak. Sajnos nem találtuk még meg azt a krémet, ami tartósan elmulasztaná. Hogyan deríthetném ki, hogy mi okozza? Hogyan lehetne megszüntetni? 

Válaszát előre is köszönöm!

 

 

fogalmi problémák

Kedves Doktornő!

A tetoválásommal voltak korábban problémáim (kék), ezért elvégeztettem egy epicutan magyar standard és egy epicutan fogorvosi fém tesztsort is. Az előbbi negatív lett, az utóbbin, némi leolvasási probléma után a nikkelt és a kobaltot állapították meg két, ill. három keresztesnek. Ez a két anyag mindkét tesztsorban benne volt (nikkelszulfát és kobaltklorid). Hogy lehet az, hogy három hónap leforgása alatt lesz két ill. három keresztes allergiám egy anyagra, amire eddig nem volt? Illetve a tetováló festék összetevői között nem szerepelnek nehézfémek. Organikus pigmenteket használnak. Ezt én úgy értelmezem, hogy a fenti anyagok nem szerepelnek a festékben, tehát nem lehetek rájuk allergiás, mégis allergiával kezelnek. Továbbá a tetoválás felülete nem viszket, apróbb kitüremkedések még vannak,de ez más korábbi tetoválásaimnál is így volt. Abban bíznék, hogy ez is elmúlik. Kérem segítsen értelmezni a fentieket. Az organikus pigment fogalmát, a hirtelen megváltozott teszt eredményét és a kis kitüremkedéseket. Továbbá arra vonatkozólag nem találtam leírást, hogy vérből, vérvétellel vizsgálják-e a fém allergiát, vagy milyent tesztet kellene még elvégeztetnem magamon, amiből kiderülthetne, hogy mi bajom van? Úgy érzem folyamatosan elbeszélünk egymás mellett az orvosommal.

Segítségét előre is köszönöm!

László

 

 

Tanácstalanság

 Soha nem voltak bőrproblémáim mostanáig
voltam orvosnál de nem értem a leletett és a doktornő nem igazán világosított föl hiába kérdeztem
Mko.tenyéren de bal o.kifelyezettebben dyshidrosiform vasiculak,hámlás
jav:elocom-Nizoral-refr(50) napi 2x
jobb ajakzugban maceratio,rhagas
Dg:Ang inf oris
Th:Pimafucort k
Kérdéseim a következők lennének:mi ez és mitől kaphattam és hogy a szájfertőzésem nemi úton kaphato/átadhato-e és hogy hogy tudnék a lehető leggyorsabban megszabadulni tőla
nagyon sűrgős lenne!!!

 

 

bőrprobléma

Tisztelt Levélíró!

Kislánya állapotát egyetlen fotó alapján lehetetlen véleményezni a teljes kórtörténet részletes ismerete,a tünetek kiterjedtsége és jellege,valamint az eddigi kezelések és az arra adott válasz ismerete nélkül.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

gennyes

Tisztelt Édesanya!
A fotó alapján  feltételezhetően bakterialis ferőzésnek tűnik a folyamat, de kezdődő bárányhimlő is járhat kezdetben ilyen tünetekkel .Találgatásnak nincs helye, remélem azóta gyermekgyógyász látta a kisfiát és  adekvát kezelésben részesült. Az Ön által alkalmazott  Betadin ecsetelő jó választás volt.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Bőrpprobléma

  Tisztelt Doktornő!!!

   Olyan problémával fordulnék önhöz,hogy lányomat 3 lassan 4 éve kezeli bőrgyógyász arcon és karon lévő
   foltokkal.amire az orvos nap allergiát mondott,ami nem lehet mert télen ugyan úgy előfordul nála.Ezek a foltok
  kb 2-3 hetente újra jelentkeznek.Különböző krémeket és tablettát kapott de semmi eredményre nem vezetett.
  Allergia vizsgálat nem történt.Mellékelek képet. de ha van lehetőség személyesen is felvenni önnel a
  kapcsolatot.

                                          Köszönettel :    Oláhné Marcsi

IMG_20150504_082630.jpg IMG_20150504_082607.jpg

 

Gennyes kiutes?

 Kedves Doktorno,

harom napja lattam a kisfiam combjanak a hatuljan egy pattanasnak tuno sebet. Fertotlenitettem majd naprol napra csak tobb lett. Harom nap alatt mar a kepen lathato mennyisegu seb van rajta pedig folyamatosan kentem betadinnal es aloe veraval. On szerint mik ezek? Es mit tegyek ellenuk? 
Koszonettel 

image.jpg

 

gomba

Tisztelt Levélíró!

A körömgomba tényének alátámasztása laboratóriumi úton történik, a köröm alól elvégzett kaparék tenyésztéses vizsgálata alapján.
A második képen lévő elváltozások kialakulásában bakteriális erdet lehetősége valószínűsíthető.
Fertőtlenító és antimikróbás hatással bír a teafaolaj, mindkét esetben javasolt az alkalmazása.
A fenti vélemény nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot és véleményezést.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

gomba

 Kedves Doktornő!

A nagy lábujjamon a köröm egy ideje el van színeződve ill egy hete vettem észre hogy a körömágynál elvált és lett benne két kis fehér folt. Ez szerintem már gombás.Igyekszem mindent megtenni a sterilitás és a gyógyulás érdekében. A párom lábszárán pedig megjelentek viszkető fehérfejű piros pöttyök. A pöttyök nem a szőrszálak tövénél vannak az esetek többségében. Elképzelhetö, hogy tőlem kapott el valamit? Mik ezek?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
 

2015-04-17 20.49.43.jpg 2015-04-17 00.46.20.jpg 2015-04-17 00.45.36.jpg

 

viszketés

Tisztelt Levélíró!
 
Látatlanban nem tudok véleményt formálni arról,hogy a  bőrtünetei és a tetoválás között összefüggés van-e.
El kell fogadnom bőrgyógyász kollégám véleményét.Első lépésben kezeltetnie kell a tüneteit.
Amennyiben a kezelés erdménytelen és az állítólagos allergia mögött nincs egyéb kimutatható kiváltó ok,akkor 
valóban felmerülhet,hogy a tetoválás során olyan anyaggal érintkezett a bőre,mely allergias kiütést provokált.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

fejbőrviszketés

Tisztelt Levélíró!
Amennyiben a fejbőr viszketése változatlanul fennáll,javaslom bőrgyógyászati szakrendelés felkeresését.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

viszketés és kiütés

Kedves Doktornő!

Már több alkalommal tetováltattam és a legutóbbi alkalom óta kiütések jönnek ki rajtam és viszketek. A tetoválás területe hibátlan, makulátlan (háton) viszont a kézfejemen, fejemen a haj alatt és a fülem mögött/előtt igen gyakran viszket. A fejbőrömön nem nagyon látszanak kiütések, a kezemen is csak elvétve jön ki egy-egy, ill. ami kijön általában egy idő után el is múlik. Voltam bőrgyógyásznál aki azt mondta, hogy allergia. Ez esetben elsősorban nem a tetoválás felülete kellene hogy jobban viszkessen és kiütéses legyen? Ill. csináltattam egy epicutan tesztet, magyar standard sorral, ami negatív lett. Ön szerint is allergia? Ez esetben mi a teendő? Egy nagyobb felületről van szó, kiszedetni nem szeretném. 

Válaszát előre is köszönöm!

Laci

 

 

Fejbőrviszketés

Tisztelt Doktornő!

Problémám két hete kezdődött, amikor is a fejbőröm egy pontban elkezdett viszketni. Először csak gyengén vakargattam, aztán ez mindig kellemetlenebb lett. Először azt hittem, pattanás van kialakulóban. Anyukám többször megnézte, de azt mondta, csak piros. Próbáltunk rá valami zsíros krémet - shea vajat tenni, hátha kicsit nyugtatja a bőrt, amitől némileg elviselhetőbb lett a viszketés. Azóta is folyamatosan viszket és ég a bőr, most már a krém sem használ, próbálom nem vakarni, látni illetve tapintani nem lehet semmit. Nem tudom, hogy érdemes e ellátogatnom a bőrgyógyászomhoz, hiszen látni nem lehet semmit. Keressek fel esetleg más szakorvost? Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Éva

 

kislányom

Tisztelt Édesanya!
A viszkető területeket naponta két alkalommal  kenje be a gyógyszertárban kapható Burow kenőccsel. Amennyiben a viszketés egy héten belül nem szűnik meg,vagy ha a családban viszket más is, kérjen időpontot a bőrgyógyászati szakrendelésre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

piros pöttyök

Tisztelt Levélíró!
Az információ,amit megosztott velem, kevés a vélemény kialakításához.
Azt tanácsolom,amennyiben tünetes,forduljon személyesen bőrgyógyász szakorvoshoz.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

kislányom viszket

 Tisztelt Doktornö!  9 hónapos lányom fojton vakarj a hasát meg a popsiját de semmi kiütés nincs rajta miért van ez kérem segitcsen. A házimorvos azt modj hagyam szabadon, meg cseréljek pelenkát de eddig ezzel a márkával nem volt gond.

 

piros pöttyök

 Tisztelt Doktornő!
Pár napja fedeztem föl magamon ezeket a piros pöttyöket. Vannak a felkaromon a mellem és a hasamon de máshol nincsenek. Nem viszket csak nagyon zavaró. Eddig nem voltam allergiás semmire sem úgy hogy nem tudom mitől lehet. Mit tanácsol mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm!

 

piros foltok

Tisztelt Édesanya!
Természetesen vizsgálat nélkül nem lehet diagnózist felállítani.
A tünetek allergias eredetűek is lehetnek, emellett szólhat a viszketés, de virus infekció is járhat hasonló  bőrtünetekkel .
Esetlegesen  gyógyszertárban kapható Lipikar AP plusz készítmény , ill. a  Sudocreme is rendelkezik mérsékelt fokú viszketéscsillapító hatással / hűvös helyen tárolva és napi 2 alkalommal alkalmazva/, de a folyamat kiterjedtésge miatt én mielőbbi bőrgyógyászati szakrendelésen történő vizsgálatát javaslom.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

piros foltok

Kedves Doktonő

A fiamon ez a kiütés már lassan 1 hete van.3 orvosnál is voltunk vele de mindenki csak találgat.Az  első 1-2 napban csak a fenekénél volt de mára már sajnos a teste tele van vele.A fiam 10 honapos és szinte mindent eszikk,persze mosószert is váltotunk talán ez is lehet.Fürdetésnél viszket neki,reggel pelenkázásnál mikor felkelnek(ikkrek) a foltok intenzivebbek esti fürdetésnél viszont  szinte eltünnek ,de például ma nem tüntek el.Mi lehet ez ,mert már nagyon tanácstalan vagyok.

11063408_547577138715104_1633893159_n.jpg 11073829_547577105381774_193233409_n.jpg

 

piros folt

Tisztelt Levélíró!
A  "piros viszkető foltok" megjelenése a bőrön ,lehet csalánkiütés, vírus infekcio tünete, parazitas megbetegedés, belgyógyászati betegségek következménye és még sorolhatnám.
Remélem az allergia vizsgálattal sikerül közelebb jutni a megoldáshoz.A calcium tbl.ill. injectio nem befolyásolja az allergia vizsgálat eredményét.A vizsgálat előtt antiallergikumok szedése nem javasolt.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Piros folt és viszketés

 Elnézést az előző üzenetemhez elfelejtettem leírni,hogy sajnos nem tudom mitől jelennek meg ezek a piros foltok.Nem volt semmi új az étkezésemben,mosóport,öblítőt,sem pedig tusfűrdőt sem válltottam.Egyszerűen nem tudok rájönni,hogy miért van a piros folt a testemen illetve mitől van ez az erős viszketés.
Szép napot!

 

 

Piros foltok és erős viszketés

 Tisztelt Dr.nő!
  

   A problémám a következő: Pár évvel ezelőtt elkezdtem nagyon köhögni ez miatt ellergia vizsgálaton vettem részt amin kiderült,hogy porra,atkára vagyok allrgiás.Évekig nem is volt semmi bajom,még gyógyszert sem kellett szednem,teljesen tünetmentes voltam.Viszont most 3 hete elkezdtem megin elég íntenzíven köhögni.Most péntek 13-ra kaptam ellergia vizsgálatra időpontot.A legnagyobb gondom pedig az volna,hogy 5 napja elkezdtem a testem több részein pirosodni (belső-külső comb,tenyér,talp a hasam két oldala) nagyon viszketni,de annyira,hogy alig bírom már.Viszont nem merek semmi allergia gyógyszert sem pedig calciumot bevenni,mert ugye akkor az allergia vizsgálatonnem lesznek jók az értékek.Megszeretném kérdezni,hogy addig mit tudnék tenni az erős viszketés ellen? Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

 

 

seborrhoeas dermatitis

Tisztelt Édesanya!

A seborrhoeas dermatitis általában az atopias hajlamú csecsemőknél fordul elő legyakrabban.
A gyulladásos folyamat lassan mérséklődik. Általában nincs ok a túlzott aggodalomra, főképp ha a csecsemő állapota kielégítő,nem kínozza a viszketés,éjjel alszik,stb. Ilyenkor a legnagyobb hibát a túlkezelés jelenti.
Nem használ az egyik szer néhány nap alatt,újabbat próbálnaki ki és ezekkel esetleg még rontanak is a gyulladás súlyosságán,vagy allergizálját az amúgy is gyulladt bőrt.
Az állapot kezelhető, kellő körültekintéssel és türelemmel .A gyermek fejbőrére a Babe koszmó elleni samponja jó választás. Az arcbőrt langyos vízzel kell tisztítani .Az arcbőrre napi 2x Cicaplast B5 balzsam alkalmazását javaslom /hűtve/ .Amennyiben  két héten belül nem tapasztal javulást,keressen fel bőrgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

allergia

Tisztelt Levélíró!
Nem tartom lehetségesnek.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Seboroeás dermatitisz ?

 Kedves Doktornő!

3 hónapos kisfiam arcbőrén nagyon csúnya hámló száraz pirosság van!Alváskor megnyugszik szoptatás után pirosabb?Lehet-e Tejallergia?Fejbőre koszmós!
Voltunk dokinál aki detergenst írt ki 1dl víz 1 kávéskanál hígításban ezzel mossuk napi 2szer arcát fejbőrét!
Valamint kevert krémet összetevői
Ac.SalicAc.BoricAa gta1.0 lipocream tub.org.Hydropil non ionFoNogta 30.0
valamint psorioderm kenőcs
Mielőtt orvosnál voltunk kentük bonaselin,cremor Aqua-val,Bepanthen sensidermmel,fürdetőkrémmel,Babé aloeveragéllel! Mindent próbáltunk!
Ön mit gondol jó a diagnózis használjam ezeket?
Detergens helyett ne Babé koszmó elleni sampont?
Vagy biodermának is van ABC terméke ami babának jó hajra?
Arcra az eucerinnek van atópiás dermatitiszre SOS kréme azt hasznàlhatnám a szteroidos krém helyett?
Vagy várjuk a hatást 1 napja használjuk a doktornő által írt dolgokat de a szteroidos krém nem hagy nyugodni!
Mi a különbség az atópiás dermatitisz és szeborrás dermatitisz közt?
Mellékelten küldök képet! 
Köszönöm válaszát!!!!

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg

 

Allergia?

Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy kialakulhat-e úgy kontakt allergia bizonyos anyagra, anyagokra, hogy az érintkzezés helyén nincs kiütés, pirosodás, viszketés, viszont tőle 10-20-30 centire igen. A karomon használok egy új gyógynövényes krémet és a krém alatt a bőr normálisan néz ki, de mellette, távolabb piros kiütések jöttek ki, amik viszketnek, de nem hámlanak.

Válaszát előre is köszönöm!

 

bőrviszketés

Tisztelt Levélíró!
A viszketés egy olyan általános és gyakori panasz, melynek hátterében igen sok kiváltó ok lehetséges. A bőrszárazság, a levegő hőmérséklete és páratartalma , bizonyos gyógyszerek, nemritkán szervi betegségek / anyagcsere, endokrin, idegrendszeri, stb./ egyaránt járhatnak viszketéssel is.
A fűtési időszakban párologtató készülék használata ajánlott, zuhanyozás langyos vízzel, szappan mentes mosakodószerekkel /gyógyszertárban kapható/, naponta testápoló alkalmazása javasolt és megfelelő folyadékpótlás.
Amennyiben ennek ellenére a viszketés nem csökken,keresse fel háziorvosát.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

pattanás

Tisztelt Édesanya!
Bőrgyógyászati szakrendelésen történő vizsgálat javasolt annak eldöntésére, hogy mikróbás ferőzés okozza-e a panaszokat.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Bőrviszkedés

 Kedves Doktornő

A panaszom a következő.

A bőrőmön nem látok semmi elváltozást, nincs semmi kiütés, pattanáa, vagy pirosodás Viszont mikor bemegyek a melegre, vagy meleg fürdöt veszek, lefekszem,  a bőröm kegyerlenül viszkedni kezd, a lábam,combom a kezeim a hastáji részen, meg úgy általában minden felé.KÉPES LENNÉK VÉRESRE KIVAKARNI. Az érdekes még az benne ,hogy egész nyáron meg jóidöben nincsen ilyen panaszom,de a tüzelés beáltakor szép lassan előljön.

Szeretném kérni, ha tud valami segitséget,vagy javaslatot nyujtani, NAGYONSZÉPEN MEGKÖSZÖNNÉM!

 

 

pattanás a fejbőrön?

Tisztelt Doktornő!

5 és fél éves fiam fejbőrén kb, 1 hónapja jelent meg egy dudor, melynek a mérete az utóbbi napokban nőtt jelentősen. Jelenleg kisebb borsónyi a mérete, kiemelkedik a fejbőrből.
Nem viszket, de tapintásra érzékeny.
Csatolt fénykép alapján kérem szíves véleményét, sebészhez vagy gyermekbőrgyógyászhoz forduljunk, mi lehet a probléma?
Szíves válaszát köszönöm, üdvözlettel: Tamás Rita

WP_20150222_19_43_14_Pro.jpg WP_20150222_19_42_52_Pro.jpg

 

anyajegy

Tisztelt Levélíró!
Fénykép alapján véleményt mondani egy anyajegyről nem lehetséges. Mivel két hónapja ,vizsgálatot követően, az anyajegyet nem találták rendellenesnek, nem gondolom, hogy   oka lenne az aggodalomra.
A szakma szabályai szerin azonban, minden olyan anyajegynek az eltávolítása javasolt,mely sérülésnek kitett helyen van,ill.töbször sérült.
Amennyiben a levétel mellett dönt,a bőrgyógyászati vélemény alapján a sebészeti szakrendelésen történik az eltávolítás.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Anyajegy

 Tisztelt Doktornõ!
A fejbõrömön van egy anyajegyem, ami fésülködés, hajmosás szempontjából nagyon rossz helyen van. 2 hónapja elmentem bõrgyógyászhoz, hogy megvizsgálja, akkor annyit mondtak, hogy semmi baj nincs vele, csak látszik, hogy irritált. A mai napon azonban feltūnt, hogy barnás csíkok jelentek meg rajta, szinte szimmetrikusan (2db). Nagyon megijedtem, mert azelõtt ilyen nem volt rajta. 3 napja voltam fodrásznál, akinek mūkörmei voltak és elég dúrván ért a fejbõrömhöz, de konkrétan nem emlékszem, hogy belekapott volna, de azzal nyugtatom magamat, hogy talán amiatt lehet. Csatolok egy képet a doktornõnek, ahol ezek a barnás csíkok látszódnak. Nagyon aggódom, elsõsorban ezért is írtam Önnek!
Elõre is köszönöm a válaszát!

image.jpg

 

folt

Tisztelt Levélíró!
Mechanikai faktorok, mint például a nyomás, okozhat a bőrön krónikus gyulladást ,mely előbb csak folt formájában jelentkezik,később esetleg állandósul, a jelzett területen a bőr kissé megvastagszik elszíneződik.
Természetesen ehhez hosszas, több hónapon át tartó mechanikai inger szükséges .A megoldás minden esetben a kiváltó ok megszüntetése, esetlegesen alvási szokásainak megváltoztatása.Azonban ez csak egy hipotézis. A folt kialakulásának hátterében lehetnek esetleges belszervi tényezők is, ezért javaslom keressen fel  bőrgyógyászati szakrendelést.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

ekzema

Tisztelt Anyuka!

Csecsemők gyakori bőrtünete az,ami a kisfia arcán megjelent.Elképzelhetőnek tartom, hogy genetikailag hordoz egy allergiás hajlamot és mivel ezekre a tünetekre jellemző a téli előordulás, így valószínüsíthető ennek egy egyhe lefolyású formája.  Mindenképpen óvnám a túlkezeléstől. Az Ön által használt Bepamten sensitive jó választásnak tűnik .A készítményt hűtve ,napi két alkalommal ajánlott alkalmazni .Nem várható gyors javulás, legyen türelemmel.Amennyiben a csecsemő nyugodt,éjszaka alszik,étvágya jó és nem dörzsöli a jelzett területet,
sterod tartalmú készítményekre nincs szükség.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

kiütések

Tisztelt Levélíró!
Három fotón három halványvörös elmosódott folt látható .Erről szakszerű vélemént nem lehet  megfogalmazni.
A bőrszárazság, az allergia,az irritatív bőrtünet, a víruskiütés és még sok egyéb kórkép esetében jelenhetnek meg ezek az elváltozások .Az előzmények ismerete és a gyermek vizsgálata nélkül diagnózist felállítani nem lehet és kezelést elrendelni sem szabad. A vaktában adott Calcium és Fenistil csepp adása sem indokolt orvosi javaslat nélkül.
Kérjen időpontot valamelyik bőrgyógyászati szakrendelésre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Folt

 Tisztelt Doktornő!

Olyan problémám van,hogy alvás után reggel sötét folt van a homlokomon,olyan fél tenyérnyi amely nekem zavaro,mert úgy nézzek ki mint akit homlokon ütöttek.Ez  a folt nappal nagyon lassan eloszlik
Na most azaz igazság,hogy alvás közben tudatlanul is ugy alszom,hogy a párnára rá teszem a kéz fejem
és erre meg a homlokom helyezem, tudom érdekes szokás de nem tudom a helyzetett korigálni ha el alszom gondolom én ,hogy talán ezért van a folt.
Végeredményben azért bátorkodtam irni ön felé mert szeretnék tanácsot kapni a felől,hogy hogyan tudnák e
folt-tol meg szabadulni, vagy ön mit tudna javasolni (esetleg valami krém?) vagy gyógyszer?
Meg tiszttelö válaszát várom és előre is köszönöm szives segitségét.

Tisztelettel:yakumo
email:sepi0093@gmail.com

 

 

Ekcéma?

Üdvözlöm!
Kisfiam 4 hónapos,és kb.3-4 hete észrevettem,hogy az arcán,a füle előtt,kb.20Ft-os nagyságú apró pöttyök láthatóak,amik egybefüggőek,mindkét arcfelén.Száraz tapintatúak.Doktornő írt fel neki kevert Elocomos készítményt,de nem nagyon szeretném szteroidos krémmel kenni neki,mert sok a mellékhatása,de ha már nagyon el akarom tüntetni,akkor bekenem,és pár óra múlva nem is látszódik neki.Hetente kijön az atcára.Rendeltem shea vajat(ajánlották) mivel száraz a bőre,de csak ott száraz,aol ezek a piros foltok ki szoktak jönni! Bepanthen Sensiderm krémet is használom neki! Alváskor,nyugalmi állapotban halványabb,levegőn ,kint a szabadban pedig teljesen eltűnik neki,még amikor a legpirosabb akkor is! Nem tudom mitévő legyek! Kérem adjon tanácsot,mit használjak rá! Az elocomos kevert krémtől ugye nem lesz semmi baja,ha hetente csak egyszer használom!Várom válaszát! Adrienn
Kb.1-1,5 hónapja kap csak tápszert,addig anyatejet kaptt.Nem Ha-s tápot kap.Ön szerint ha Ha-s tápszert kapna jobb lenne a helyzet?Vagy ez nem attól függ?

SAM_1259.JPG SAM_1259.JPG

 

Kiütések

 Tisztelt Doktornő!
13 hónapos kislànyom làbszárán màr régebben megjelentek kisebb, kör alakú, érdes feszínű piros foltocskák. Házi gyerekorvos tanácsára hydrophil kenőccsel kenem fürdés után. Ezek a foltok nem tűntek el csak halványodtak. Most viszont a derekánál a pelus alatt jött ki egy nagyobb folt . Fenistil cseppet és Calciumot adtam Neki. Mi lehet ez? Mitől jön ki? Mivel tudnom kezelni?
Válaszát előre is köszönöm!
Àgi

20150211_201327.jpg 20150211_201327.jpg 20150211_201327.jpg

 

pattanas vagy allergia

 Tizstelt Leveliro!

A foton apro follicularis ,azaz a faggyumirigy szortuzso kivezeto nyilasa ,gobcsek eszlelhetok,melyek annak gyulladasa kovetkezteben alakulnak ki.Mindket korkep eseteben elofordulhatnak.
Ameddig nem tud orvossal szemelyesen
konzultalni, ajanlom a Sudocrem alkamazasat.
Udvozlettel

Holub Orsolya     

 

mi lehet

 Tisztelt Leveliro! 

A  kerdesere, mi lehet az , a valaszom nem tudom. Sok mindenere lehet gondolni, de tippelgetesnek nincs ertelme.  
Minden olyan esetben, mikor tobb hete all fenn a viszketes es a tunetek testszerte jelentkeznek, eloszor scabiesre lehet gondolni es ennek megfeleloen a szukseges ,On altal ismert, kezelest el kell vegezni.
Amennyiben nincs eredmenye,szakorvoshoz kell fordulni, mivel ferozes,allergia,esetleg belgyogyaszati problema is allhat a hatterben.
Udvozlettel

Holub Orsolya

 

 Kedves Dokotornő! Érdeklődni

 Kedves Dokotornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy a mellékelt képen pattanás látható-e vagy valamilyen allergiás reakció, mert lassan 2 hete van az arcomon és viszket és egyre jobban terjed tovább?

 

10887297_845642378811980_554720537013980116_o.jpg

 

mi lehet ez

 Tisztelt Doktornő!

Azért írok Önnek, mert az elmúlt két-három hétben (újra) kiütések észlelhetőek a bőrömön, ám ezúttal szétszórtan mindenfelé. A fülcimpámtól kedzve, a kisujjamon át, a mellemen, az oldalamon a lábamon, hátamon és karomon..., szinte mindenhol. Apró kiütések ezek, melyek 4-5 naponta eltűnnek, és valahol máshol bukkannak fel. Szabálytalan időrendben viszketnek, hol este, hol reggel, hol napközbe tör rám a viszketés, volt, hogy el is kapartam némelyiket.
A múlt nyáron scabies fertőzött voltam (a párom is), többszöri kezeléssel legyűrtem(legyűrtük) a betegséget, de utána sokáig újra és újra begyulladtak, viszkettek a járatok "kapui"... Azok egy időre teljesen felszívódtak, de nem tudom, lehetséges-e, hogy még mindig azok gyulladnak be? Nem olyan jelleggel bírnak a tüneteim, mint a scabies ideje alatt, és éjszaka is tudok aludni, nem tart ébren, nem úgy, mint akkor.
Az ágyam átnéztem, nincs nyoma bogárnak, sem poloskának, ekcémám sincsen, és új anyaggal illetve kozmetikummal sem élek.
Pajzsmirigy gyanúm van, de a kivizsgálások előtt állok még csak, lehetséges, hogy az alulműködés egy jele? Vagy mire gondolhatok?
A fejbőröm is érzékeny gyermekkorom óta, ám termékváltással, illetve a Physiomins sampon használatával eddig tudtam nyugtatni, csillapítani a problémát, de a bőröm egyre sebesebb a fejemen, és gennyedzik. Ezek a tünetek összefügghetnek? Mit kéne tegyek?

Ui.: a családban, se a páromnak, de a lakótársamnak sincsenek tünetei. 

Előre is köszönöm a válaszát!

Nikoletta
 

 

csomók

Tisztelt Kismama!

A leírtak alapján azt tartom valószínűnek,hogy a jelzett területen a verejtékmirigyek gyulladása alakult ki.
Természetesen látatlanban diagnózist felállítani nem lehet,de  úgy gondolom nincs sürgős ellátásra szükség.
A jelzett gyulladás nem fertőző és nincs kihatással a magzatra.A fájdalom fokozódása, a csomó növekedése,esetlegesen fellépő láz  esetén természetesen mielőbb orvoshoz kell fordulnia.
Ebben az esetben a nőgyógyásza is diagnosztizálja az elváltozást és javasol kezelést.
Addig is Ebrimycin gel külső használata megkísérlehető.
Mielőbbi gyógyulást kívánok
üdvözlettel
Holub Orsolya

 

csomók a nagyajakon

 Tisztelt doktornő!
a következő problémárol szertnék tanácsot kérni:
27éves vagyok jelenleg kismama,régebben volt egy csomó a nemiszervemen a nagyajakon.mivel nem fájt és ép hámréteg fedte nem foglalkoztatott és el is mult magától.most viszont ujra keletkezett egy csomó csak a másik oldalon.illetve nem egy hanem kettő.az egyik nem fáj nem is érzékeny,a másik viszont az volt kifakadt és gennyes váladékot üritett,azota nem gyulladt be nem is érzékeny és ugy látom,érzem mulik is.az SZTK-ás börgyógyászaton másfél honap mulva tudtak idöpontot adni és ha igy gyogyul addigra böven el is mulik.a magán pedig jelen hónapban nem megoldható maximum az is majd csak a jövöhonapban.félek,hogy veszélyt jelent e a babára és hogy  esetleg fertözö-e a nemi aktus során?mit gondol valószinüleg mi lehet ez?ön szerint mindenképp próbáljak meg most magánorvoshoz fordulni inkább kérjek kölcsön,vagy majd ha elmulik és eljön az idöpont ideje akkor mennyek és meséljem el a panaszaimat?
válaszát előre is köszönöm!

 

 

csípés?

 Kedves Doktornő! Boldog Új évet kívánva megköszönöm válaszát, már úgy néz, hogy talán gyógyulgat, de ennek a közepében semmi nem volt, csak körkörösen - szabályos körben szorosan egymás mellett voltaka "csípések"! Nem tudom mi lehetett, mostmár múlóban van remélem, de még mindíg élénk piros körben, de már nem viszket.
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel: Szűcs Jenőné

 

 

csípés

Tisztelt Levélíró!
A " csípéseket" az erős viszketés mellett az jellemzi,hogy az elváltozás közepén minden esetben kell látni egy apró "bementi nyílást", azt a pontot,ahol az élősködő érintette a bőrt. Amennyiben valóban csípés okozta a tüneteket, az Ön által alkalmazott valamennyi megoldás enyhülést hozhat és néhány napon belül a tünetek elhalványulnak.
Mielőbbi jobbulást és boldog új évet kívánok
üdvözlettel
Holub Orsolya

 

csípés?

 Kedves Doktornő! Néhány nappal ezelőtt zuhanyozáskor észleltem, hogy a jobb mellem alsó részén van valami, ami viszket. Mivel viszonylag nagy a mellem, tükörben néztem meg és nagyon megijjedtem, mert szabályos gyűrű alakban csípéseket véltem felfedezni. a kör közepén simán a bőr volt elvátozás nélkül. Éjszakára bekentem Sudocrémmel, de előtte ecettel fertőtlenítettem. Reggelre némileg enyhült a pirossága, nem is viszketett. Másnap estére már az egész piros volt, a széle pedig kicsit fehéres. Mostmár mindennel kenegette, aloe vera, fenistil, sudokrém, de nem múlik. Nem tudom mi lhet, itt vannak az ünnepek, be sem tudok jelentkezni bőrgyógyászhoz, mert nincs rendelés, majd csak 5-én, és akkor sem tudom mikorra kapok időpontot. Segítségét szeretném kérni mivel kenjem, mi lehet ez? 70 éves vagyok karácsony előtt 11 napig voltak kórházban a reumatológián, esetlen ott csíphetett meg valami, vagy ez nem csípés? Azóta is viszket de nem olyan elviselhetetlenül, csak rossz helyen van a mellem alatt. Várom szives válaszát köszönettel: Szücsike

 

 

rüh

Tisztelt Levélíró!
Látatlanban véleményt formálni lehetetlen, azonban a levele második felében jelzett , hirtelen megjelenő,majd spontán eltűnő tünetek nem jellemzőek fertőzésre.  Azonban valós véleményt csak klinikai vizsgálatot követően lehet   alkotni. Szerintem sikeres volt a kezelés.
Boldog karácsonyt kívánok
Holub orsolya

 

kiütések

Tisztelt Levélíró!
Az a véleményem,a panaszai alapján bőrgyógyászati szakrendelésre kell ismételten bejelentkeznie és amennyiben nem sikerül megnyugtató javulást elérni,lehetősége van konzultációt kérni a megyei szakfőorvostól.
Kérem beszélje meg kezelőorvosával,bízom,benne,hogy mielőbb megoldódnak a problémái.
Boldog karácsonyt kívánok,üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Rühesség

Tisztelt Doktornő!

Családunknál rühöt diagnosztizáltak. 3 napos kezelés megtörtént mindenkinél, ágyneműk, ruhák 60C-on mosva, vasalva; kárpitok, ágyak gőzölős vasalósval átvasalva.  Kezelés után egy héttel újabb 1 napos kezelés történt, ágyneműk ruhák újra mosva, ágyak kárpitok újra gőzölve. 2 hete csak olyan ruhát horduunk, ami vagy új, vagy 60C-on volt mosva. Kénes szappannal mosakodtunk 2 naponta 1 héten keresztül. Porszívót azóta nem használtunk.  A második kezelés Mikuláskor történt.
Érzékeny bőrű vagyok, szinte bármitől képes vagyok kiütéses lenni (strand, kötött ruha, stb.) Új kiütések jelentek meg a bőrömön.  A derekam egyik oldalán, illetve az alakromon jelent meg kb 1 óra leforgása alatt 30-40 kiütés, ami 4-5 óra múlva eltűnt, a derekamon lévők megvannak. Férjem szerint a kiütések mások, mint amik a rühességnél voltak. A kezelések utóhatása, vagy lehetséges, hogy nem volt sikeres a kezelés?
Válaszát előre is köszönöm.

 

Kiütések

Kedves Doktorno!

28 eves no vagyok, 2 honapja kezdtek a hatamon es a mellkasomon göbszeru kiutesek jelentkezni.
A bőröm a hatamon-arcomon-nyakamon viszket.
Ismert betegsegeim : liszterzekenyseg, vitiligo
Az elmult masfel honapban laktozmentesen etkezem, amely nem hozott valtozast.
Voltam bőrgyógyasznal, akit sajnos a vitiligo jobban lefoglalt, mint a kiutesek.
A vervetel eredmenye alapjan egy mar lezajlott pajzsmirigygyulladast allapitottak meg.
A doktorno szerint ezzel kapcsolatba hozhatoak a kiutesek. Kaptam kremet...
A helyzet nem valtozik, nincs javulas. 
Amennyiben van barmilyen javaslata, kihez tudnek fordulni, milyen vizsgalatok szuksegesek, kerem jelezze, sokat jelentene...
koszonettel
Kinga

image.jpg

 

"pöttyök"

Tisztelt Levélíró!
Kedves Anyuka!
 A bőrbetegségek diagnosztikája magába foglalja a részletes kórelőzményt, a bőrtünetek alapos vizsgálatát,az  elemi jelenségek  jellegét,  a bőrtünetek elhelyezkedését,kiterjedéségt, lokalizációját, a szubjektív tünetek meglétét.
Fentiekkel azt szerettem volna jelezni,hogy vizsgálat nélkül nem lehet diagnózist felállítani és főként vaktában kezelést javasolni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya
 

 

pöttyök

 Tisztelt Doktornő !

A kisfiam 2,5 éves. Kicsivel több mit egy hónapja észre vettem rajta olyan pöttöket mint ha rubeola lenne. El is mentünk a házi orvosunhoz. Kidrült nem az. Akkor mág voltak rajta nagyobbacsak pöttyök is . Leginkább a vállán a lapockáján van és ott sok kicsi apró pattanás szerű pöttyök.Sajnos a bőrgyógyászatra nem sikerült bejutnunk. Még a magán rendelésre sem.Majd beteg lett , kalici vírust kaptunk el valahol . Ahogy beteg lett és volt el múltak a pöttyök. Már azt hittem sikerült megszabadulni tőlük. Közben elvettem tőle  a tejet és a C vitamint ( Cebion cseppe). Rövid időre ugyan de elmúltak a kiütések.
Most két napja megint visszatértek. A vállán és a lapockáj a homlokán és egy kicsit a hajas fejbőrén is . Ugyan olyan pattanás szerű kiütések.
Tudna esetleg valami kis segítséget adni,még is mitől lehet ez és mi lehet ez.
Addig is próbálkozunk bejutni az orvoshoz. Ami itthon sajnos egy kicsit macerás .
Válaszát előre is köszönöm.

Katalin

 

 

seb

Tisztelt Levélíró!
Jelentkezzen háziorvosánál,vagy bőrgyógyász szakorvosnál.Az Ön által közölt adatok alapján nem lehet véleményezni az állapotát.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

allergia teszt

Tisztelt Levélíró!
Nincs tudomásom arról,hogy a két teszt között  ilyen hosszú szünetet kellene tartani.Amennyiben a két tesztben azonos anyagok szerepelnek,azokat értelemszerűen csak egy alkalommal kell feltenni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

bőr irritáció

Tisztelt Levélíró!
A képek alapján diagnózis felállítani nem lehetséges .Kérem forduljon személyesen bőrgyógyászati szakrendelésre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Kedves doktorno!

 Par napja megjelent egy sebb az allam es az ajkam talalkozasanal, kesobb ez nagyobb lett es elkezdett hamlani.
A szam alatt nagyon piros lett es erzekeny. Most eppen kenegetem de nem nagyon hasznal, elore koszonom valaszat!


 

 

allergia teszt

Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy ha epicutan tesztet fognak most rajtam elvégezni (én szeretném kezdeményezni-magyar standard), akkor utána mennyi idő múlva lehet fogorvosi fémekre teszteltetni magam? Mind a kettő nagyon fontos lenne, de azt hallottam, hogy a kettő között egy évnek el kell telnie.

Válaszát köszönöm!

 

 

Bőr irritáció

 Kedves Doktornő!

Olyan problémám lenne hogy időről időre előjönnek a térdeimen vmiféle kiütések amik nagyon viszketnek.. Kéz krémmel szoktam kenni és általában egy hét mire eltűnnek. De pár nap után ismét megjelennek.. Csatoltam képeket a problémáról. Ön szerint ez mitől lehet és mi lehet? Mi rá a gyógymód?

Köszönöm válaszát!

image.jpg image.jpg image.jpg

 

ekzema

Tisztelt Levélíró!
Az ekzema  egy krónikus bőrbetegség melynek több megjelenési formája ismert.Az Ön által leírt tünetek az u.n. dyshidrotikus ekzemanak felelnek meg, ez egy gyulladásos ,kiújulásra hajlamos ,nedvedző,hólyagcsás tünetekkel megjelemő kórkép. A háttérben atopias hajlam, kontakt szenzibilizáció /pl.fém, illatanyag,gumi stb./,esetenként belszervi mikróbás góc szerepelhet.A kezelése tüneti,ill.amennyiben sikerül kiváltó okot igazolni,annak kiiktatása vezethet a gyógyuláshoz.A kezelésre alkalmazott készítmények kizárólag orvosi javaslatra és felügyelet mellett alkalmazhatók.
Üdvözelettel
Holub Orsolya

 

Ekcéma

 Tisztelt Doktornő!

Egy hónapja elkezdtek pici hólyagok lenni a kezemen, amik pár nap elteltével kifakadtak és nagyon fiszkedtek és elkezdtett több lenni, madj hámlani a bőrőm. Az itteni orvosok azt mondták hogy mivel pár éve fémallergiát diagnisztizáltak nálam, valószínű hogy ettől lehet. De semmiféle fémet nem viselek, se gyűrűt, se fülbevalót, se övet, semmit, viszont azt mondták hogy ételekkel is vetudom vinni a szervezetembe és ha megtelik akkor így "dobja" ki. Viszont ezt számomra kellemetlen és nagyon csúny, és nagyon fáj. Már alig birok fogni vele és ha vizzel érintkezik meg tudnék őrülni. Küldök képet Önnek és kérem próbáljon meg segíteni,mert már minden reményem elszállt, és már a munkahelyemre vagy utcára is alig bírok elmenni mert zavar,mert úgy nézek ki mint egy leprás és kellemetlen nagyon. Ha van rá lehetőség személyesen is találkozhatnák, de kérem segítsen, mert már nem tudok bizni semmibe. Gyógyszert nem akarok szedni,mert párommal kisbabát szeretnénk és elég régóta próbálkozunk,persze ez is nagyon fontos nekem.

Köszönöm: ÁGI

 

IMAG0485.jpg IMAG0485.jpg IMAG0487.jpg IMAG0487.jpg

 

anyajegy

Tisztelt Levélíró!

Az Ön által küldött fotó  sajnos nem megjeleníthető  /esetleg próbálja meg ismét/. Egy elváltozásról látatlanban lehetetlen véleményt formálni. Az anyajegyek véleményezése nagy felelősséggel jár.Két hét alatt  nem történhet olyan változás egy képletben,mely miatt aggódia kellene.Amint haza ér természetesen forduljonmielőbb bőrgyógyász szakorvoshoz.  
Üdvözlettel
Holub Orsolya 

 

anyajegy elváltozás

 Tisztelt Doktor nő!
A minap felfedeztem egy barna szabálytalan foltot a bal alkaromon. Jól ismerem az anyajegyeket a testemen, és biztos vagyok benne,hogy ez nem volt ott korábban. Egyelőre nem viszket,de olyan, mintha a közepén sötétebb lenne. Lehetséges,hogy ez rákos elváltozás? Jelenleg külföldön tartózkodom még 2 hétig, így nem tudtam még orvoshoz fordulni személyesen.
Készítettem róla képet, bár nem a legjobb minőségű, így valószínűleg használhatatlan, de azért eküldöm.
fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/1546326_937369182959845_8519188229770279242_n.jpg
Válaszát előre is köszönöm!

 

csalánkiütés

Tisztelt Levélíró!
A csalánkiütés egy gyakori viszketéssel járó bőrbetegség,melynek okát nem mindig sikerül tisztázni.A lefolyás néhány naptól akár néhány hónapig is tarthat.A leggyakoribb okok között gyermekkorban az ételek, tartósítószerek,fertőzések,paraziták,csípések szerepelnek.A lakosság jelentős része átesik élete folyamán csalánkiütésen.A fenti gyógyszerelés folytatása javasolt mindaddig,amíg a gyermek tünetes.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Csalánkiütés

 
Tisztelt Doktornő!

Kisfiam, 20 hónapos. Egyik napról a másikra tele lett a teste piros kiütésekkel, amik aznap estére el is múltak. Ám másnap reggelre ismét elő jöttek. Ekkor elvitem bőrgyógyáasztra, ahol azt állapították meg, csalánkiütése van. Semmi egyéb tünete nem volt/van.  Egy hétig tartani kellett a szigorú diétát, de ez idő alatt is egy nap volt csak tünetmentes, a többin mindig előjöttek reggelre a pöttyök. Most tartunk a 3. hétnél, de még mindig sok van neki. Aggódom miatta, hogy mi lehet ez, hisz alig ehet valamit, és mégsem múlik a probléma...
Napi 2,5 ml Desloratadin Actavis 0,5 mg/ml oldatot kap, illetve egész nap iszik egy Ca pezsgőtablettát.
Az lenne a kérdésem, hogy ez mennyire "normális", hogy 3 hét után is tele van pöttyökkel? Illetve, hogy ez el fog múlni valaha??
Valamint, nem tudom, hogy esetleg nem lehet-e az egész attól, hogy éppen most jön 2 foga is. Vagy pedig attól, hogy a napokban tudtam meg, hogy állapotos vagyok, és a kisfiú még napi 1x szopizik? Nem lehet köze az anyatejhez? Próbálom már leállítani róla, de nehéz (részemről is, részéről is...).
Controllra majd csak jövő hét végefele kell vinnem, de nagyon aggaszt ez az állapot.
 
 
Várom (megnyugtató) választát! Köszönettel: K. Ivett
 

 

WP_20141115_002[1].jpg

 

viszketés

Kedves Orsolya!

 

ekcéma

Tisztelt Levélíró!
Az ekcema egy krónikus,éveken át tartó,hullámzó lefolyást mutató bőrbetegség, melynek a kezelése mind a mai napig tüneti, ami azt jelenti, a gyulladást,a viszketést lehet csökkenti,valamint a betegség kiújúlásának gyakoriságát tudjuk mérsékelni.Az ekcema hátterében  szereplő kiváltó tényezőket kell lehetőség szerint felderíteni / góckutatás, a tüneteknek megfelelő allergia vizsgálat/ ,ill.azokat kiiktatni.A kezelés mindig a bőrbetegség aktuális állapotának megfelelően történik /hólyagos nedvedző, száraz berepedezett stb./.
Üdvözlettel
Holub Orsolya 

viszketés

Tisztelt Levélíró!
A viszketés egy olyan igen gyakori tünet,melynek  önmagában diagnosztikus jelentősége nincs .A bőrbetegségek jelentős részért kíséri viszketés,de számos belgyógyászati kórképnek is lehet kísérő tünete.
A viszketés hátterében az érintett terület beidegzési zavara is állhat.Lehetőség szerint előbb a viszketés hátterét kell kideríteni és ezt követően lehet azt megszüntetni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

ekcéma

Tisztelt doktornő!
Körülbelül 10 éve kuzdok az ekcemaval! Most hataroztam el magam hogy felkeressek egy magan szakorvost! Az sztk-ban tucat betegkent egy patikában kevert kenőccsel vagy flucinar kenőccsel kiszortak mindig! Mar ezek sem akarnak hasznalni! Három szakaszra tudnam bontani a lefolyását: Apró hólyagok a kezfejemen, ujjaim között; a hólyagok kifakadnak, begyullad a borom, es viszket; (itt vagyok jelenleg) kiszárad a borom, a gyulladás húzódik vissza, viszont kireped a kezem, es sebes lesz! Ezutan kb. Két hét es kezdodik minden előről! Próbáltam étrendet váltani, egyedul a hust es a kenyeret nem valtottam! Semmi nem használt! Milyen vizsgálatokra szamithatok, van-e ra esely, hogy esetleg valami mas betegség all a háttérben? Amig nem tudok időpontot kérni, esetleg a doktornő tudna-e ajánlani valami kenőcsöt, ami elmulasztja a viszketést?
Elore is koszon válaszát!
Tisztelettel Zoltán.

 

viszzketés

Tisztelt doktornő!35 éves nő vagyik,már évek óta visszatérő problémám a mellem alatt és a hónaljban lévő területek viszketése.Ha vakarom,akkor mintha terjedne,piros és akár sebes is lesz.Főleg este lefekvéskor jön elő,de néha napközben is. Pimafucort kenőcsöt kentem rá,és úgy érzem,ha pár napig használom,és nem vakarom,akkor elmúlik tőle.Bőrgyógyásznak is említettem azt mondta,kenjem testápolóval,de az egyáltalán nem használt.Nem száraz a bőröm.Nem tudom,összefügg-e vele,de a mellem alatt van pár szemölcsöm,ami ugyanúgy viszkedni szokott,talán amelltartó dörzsölése terjeszti?Vagy ételtől lehet?Kérem válaszoljon,mert már nagyon zavaró az állandó vakarózás!Köszönöm!

 

ekzema

Tisztelt Lívia!
Levelében fül-orr-gégész szakembert említ,aki kezeli a gyermeket,de nem tesz említést arról,ki állított fel az ekzema diagnózisát. A gyermeket látta-e bőrgyógyász és ez volt-e az ő véleménye is.
A nagyfia esetében a viszketés megszüntetése  a cél ezért a bőrt akkor is kezelni kell,amikor úgy tűnik tünetmentes. Ilyenkor a kezelés nem aktív / szteroid /  tartalmú kenőcsökkel történik. Szerencsére a gyógyszertárakban már elérhetőek olyan hatékony,klinikailag tesztelt  készítmények,melyek hatékony viszketés csillapítást és ápolást biztosítanak a bőrnek. Egyik ilyen termék a Cicaplast B5 balzsam vagy pl.a Bepanten sensitive krém.
Mindezek mellett,javaslom konzultájlon személyesen bőrgyógyász szakemberrel.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

mmr

Tisztelt Anyuka!
A levelében leírtak alapján az ön gyermekének nincs ekzemaja és ebben az esetben az allergia teszt nem fog eredményt hozni .Az Ön által leírt tünetek a faggyúmirigyek u.n. hyperplasiaja /túlképzése/  következtében alakulnak ki,ez egy gyakori tünet,  a gyermeknek panaszt általában nem okoz,kóroki jelentősége nincs. A tünetek esetlegesen sós kenőccsel enyhíthetők, az esetek legnagyobb részében spontán is visszahúzódhatnak.
Természetesen mutassa meg bőrgyógyász szakorvosnak.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

ekcéma és fülbaj

Kedves Doktornő! Az alábbi problémával fordulok Önhöz. 6 éves nagyfiam születése óta vissza-visszatérő ekcémával küzdünk.  Különféle krémeket használtunk már melyek mindegyike jó is volt, de csak egy darabig. (Flucinar, Pimafukort...) Hála az égnek nem nagy területet érint a betegség, jellemzően a füle mögött és a köldöke szokott olyan lenni.  Az elmúlt pár hónapban a nagyobb problémát az okozza hogy a füle mögött kialakult ekcéma miatt rendszeresen piszkálja, vakargatja a fülét. Ez által a jobb füle elég sokszor eldugul, a levakart hámsejtek a fülzsírral összekeverdve eldugítják a hallójáratot. Fülész szakemberhez is járunk, aki szerint a füldugulás problémáját ez okozza. Teljesen tanácstalan vagyok. Hiába használjuk a szakember által felírt krémeket szinte azonnal amikor észreveszem, hogy kezd kiszáradni a bőre (és az ekcéma el is múlik pár nap kezelés után) a füle egy idő után "megbetegszik". Mit tegyek? Köszönöm válaszát! Lívia.

 

mmr ekcéma?

Tisztelt Doktornő!
Van egy 19 hónapos lányom! Ac arcán a vállán és a combján foltokban olyan mintha pattanásos lenne. Az arcán lévő vérbővebb és most a hidegben jobban kipirul! először sajnos nem tudtam megmondani mikor alakultak k,de most nekiálltam visszakeresni a fényképeket dátum szerint.és nagyon úgy néz ki ,hogy a 15 hónapos mmr oltás következménye ! ez igaz lehet?A háziorvosunk irt fel valami szteroidos krémet de másnap annyira piros lesz a bőre! Most használok rá sanatopic krémet napközben 2-szer! Olvastam hogy az ekcéma álltalában valami allergia reakciója és ettől félve nem bőrgyógyászhoz hanem maszek allergologiára kértem időpontot! Remélem nem tojásallergia, mert állítolag az mmr kiválthatja azt is! A kérdésem az lenne,hogy ha ennek köszönhető az ekcéma ,akkor kinőhetti vagy esetleg más a kezelése mint a sima ekcémának!? elfogok menni vele bőrgyógyászhoz is de addig is szeretném tudni hogy az MMR TEHET ERRŐL? Nagyon köszönöm elöre
 is válaszát!
Szép Napot Önnek

 

pöttyök

Kedves Ildikó!
Leírása alapján az ujjbegyeken megjelenő elváltozások apró hólyagcsák lehettek.A folyamat hátterében számos kiváltó tényező szerepelhet,az Ön által említett vegyi anyagok /tisztítószerek,festékanyagok,gumi,bőr cserzőanyagai és még sorolhatnám /  is kiválthatnak irritatív,de akár allergiás történést ,ugyanakkor bizonyos  növényeknek is lehet ilyen nem kívánatos  hatása. A szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat is kísérhetnek hasonló tünetek.A diagnózis felállítását vizsgálat kell hogy megelőzze és a kezelés mindig ennek függvénye.Előbb a kiváltó okot kell felderíteni ,lehetőség szerint azt megszüntetni és akkor a folyamat meggyógyul.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

pöttyök

 Kedves Doktornő!

Egy pár héttel ezelőtt, apró 1mm-nyi kis pöttyök jelentek meg az ujjaim végein, amik viszkettek. A háziorvos javaslatára Frucinar krémmel kentem be kb. kétszer és el is múltak. Az orvos szerint valamilyen tisztítószer okozhatta (mosószer, öblítő, mosogatószer). Most a napokban megint megjelent egy-két pötty elszórtan. Kijön egy az ujjam végénél, másnap reggelre egy a hüvelykujjam alatt, a csuklónál. Általában reggel, ébredés után szokott leginkább viszketni. Mostanra meguntam a viszketésüket, ezért azonnal kinyomkodom őket. Vízszerű kis csepp jelenik meg ilyenkor a tetején és utána nem viszket tovább, elmúlik. Lehetséges, hogy ez a bőrszárazságommal függ össze? Mitől jelennek meg elszórtan és mivel oldhatnám meg tartósan a problémát?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Ildikó

 

 

pattanások

Tisztelt Levélíró!
A "pattnásos" bőr kezelése egy hosszadalmas folyamat, az esetek nagy részében külső és belső kezelésre egyaránt szükség lehet.
A kezelés függ a tünetek súlyosságától,kiterjedtségétől, a gyulladás mértékétől, a miteszerek számától és még sok egyéb tényezőtől. A folyamatot befolyásolhatják gyógyszerek,valamint belső szervi rendellenességek is.
A "pattanásos" bőrtünetek hátterében az esetek jelentős részében hormonális okok állnak.
A gyógyszertárban kapható Akneroxid 5 gel napi egyszeri /este/ használata javíthat a tüneteken, de a megadott időpontban jelentkezzen a szakrendelésen.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

tetoválás

Kedves Tamás!
Levele alapján nehéz eldönteni,hogy irritációról, allergiáról, esetleg valamilyen mikróbás fertőzésről lehet szó.
Azt tanácsolom Önnek,jelentkezzen be a bőrgyógyászati szakrendelésre.
Addig is
a tüneteket enyhíteni tudja  a gyógyszertárban kapható Cicaplast B5 balzsam nevű készítménnyel / napi 2xi használata javasolt/, a kezelés előtt a területet enyhe szappanos vízzel  /esetleg Octenisept sprayvel / le kell letisztítani . 
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Fájdalmas, csúnya pattanások

 Tisztelt Doktornő!

Tanácsot szeretnék kérni. A panaszom az hogy nagy, csúnya és rettentő fájdalmas pattanások,miteszerek jelennek meg az arcomon, hátamon.Mellesleg nagyon hamar szárad ,hámlik. A kozmetikusom már nem tud mit ajánlani a fogamzásgátlon kivűl . 16éves vagyok , a serdülőkor válthatja ki? Esetleg milyen krém használna? Bőrgyógyászatra csak jövőre kaptam időpontot, és szeretném már azért valamivel kezelni.
 Előre is köszönöm segítségét!
 

 

Tetovalas

 Tisztelt Doktorno!

Az alabbi problema miatt kernem segitseget.
Masfel honapja utaztam ki Nemetorszagba elotte bejefeztettem egy szines (sotetzold, vilagoszold, sarga illetve fekete szinu) tetovalast. Van mar jopar tetovalasom szinessel is rendelkezem a labamon, igaz nem ezekbol a szinekbol all igy nem gondoltam volna, hogy barmilyen problemam lehetne belole. Az elso 3 hetben gyogyult rendesen nem volt vele semmi problemam viszont a 3. het vegen eszrevettem, hogy a tetovalas utani elso par hetben normalis vizketes nem marad abba, ekkor vettem eszre, hogy kiutesek jelentek meg rajta illetve nem szokasos modon szaraz az egesz tetovalas. Eloszor nagy jelentoseget nem tulajdonitottam neki, kremet valtottam hatha az hozta ki de nem mult el a mai napig sem. Arra gondoltam, hogy talan valamelyik szin okozhatja a dolgot, bar ezt felig meddig elvetettem, mert ahol csak fekete tinta van ott is megjelentek a kiutesek. A ture nem gyanakszom mert mindig ugyanott tetovaltatok abszolut steril modon csinaljak es ilyen jellegu problemam meg soha nem volt.
Tudna segiteni esetleg, hogy milyen kremet hasznaljak amivel elmulna a dolog avagy milyen gyogyszert vegyek?
 
Valaszat elore is koszonom,
Udvozlettel,
Tamas
 
 

 

rüh

Tisztelt Levélíró!
Egy diagnózis felállításának első és alapvető feltétele a vizsgálat.
Javaslom jelentkezzen be az illetékes bőrgyógyászati szakrendelésre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Rühes vagyok e vagy sem?

 Tisztelt Doktornő
Abban szeretném a segítségét kérni hogy megbizonyosodjak arrol hogy rühatka fertözöttségem van e vagy sem.
A testemen apro pici kiütések jelentek meg, némelyik duzzadt, fehér színü, nyomás hatására vizszerű fehér nem áttetsző váladék jön belölük. Erősen viszketnek, van hogy annyira hogy nem bírom abbahagyni a vakarásukat, ennek hatására rengeteg seb alakult ki a testemen. A kiütések főként a farpofákon, hasamon, övvonalban és a karomon jelentkeztek. Válaszát várom és előre is köszönöm. 

 

 

tetoválás

Tisztelt Levélíró!
Véleményem szerint nincs ok az allergias epikutan teszt elvégzésére.
Amennyiben bármely anyaggal szemben allergias lenne a bőre a tünetei nem múlnának el,hanem egyre fokozódnának.Feltételezhetően a tünetek hátterében valóban inkább irritatív tényező szerepelhetett.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

atopias dermatitis

Tisztelt Levélíró!
A kislánya a leírtak alapján atopias dermatitisben szenved.Ennek a betegségnek a hátterében több kiváltó tényező is szerepet játszhat, a laktóz és tejcukor érzékenység, a száraz bőr, de a fizikai ártalmak és a lelki eredetű problémák /iskola kezdés stb/. is rontják a betegség lefolyását..A betegség krónikus jellege , a speciális diéták,a napi 2xi jó minőségű testápolók alkalmazás nagy terhet ró a családra. Tudomásom szerint közgyógyellátási igazolvány csak a tartósan beteg gyermekek számára engedélyezett,az alábbi törvényben tud ennek utánanézni.
 " Magasabb összegű családi pótlékról: 1998. évi LXXXIV. tv. rendelkezései alapján vannak a körülméynek meghatározva, e szerint: Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos: - az a 18 évesnél fiatalabb gyermek, aki az 5/2003.(II.19.) ESZCSM rendeletben meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul...."-a teljes törvény anyagát megtatlálja a fenti hivatkozás alatt. 
Nagyon sok hasznos tanácsot kaphat a kezeléssel kapcsolatban az atopias gyermekekkel foglalkozó Vidám Zsiráf weboldalon.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

foltok

Tisztelt Anyuka!
Kedves Tünde!
Nagyon szeretném megnyugtatni, de így látatlanban nem tudok véleményt mondani a kisfia bőrtüneteiről.
Nagyon sok oka lehet az arcbőrön megjelenő foltnak,ha valóban folt és pl. nem göbcse, ami tapintható is, jelentősége van annak is,hogy változtatja-e a színét,hogy
milyen tendenciát mutatnak a tünetek ,/ elmúlik és újabb helyen jelentkezik/
,okoz-e panaszt a kisdednek stb.
Amennyiben az elváltozások szaporodnak  ki kell kérni másik kolléga véleményét és ha nem megnyugtató a válasz, lehetőség van arra,hogy továbbküldje Önöket egy speciális, kizárólag gyermek bőrgyógyászattal foglalkozó intézménybe.
Üdvözlettel
Holub Orsolya 
   

 

tetoválás 2.

Kedves Doktornő!

Szerencsére, a korábban írt problémám a tetoválással megoldódott. Végül elmentem bőrgyógyászhoz, aki adott egy gyógyszertári krémet a pöttyökre, ill. Suprastint, amitől már két nap után hatalmasat javult a helyzet. Már nem kenem és nem szedem a gyógyszert egy hete.

A tetoválásom most már három hetes. A tetoválóm azt mondta, hogy szerinte felázhatott a felülete egy kicsit. Allergiát sem Ő, sem az orvos nem tudott egyértelműen megállapítani. Ha felázott, az sajnos lassabban gyógyul, amit tapasztalok is, mert most három hét után is kicsit még ki van emelkedve a bőrfelszínről a kép. Icipicit viszket is még (már elég csak simogatni és elmúlik), de állítólag a gyógyulási folyamat akár 1-1,5 hónap is lehet, amíg természetes a viszketés.

Nekem azonban lenne még egy-két kérdésem, hátha tud nekem javasolni valamit. Nagyon megijedtem, hogy esetleg az egyik színre allergiás reakciót produkált a bőröm (srága, zöld) és arra gondoltam, hogy így utólag ugyan, de egy epicutan tesztet csináltatnék a megnyugvásom érdekében. Ezt csak akkor lenne érdemes, ha már egyáltalán nem viszket és lelapult a bőr? Vagy ha allergia és nem fog lelapulni, akár már most is megcsináltathatom?

Illetve tegnap kialakult a tetovált felülteten egy kis pukli, amit megdörzsöltem és nagyobbra nőtt, mint egy szúnyogcsípés. Első ijedtségemben lekentem a maradék gyógyszertári krémmel és már 15 perc után visszalapult, lenyugodott a bőr. Ez vajon mi lehet? Azóta sem dudorodott vissza újra, pedig a maradék krémet is lemostam már róla.

Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm!

 

Atopiás dermatitis

Tisztelt Főorvos nő!

Kicsit összetetteb problémám miatt szeretném tanácsát kérni! Kislányom 9 éves, 6 éves kora óta laktóz- és fruktóz érzékeny. Tünetei iskolakezdéskor inkább erősödnek a megfelelően betartott diéta mellett is. Hasmenés, haspuffadás, hasfájás, fejfájás ilyenkor többször jelentkezik. Egy éve sajnos viszkető bőrtünetekkel érkezett haza az iskolából, ami egyre csak erősödött, így jártunk bőrgyógyásznál, aki azt mondta, hogy ekcéma! Bőre állandóan száraz, emiatt reggel és este BABE testápolót használunk, amitől ez a szárazsság kicsit rendeződni látszik! Állán, törzsén, hajlatokban, fejbőrön, fül mögött jelentkezik az ekcéma elég sűrűn (kivétel volt a július és augusztus). Semmi allergia tesztet nem végeztek, azt mondták, hogy ez egy összetett betegség a laktóz érzékenység alapbetegségből kiindulva. Advantan oldatot kaptunk a fejbőrére, illetve gyógykenőcsöt, mikor halványodnak a tünetek Protopic-kal kenem! 4-5 nap szünet után tünetei újból megjelennek és általában a fejbőrön kedődnek, ami délutánra véresre, sebesre változik az állandó viszketés miatt. Olyankor  már Dalacin-t használunk a fejbőrére, mert az orvos elmondása szerint az állandó viszketés miatt felülfertőződik! (Antistreptolysin titer 1108 U/L H <200)

A doktornőt szépen megkértem, magyarázza el, mitől lehet ez? Választ több, mint egy éve nem kapok rá! Sajnos! Megkértem, hogy tud-e segíteni abban, hogy igényeljek közgyógy igazolványt, mert a havonta felírt kenőcsök, antibiotikumok, szteroidok, illetve laktózmentes étkezés miatt könyebbséget jelentene, ha valamelyik gyógyszert legalább kedvezményesen kaphatnám! Ebben sem kaptam segítséget!
Nagyon megköszönöm, ha Főorvos nő tanáccsal látna el ezzel a betegséggel kapcsolatban!
Válaszát megköszönve, tisztelettel: Bernadett99

 

FOLTOK

Tisztelt Doktorno!10 honapos kisfiamon bal oldalt,az arcan foltok jelentek meg,5 honapos koraban kezdodott.Ezek a foltok pirossas barnak,reggel altalaban erosebben latszanak delutanra szinte el tunnek.Egy van a szemecskeje alatt,az orra fele,egy a homloka bal oldalan ,harom a szemoldok kozeleben,kb.fel cm atmerojuek,voltam ket borgyogyasznal is vele,semmi fele vizsgalatot nem csinaltattak velunk,mondtak kenjem bepantennel,novenyi eredetu kremekkel,valamelyiktol majd elmulik,maskulonden majd kinovi a gyerek.NEM mult el semmitol,es engem nagyn aggaszt.Tudom,nagyon nehez igy latatlanban velemenyt mondani,de megkernem szepen irja le a velemenyet.Koszonettel:Tunde.

 

bőrkiütés

Tisztelt Levélíró!

Amennyiben elfogadja a tanácsomat, válassza ki az Önnek leginkább autentikus bőrgyógyász kollégát és kérjen időpontot kontroll vizsgálatra. Tudnia kell,hogy a bőrbetegségek többsége krónikus jellegű és hosszú lefolyású lehet. A kezelőorvos számára állapotának változása / potzitív és negatív egyaránt /, illetve a kezelésre adott válasz is hasznos információkkal bír a végleges diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés kiválasztása szempontjából.
Ne keseredjen el,van megoldás az állapotára, de egy orvos kövesse végig a lefolyását a beteségének. Ha nem jutnak megfelelő eredményre,van rá mód,hogy konzultáljanak másik szakorvossal,illetve másik intézettől kérjenek segítséget.
Mielőbbi gyógyulást kívánok
üdvözlettel
Holub Orsolya

 

ült anyajegy

Tisztelt Levélíró! Kedves Enikő!

Fénykép alapján nem lehet véleményt mondani egy anyajegyről.Ön jól informált,mindennel egyet értek,amit a levelében leírt. Nem hiszem,hogy van oka aggodalomra, ennek ellenére néhány héten belül ellenőriztesse a sérült anyajegyet a többivelegyütt szakorvossal.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Bőrkiütés, viszkető gennyező bőr

Üdvözlöm Dr. NŐ!
Olyan problémával szenvedek, amit már nagyon nehezen tudok elviselni, 1 éve kezdődött az egész eleinte sárga hólyagok(csalánkiütések) keletkeztek a kezemen, amik kis idővel el is múltak. Rá egy pár hónapra rosszabbodott a helyzet ugyanis a hajlatokban és a térd, a comb belső felén, izzadáskor erős viszketés keletkezett, a bőrgyógyászaton azt mondták, hogy ekcéma, de közel sem az!
Kórházba voltam, több allergia vizsgálatokon, minden rendben volt, labor vizsgálatokon, rengeteg mindenen és nem jártam sikerrel, ezért...
Magán orvoshoz fordultam, aki nagy dózisokba antibiotikumokat adott, ami persze egy pár napig tünetmentesre hozta a bőrömet, de szteroidos kenőcsöket is kaptam, amiket sajnos a bőrömnek nem igazán tetszett és még jobban kipirosodott, majd viszketni kezdett újból.
A mostani helyzet sajnos a legrosszabb: a hajlatok viszketnek (nagyon gyakran), vakarás során kisség vérző gennyes folyadék váladékozik a bőrből, tehát ha megvakarom a felületet sárga gennyező folyadék jön ki belőle, sokszor feltellik gennyel apró hólyagok lesznek belőle, majd viszketés hatására kifolyik és sajnos a pénisz alsó részén is kezdődik a folyás, kiszárad majd pár nap múlva megint feltellik és kezdődik előröl.
Ha bármilyen formában tudna segíteni, tegye meg legyenszives!
Előre is köszönöm!
Barnabás

 

Sérült anyajegy

 Kedves Doktornő! 

Ma a barátnőm kutyája a nyakamon lévő anyajegybe belekapott körömmel, és elég csúnyán vérzett . Ezután lefertőtlenítettük, ami nagyon csípett ,aztán szépen átmostam szappanos vízzel is . Még mindig nagyon piros , és lehet rajta látni, hogy meg van karmolva . 
Mi a teendő ilyenkor ? Mindenképpen meg kellene mutatni egy bőrgyógyásznak vagy várjak , hogy begyógyuljon ? Olvastam , hogy a sérült anyajegyek nem okoznak gondot , és nem kell velük orvoshoz menni , csak ha 1.2 héten belül nem gyógyulnak meg . Az az igazság, hogy nem tudom, hogy mi tévő legyek . Ezért kérdeztem Önt. Van okom megijedni , hogy el fog rákosodni ? 

Csatoltam Önnek egy képet is . 

Előre is köszönöm válaszát ! 

Tisztelettel : 

Enikő

IMG_0124.jpg

 

kinövések

Tisztelt Levélíró!

Az Ön által leírt képletek u.n. fibromak , jóindulatú bőrnövedékek.  Megjelenésük hátterében genetikai prediszpozícíó áll, hajlamosíthatnak rá anyagcsere betegségek, elhízás, hormonális változások stb.
Kialakulásukat megelőzni nem lehet. Eltávolításuk esztétikai jelleggel történik.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

tetoválás

Tisztelt Levélíró!

Levele alapján irritatív gyulladás alakult ki a tetoválás területén.  A nedvedző felületet fontos tisztítani,ezáltal megvédeni a bakteriális felülfertőződéstől.  A tisztítás történhet langyos szappanos vízzel, de alkalmazhat Octenisept sprayt is.  A bőr nyugtatására Cicaplast B5 balzsam helyi alkalmazását javasolom.
Amennyiben felülfertőződött a terület / fájdalmas,duzzadt ,esetleg sárgás pörkkel fedett /, belsőleg antibiotikum adása jöhet szóba.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Apró húskinövések a mellkason és a nyakon

 Tisztelt Doktornő!
Azért írok,mert a mellkasomon és a nyakamon apró húskinövések vannak/lettek. Két éve voltam egy bőrgyógyásznál aki leszedte (leégette) őket, de mostanra megint nagyon sok új lett rajtam. A kérdésem, hogy mitől jönnek ezek elő, és tehetek-e valamit a megelőzésükért. 
Köszönöm, 
Szilvia

 

Tetoválás

 Kedves dr.Holub Orsolya!

Kb.3napja készült el a legfrissebb tetoválásom (színes). Eddig mindegyikre másként reagált a bőröm, ez a mostani viszont kellemetlen és nehezen kezelhető. A fóliázástól már az első nap után kipattogott a bőröm, ami még mindig viszket. A fóliázást értelem szerűen abba is hagytam, szellőztettem a bőröm a tetovàlással együtt. Ezeket a persegéseket valamivel el lehet mulasztani gyorsan?

Illetve a másik problémám, hogy a tetovált rész mèg mindig nedvedzik,nem is kicsit. Sárgás vérsavó cseppek gyűlnek össze, amik időnként lefolynak a hátamon, ezzel is irritálva a bőröm. Mit lehet ezzel tenni? Kb. 3 óránként mosom és bepanthennel kenegetem. Ha rászáradnak a cseppek, húzódik a bőröm és időnként csípi is.

Úgy gondolom,hogy ez nem genny, mert nem olyan sűrű, nincs szaga, nem duzzadtabb és pirosabb a bőröm az ilyenkor megszokottnál. A szalon pedig biztosan a legjobbak közül való, nem házi gyártású a tetoválás.

A dolog azért kellemetlen,mert a ruhàm beszívja a nedvet és félek, hogy előbb utóbb bele is ragad. Illetve, mint említettem, a persegéstől már így is viszket a hátam, a kifolyt nedv pedig csak ront rajta.

Válaszát előre is nagyon köszönöm.

 

 

aprócska

Tisztelt Levélíró!
Az Ön által jelzett tünetek nem tartoznak a perioralis dermatisis tünettanába.
Azt tanácsolom,jelentkezzen be a bőrgyógyászati szakrendelésre,addig is az Alksebor   jó választásnak tűnik.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

aprócska kiütések az arcon

 Tisztelt Doktornő!

Korábban írtam Önnek,  Ön (és én is) arra jutott, hogy periorális dermatitiszem van.(minden tünet egyezik is). Viszont lenne még egy kérdésem, az arcomon, homlokomon és már a mellkasomon is aprócska (kinyomható) kiütések vannak, ez is a perioralis dermatitiszhez köthető vagy csak ennyire pici és sok pattanás lenne??

(Neogranormon baba testápolót, és alksebor krémet használok az arcomra minden este.)

Köszönettel: Vici

 

20140924_085211.jpg

 

viszketés

Tisztelt Levélíró!
Megoldást vár tőlem ,de látatlanban egy tanácsot tudok adni,forduljon személyesen bőrgyógyász szakemberhez. Ez az a szakma, ahol a tüneteket látni kell.Feltételezéseknek és vaktában végzett kezeléseknek értelme nincs,mint azt a levele is bizonyítja.    
Ne várja meg míg megnő a haja és ne kezelje saját magát,mert nem a valós állapotát fogja látni a szakember.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Fejbőrkiütés,viszketés!

Tisztelt Doktornő!

Segítségért fordulok önhöz,mert a fejbőröm már az őrületbe kerget! 23 éves fiú vagyok 2-3-hetente szoktam a hajamat géppel nyírni oldalt és hátul nullásal! Körülbelül 2 hete elkezdtett iszonyatosan viszketni a fejbőröm aztán megjelentek oldalt pattanásszerű piros pötyök ! Head and soulders mentolos változatával mostam hajat 2-3 naponta még a kiütések előtt, amik mára már elepték az egész fejbőrömet és leginkább vízzel való közvetlen érintkezés után jönnek ki és viszketnek a legjobban! Mostam már meg azóta kénsamponnal is, illetve kenegettem elocom 0.1%  kenőccsel,de nem múlnak el és a viszketés sem szűnik meg,de nem vakarom mert gondolom az nem tesz jót neki,de néha mintha csípkedné valami a fejbőrömet nagyon kellemetlen,most várom hogy kicsit megnőjjön a hajam mert  nagyon látszik és így nem akarok mászkálni vele bőrgyógyászhoz! Ebből esetleg lehetne következtetni hogy mitől lehetnek ezek a pötyök a fejemen és hogy mit tehetnék rá amivel elmúlnának? Előre is köszönöm a válaszát!

 

 köszönöm szépen a válaszát

 köszönöm szépen a válaszát

 

fejbőr

Tisztelt Levélíró!
A felvázolt tünetek alapján hajfesték által kiváltott allergiás gyulladás alakult ki a fejbőrön. Ennek kezelése szakorvosi feladat,külső és belső kezelésre van szükség egyidejűleg.
Minél elhúzódóbb a folyamat, annál nagyobb a felülfertőződés veszélye.
Forduljanak mielőbb bőrgyógyász szakorvoshoz.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

kérdés

Tisztelt Levélíró!

A jelzett tünetek valóban "pattanások" ,azaz a faggyúmirigyei vannak begyulladva. Ennek hátterében elsődlegesen hormonális  érintettség,esetlegesen gyógyszerszedés,emésztési panaszok, nem megfelelő kozmetikumok használata állhat. Ennek kiderítése és a kezelés szakorvosi feladat.
Jelentkezzen kontroll vizsgálatra.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

pirosság

Tisztelt Levélíró!

Amennyiben csak egy felszínes hámsérülésről van szó és Ön esetleg kissé érzékenyebb bőrű, a "folt" valóban el fog múlni idővel,de erről látatlanban véleményt formálni nem lenne szakszerű.
A fénytől a területet védeni kell.
A Neogranormon bőrnyugtatóként megfelelő választás,amennyiben a tünetek 2-3 hétnél tovább is fennállnak,forduljon személyesen orvoshoz.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

kiütések az arcon

Tisztelt Levélíró!
A képen látható u.n. perioralis dermatitis " / magyarul az orr száj körül kialakult gyulladás/  több kiváltó okra visszavezethető krónikus gyulladás,melynek a hátterében allergiás kiváltó tényező, vagy mikróbás szenzibilizáció egyaránt szerepelhet .Kezelése az esetek nagy részében hosszadalmas,ezért javaslom kontroll vizsgálatát a bőrgyógyászati szakrendelésen.
A nyomkodás és steroid külsődleges alkalmazása hosszú távon nem ajánlott.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Fejbőr.

 Tisztellt DR.Nő!!!
Azért kerestem fel őnt mert a páromnak a fejbőre egyik reggelre olyan lett mindha összeragasztóztuk volna.Megnérztem és ilyen tiszta genyes váladékos volt gyorsan meg mostuk és láttuk hogy tiszta rózsaszines a fejbőre és nem telt bele 2 perc láttam hogy gyöngyödzik levedzik.Ez mitől lehet vagy mi re utalnak ezek a jelek??Alapbol korpás a haja és arra gondoltunk hogy nem e az miatt vagy még esetleg az hogy előtte kb 3 héttel festette be a haját . Mit lehet tenni ellene??Válaszát előre is köszönöm.

 

 

Kérdés

Tisztelt DR Holub Orsolya!

Fél éve az arcomona a mellékelt képen látható piros pattanásszerű kiütések jelentek meg. Voltam bőrgyógyásznál is, de sajnos nem kaptam megoldást a problémámra! 
Ezek a kiütések olykor a melkasomon is megjelennek, de főleg az arcomon oldalt és alul jönnek elő! Az első pár napban csak piros pöttyök, de utána kinyomható dudorok lesznek!
Esetleg lehet valami allergia?
Segítségét előre is köszönöm! 

Kiss Bíborka

 

fotó.PNG

 

Pirosság

Kedves Dr.Holub Orsolya!

Olyan problémám van, hogy véletlenül kidörzsöltem az arcomat 08.20-án. A seb egy hét alatt begyógyult, de a helye piros maradt és azóta sem múlik. Eleinte Neogranormonnal kentem, de most nem tudom, hogy mit lehetne tenni, hogy elmúljon. A gyógyszertárban azt mondták, hogy idővel el fog múlni, így nem tudtak adni semmilyen készítményt, de én szeretném az Ön véleményét is kikérni.
Köszönöm!
 A(z) Piros.JPG megjelenítése

 

Kiütések arcon

Tisztelt Doktornő!

Korábban /2014.06.19./voltam bőrgyógyásznál, sajnos eredménytelenül. Ambuláns értesítésemen ez áll: a jobb nasolabialis redő melett és az állon apró tűfejnyi eritemaspapulák láthatóak. Locoid krémet írt fel, de nem segített hosszú távon) Piros foltok,ami tapinthatóan száraz volt és apró kiütések voltak /vannak/a szám körül és államon. A piros foltok elmúltak. A kiütések az  orr és száj közötti részen az államnál és oldalt megmaradtak.  Az apró kiütéseket, némelyiket ki tudom nyomkodni, viszont kellemetlen szagú akkor. Némelyik kiütés viszont nem lehet kinyomkodni és gondolom nem is szabad.

( Életkorom: 20, Fogamzásgátlót szedek 4 éve ) ( A képen krémes az arcom :alksebor,6 napja használom, picit javított a helyzeten)

Válaszát, tanácsát előre is köszönöm!

20140826_090053.jpg 20140917_082819.jpg

 

foltok

Tisztelt Levélíró!
Meg szeretném nyugtatni,nincsen gombás bőrbetegsége.
A tünetek v.sz.allergiás, vagy irritatív jellegűek. Enyhe esetben a gyógyszertárban kapható olajos rázókeverék /hűtve / hatásos lehet, a hideg tejszínes borogatás is nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású.
Amennyiben inkább a bőrszárazsád dominál javaslom
a Bioderma cég által forgalmazott Cicabio készítményt .  Makacs esetben higított szteroid krémek hoznak gyors, 2-3 napon belüli enyhülést,de ezek a készítmények vénykötelesek.
Ne alkalmazzon gomba elleni készítményeket.
mielőbbi tünetmentességet kívánok
üdvözlettel
Holub Orsolya

 

csípés

Kedves Anyuka!
A képek valóban magukért beszélnek.
A megelőzés mindig a legfontosabb, amennyiben a gyermek túlérzékenységi reakciót mutat a "csípésekre"  ,erre valók ízeltlábúk elleni stiftek,vagy krémek ,melyekkel a gyermek ruhával fedetlen testrészeit  kell bekenni / ez lehet pl.Autan termékcsalád, gyógyszertárban a kapható/.
Amennyiben megtörtént a csípés, az orvos által előírt gyulladás csökkentő készítményeket kell alkalmazni, ezek ,vénykötelese jkészítmények és meggátolják a hólyagok kialakulását,csökkentik a viszketés és a gyulladást. Ez enyhe esetben helyettesíthető rázókeverékkel,melyet hűtve kell használni.
Amennyiben hólyagos reakció,majd a hólyag helyén hámfosztott terület alakul ki, úgy első teendő a sebek fertőtlenítése napi 2x szappanos meleg vízzel,majd ung.antisepticum -al kell bekenni /gyógyszertárban vény nélkül kapható/.
Remélem tudtam segíteni
üdvözlettel
Holub Orsolya

 

foltok. gomba?

Tisztelt Doktornő! 
 

Több mint egy hónapja, lassan talán kettő vannak a hónom alatt kis piros foltok. A történet úgy kezdődött hogy egy bizonyos izzadásgátlótól rendkívül viszketett a hónomalja. Kb 3 nap után kidobtam a terméket miután rájöttem hogy attól volt. Nem vagyok benne biztos, hogy az erős vakarástól vagy esetleg utánna valamilyen szennyeződés felvitele után de kialakultak ezek a foltok. A hajszálerek elhelyezkedése alapján nem terjednek, vagy ha igen rettentő lassan. Nem is igazán viszketnek, nem fáj, nem éget.

Alapállapotban a foltok csak kicsit tűnnek ki (pl első kép), viszont pirosodnak ha "birizgálom" vagy megmosakodok. Reménykedtem hogy maguktól eltűnnek, majd vettem egy gombaelleni szert a Canesten krémet. Kb 4 nap után abbahagytam a használatát mert a foltok és a környéken lévő bőrfelületek kiszáradtak - pedig már egyébként is mintha szárazabb lett volna ott a bőröm, az egyik folt - vagy az afölötti bőrrész - el is kezdett felhasadni. Bőrápolóval ami kiszáradás ellen van néha bekentem, a szárazság teljesen elmúlt. De a foltok még mindig megvannak.. A foltok nagyrésze nem tűnik kitüremkedésnek, a bőr felületével kb azonos szinten vannak. Étrendben, tisztálkodószerekben változás nem történt, allergiás tudtommal nem vagyok. Fényképeket mellékeltem, kérem segítsen megszabadulni tőlük. Előre is köszönöm!

Annyival egészíteném ki, hogy ma elkezdett ismét lassan száradni a bőr a foltoknál. 

 

kep1.jpg kep2.jpg kep3.jpg

 

Csípés!

Kedves Dr. Nő!
4 éves lányomról lenne szó! A probléma 2 évesen kezdődött nyáron. Csípés jelent meg a gyerek lábán kb 4-5 db. amikből nagyon csúnya hólyagok lettek azták kipukkant ,eleven lett és nagyon piros! 24 óra elteltével jött ki máshol is kb 50 db. ,szinte mindenütt kötözni kellett a gyereket! Elvittem bőrgyógyászhoz azt mondta ,hogy valamit evett amire allergiás és krémeket írt rá! Nehezen ,de elmúltak! Egy hónap mulva minden kezdődött előről! Elvittem egy másik dr.-hoz az azt mondta, hogy matrac poloskánk van! ( Az ágya kb 2 hónapos volt) Mindent neomagnollal mostam át még a mosógépbe is azt tettem! Megint elmultak! A harmadik orvos azt mondta, hogy allergiás valami mérges ízeltlábúra és ha bekerül a vérébe akkor terjed tovább, ha olyan csípést látok a gyereken akkor azonnal adjak neki calcimuskot és fenistil cseppet. Annyit elértünk vele, hogy kb. 8-10db.-nál megáll de nagyon csúnyák! Most 4 éves és még mimdig csúnya ha valami megcsípi (csak nyáron) Mellékelek fotót! Szeretném ha megpróbálna nekem segíteni mi lehet az a rovar ami ilyen reakciót vált ki? Nincs erre valami teszt ? Nagyon csúnya foltok maradnak a csípések helyén! Mivel lehet a leghatásosabban kezelni a sebeket? Én úgy szoktam ,hogy amikor még csak piros akkor rázó keverék ,amikor már hólyagos és eleven akkor betadin és fucicort kenőcs! Ha tud kérem segítsen nekem nagyon szenved tőle a gyermekem! Válaszát előre is köszönöm! Décseiné Dan Beáta és Sárika

DSC_1127.jpg DSC_1126.jpg DSC_1125.jpg DSC_1124.jpg

 

foltok

Tisztelt Levélíró!
A diagnózisa pontos. A Nizoral sampon helyett javaslom a Sebiprox sampon alkalmazását,melynek habjával a váll hát bőrén megjelenő foltokat is be lehet kenni,3-4 percig rajta hagyni,majd lemosni. KülsőlegNizoral kenőcsöt ajánlok.
Természetesen az Ön által alkamazott készítmények is jó eredményt hozhatnak, sikertelenség esetén érdemes váltani.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

elszíneződés

Tisztelt Levélíró!
Pigmentációs rendellenességnek hívják a jelzett elváltozást.
Okozhatja a  csipeszes szőrtelenítési módszer,mely folyamatos gyulladás idéz elő a jelezett testtájékon és napfény hatására a gyulladt terület bebarnul.
Nyáron  50 faktoros arcra való olaj mentes  fényvédő alkalmazása javasolt napi rendszerességgel.
A terület fehérítését gyógyszertárban kapható halványító készítményekkel lehet kezelni .A kezelést este kell elvégezni, időtartama min. 3 hónap.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

foltok

Kedves Doktornő!

Egy éve körülbelül a képeken látható fehér foltok jelentek meg a hátamon, amelyek átterjedtek a vállamra és a mellemre. Volt, hogy egy időszakban halványodtak, de az utóbbi időben egyre erősebbek lettek. Utánajátam a neten és a tünetek alapján a napgomba betegségre gondolok és ezt kezdtem el kezelni, vettem nizorál sampont és canesten kenőcsöt. 
Ön mit gondol a képek alapján, helyesen járok el?

Várom válaszát.

 József

photo 4-res.JPG photo 3-res.JPG photo 2-res.JPG photo 1_res.JPG

 

Elszíneződés

Tisztelt Doktornő!
38 éves nő vagyok. Az orrom és a felső ajkam közötti rész sárgás-barnásra színeződött. A jelenséget már 2-3 éve tapasztalom. Télen nem jellemző, de ahogy kezdek barnulni, egyre inkább szembetűnő. Úgy néz ki, mintha bajúszom lenne. Nem tudok vele mit kezdeni. A bajúsz-részen már 15 éves korom óta szedem a szőrszálakat pincettával, gyantát nem használok. 
Türelmetlenül várom a tanácsát!
Üdvözlet!

misztikus tünetek

Tisztelt Levélíró!
Az Ön által leírt tünetek az u.n.  multiform erythemak /bőrpír/ csoportjába tartozó tünetek .Ezen tünetek hátterében szerepelhetnek infekciózus ágensek, autoimmun betegségek, gyulladásos bélbetegségek,valamint gyógyszerek,  de lehet Lyme borreliosis első tünete is.
A diagnózis felállítása multidiszciplinaris együttműködést kíván, bőrgyógyász, belgyógyász / gastroenterológus, allergo-immunológus/ bevonásával.
Jelentkezzen kontrollra bőrgyógyászánál ,aki elindítja a kivizsgálás menetét.
Tisztelettel
Holub Orsolya

 

Misztikus tünetek

Kedves Dr. Holub Orsolya

Egy misztikus tünetegyüttessel fordulok Önhöz. Férfi 28, sportos. Felsőtestemen, leginkább a derekam tájékám körben kb 1 hónapja piros ovális körök jelentek meg (5-7), melyek körben pirosasak, jól határoltak, belül bőrszínűek. Számuk, méretük nem változik, talán csak az erősségük, láthatóságuk időnként. Felületük nem durva, nem viszketnek, nem hámlanak. Méretük a 2x3 és 6,5x3 cm között változó. Néha alig észrevehetőek, máskor sokkal pirosabbak. Bőrgyógyásznál voltam, de nem tudott pontos diagnózist megállítapítani. Véleménye szerint gyulladás van a szervetezemben. Lázas nem vagyok vagy voltam. Gócpontjaim rendben vannak. Ezen kívül egyedül a térdemre van panaszom, de az már régóta elég rossz, így nem tartom valószínűnek a jelentőségét. A közérzetem jó, erős vagyok, de nagyon zavarónak találom ezeket a foltokat, strandra sem megyek miattuk, mert hasonlítanak a bőrgombára. Bőrgyógyászom a bőrgombát, lyme-ot kizárta. Nagyon értékelném, ha lenne néhány ötlete, hogy mik okozhatnak ilyen ovális köröket, illetve, hogy merre tovább, kihez fordulhatnék velük. Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

Nagy Béla

 

kaukázusi medvetalp

Tisztelt Levélíró!
Ön nagyon jól értesült, a bőrén a növény és napfény által okozott gyulladás következménye,a bőr elszíneződése olykor hónapokig is nyomot hagy a bőrön.Kezelést nem igényel, az elszíneződött területet napfénytől  kell óvni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

hólyagos

Tisztelt Levélíró!
A gyermek kezéről készült fotón egy feszes falú hólyag látható mérsékelten gyulladt udvarral körülvéve.Ez a tünet az esetek jelentős részében nem allergiás eredetű. A tünetekért  általában  élősködők / tűzhangya,pók,bolha/  tehetők felelőssé.
Ez természetesen egy blikk diagnózis, pontos diagnózist  kizárólag klinikai vizsgálatot követően lehet felállítani.
Amennyiben a tünetek jelenleg is fennállnak,forduljanak bőrgyógyászati szakrendelésre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Kaukázusi medvetalp

Tisztelt doktornő
 Két héttel ezelőtt Apagy község melletti horhásztonál sajnos érintkeztem a mint utólag kiderült Kaukázusi medvetalpal amely úgy mint ahogy ez másokkal is előfordult utána való napozás után pár nappal kihólyagosodott. Nem foglalkoztam különösebben vele, pár nap után le lohadtak a hólyagok.
A kérdésem az lenne, hogy az utána maraddt hegekket mivel lehetne kezelni, mivel azt olvastam, hogy ezek a hegek akár évekig ottmaradhatnak és fenyérzékeny marad utána az illető bőrfelület.
Mielőbbi segitségét előre is köszönöm ...
Jozsi.

 

 Tisztelt doktorno,  Van egy

 Tisztelt doktorno, 
Van egy 5 eves kisfiam, folyamatosan jonnek ki a testen a kiutessek...has, hat, lab, kez, agyek. Most mar 4 hete folyamatosan elojonn egy egy.
Eleinte mikor valami tartositoszert tartalmazo etelt evett, mint pl, a keksz akkor jelentekzet.
Most mar nem adunk neki semmi bolti dolgot es ugy is jonnek a kiutesek. Ami letezik allergia teszt, verkepet megcsianaltattunk es nem jott ki semmi. Mi mar nem tudjuk mi tevok legyunk
Elore is koszonom a segiteset 
 

10566261_846224585395354_1773185697_n.jpg

 

állítólag

Kedves Viktória!
Köszönöm,hogy megtisztelt levelével.Ha megfogadja a tanácsomat mielőbb időpontot kér a bőrgyógyászati szakrendelésre. Sem megnyugtatni nem tudom,sem megijeszteni nem akarom.
Nem tudom mit ért  "súlyos" bőrbetegség alatt, az ekzema általában az.
Egy biztos,Önnek mielőbbi  orvosi kezelésre van szüksége.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

hyperaemia

Tisztelt Levélíró!

A lábszár bőrén kontakt irritatív dermatitis /bőrgyulladás/ tünetei alakultak ki.A fent  említett  "szerek" csaknem bármelyike okozhat hasonló tüneteket, természetesen a tartós rögzítés, a meleg  párás környezet sem kedvez a gyógyulásnak.
Amennyiben a rögzítésre szükség van,azt nem lehet elhagyni, külsőleg lehetőleg semleges és hideg helyen tárolt nyugtató gyulladás csökkentő krém  alkalmazása javasolt ,leghatékonyabbak az u.n. kevert szteroid tartalmú kenőcsök vénykötelesek/ , a recept nélkül kapható szerek közül a Cicabio,ill.a Cicaplast B5 balzsam használható.
A gyógyulás hosszadalmas, több hetet is igénybe vehet.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

barna foltok

Tisztelt Levélíró!
Kevés információt adott meg önmagáról / életkora, bőrtípusa,gyógyszerszedési szokásai,foglalkozása.../  és a fotók sem élesek a pontos diagnózis felállításához.
Ennek ellenére úgy gondolom az Ön esetében fokozott pigmenttermelési rendellenesség áll fenn,ami lehet örökletes,ill.szerzett. Ez utóbbi előfordulhat gyógyszerektől, 
kozmetikumoktól /pl.kátrány tartalmúaktól /, de hormonális változások ,ill. anyagcsere rendellenességek is okozhatnak hasonló tüneteket.
A kezelés akkor lehet eredményes,ha sikerül felderíteni a háttérben kiváltó tényezőt.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

segítség

Tisztelt Levélíró!
Az Ön bőrtünetei feltételezhetően ekzemas eredetűek .Az ekzema krónikus bőrbetegség, sokféle klinikai tünet formájában jelentkezhet. A folyamat hátterében számos irritatív,ill allergias ágens feltételezhető / kozmetikumok, tisztítószerek, stb./
A kiváltó ok tisztázása nem egyszerű feladat, bőrgyógyászati rátevéses,u.n. epikutan  allergia teszt segíthet ennek
kiderítésében.
Üdvözlettel
Holub Orsolya 

 

Állítólag ekzema

 Tisztelt Doktornő! 
17 éves lány vaghyok. Tavaly jelentkeztek a tenyeremen hólyagok. A bőrgyógyász először atkának, majd rá 4 hónappal egy másik ekzemának diagnosztizálta. Most a kezemen elmúlt, csak időnként jön ki újra, de a lábszáramon és a akillesemen még most is van. Nagyobb varas és gennyező foltok, amik időnként kidudorodnak. Ma arra lettem figyelmes, hogy a hasamon is jelentkeztem piros érdes foltok. Nagyon megijedtem, lehet valami súlyos bőrbetegség elszenvedője vagyok?! Viszketnek és az egész hasfalamat borítják kis foltokban/pontokban.. és nem csak a hasfalam.. a belső combomon és a karomon id van. Kérem nyugtasson meg hogy ez is Ekzema. Előre is köszönöm. 
Tisztelettel: Radics Viktória

 

Hyperemia?

Tisztelt Doktornő!

Egy olyan problémám alakult ki, ami úgy néz ki, nem akar meggyógyulni, ezért a szakmai véleményére lennék kíváncsi, így látatlanba mit tud tanácsolni? Próbálok részletes leírást adni:
4 hete részleges bokaszalag-szakadásom lett, ezért 6 hétre bokarögzítő (légpárnás) állandó viselését írták elő. Eddig zoknit nem hordtam. Az 1. hétben sajnos túljegelés történt, így a a Flector és a nadálykrém mellett, amit a bal bokámra kentem, a bal lábam másik oldalán az égési sebre több dologgal is próbálkoztam 1-2 nap leforgása alatt: méz, tojásfehérje, ecet, körömvirágkrém. Pár nappal később zoknit viseltem, és lábfájás miatt bekentem az egész lábam sportkrémmel, és rákentem körömvirágkrémet is (nem tudom, a körömvirágkrém meg tud romlani?). Másnapra a lábfejemen kis pöttyszerű kitüremkedések jelentek meg, amik inkább hólyagocskákra hasonlítottak, és viszkettek, krémeztem, majd ez kezdett elterjedni foltokban az egész vádlimon, ahol bekenhettem a lábam, ill. ameddig a rögzítő tart. Kivörösödött, és viszketett. A további napokban Balaton vize és erős napsütés is érte, kétségbeesésben és viszketésben szódabikarbónás víz és Canesten is került rá. Gyógyszertárban kötöttem ki: Zilolát és vmi krémet kaptam csalánkiütésre, de hatástalan volt. Végül 2 nappal később bőrgyógyászhoz mentem (aki most szabadságon van), és azt mondta, hyperémia lehet. Kaptam rá a a gyógyszertárban kevert krémet (vmi RCP Lacodidas, nem olvasható az írás), illetve Lertazin tablettát. 1 hete használom eredménytelenül. Úgy vettem észre, ha a pamutzokni és a rögzítő a lábamon van, vörösebb lesz, és viszket, így nem rakom rá, pedig szükség lenne a hordására még 2 hétig. 3 hete a lábam vörös, bár néhol mintha picit barnulna, de bizonyos részeken be van dagadva ez a rész. A bekent krém a vörös részeken fél napig se szívódik be, kis hólyagocskák vannak.
Lehetséges, túl erős volt a rögzítés, vagy a zokni és a meleg okozza, vagy a krémek? Mikorra javulhat a helyzet? Hordhatom a rögzítést? Várjak vele?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

20140726_1647051.jpg 20140729_0746561.jpg

 

 Kedves Doktor Nő!Sajnos már

 Kedves Doktor Nő!

Sajnos már több éve vanna a bőrömön foltok, barnás néha halvány piros, nem viszket, hajlatokban van, pl: szám szélei, mell alatt és között, hátamon oldalvást, gerinc vonalamon, karomon a vénánál. nyakamon elől hátul, és a hónaljamon, és egy kevés a fenekem felett. Voltam már vele bőrgyógyásznál, aki adott rá sudu-krémet, amit besem szív a böröm. Nem fály nem viszket de nagyon zavaró főleg a szám szélein, olyan mintha néha pőrkőlt szaftos lenne a szám, de ha sokat vagyok vízbe akkor halványodik, kiszárad és kifehéredik és érdes száraz a tapintása, legalább is a szám szélén. de utánna megint vissza barnul. Próbáltam már a bepantent és a neogranormont, de semmi, diprosolikot is annál is semmi, és a köröm virág sem maradt el. Mi lehet ez? talán nap foltok? és mivel tudnám már eltűntetni? előre is köszönöm!

 

20140728_134934.jpg 20140728_134737.jpg 20140801_132457.jpg

 

Segitseg

Tisztelt doktorno!

Novemberben a jobb kezem kozepso ujjan , pontosabban az ujjbegyen ,elvaltozott a borom. Fenylik,hamlik faj es kireped.idovel ugyanez megjelent a tobbi ujjbegyen ia jobb kezemen, kiveve a mutatoujjat. Kaptam Atopik elnevezesu kremet,de csak enyhitett a dolgon, vegleges gyogyulast nem eredmenyezett! Mi lehet a problema? Miert csak ezekem az ujjakon jelentkezik a gond? 
Elore is koszonom valaszat!

image.jpg

 

foltok

Tisztelt Levélíró!

A fotók alapján a "foltok" allergias eredetűek lehetnek , a kiváltó ok kiderítése és a tünetek kezelése orvosi feladat.
Első lépésként keresse fel háziorvosát, mivel akut esetben néhány napig szedett antiallergikum megoldást hozhat a problémára.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

kiütés

Tisztelt Levélíró!
A vázolt tünetek alapján Önnek krónikus szőrtüsző gyulladása alakult ki az alsó végtagjain.Ennek oka nem a napfény, hanem valószínűség szerint a rendszeres borotva használata.
A folyamat krónikus jellegére való tekintettel a kezelése hosszadalmas.
Az esetek egy részében a gyulladt szőrtüszők eltömődhetnek,vagy bakteriálisan felülfertőződhetnek, ez további
terápiás megoldásokat kíván.
Forduljon mielőbb bőrgyógyász szakorvoshoz és vele együttműködve  találnak megoldást a problémára.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

foltok

Kedved Doktornő!

A fényképen látható piros foltok, amik néha viszketnek jelentek meg a hátamon, valamin a köldök körül a hasamon. Néha kicsit jobban látszanak, néha pedig kevésbé, mi okozhatja ezt, illetve mit lehetne tenni, hogy eltúnjön ? Válaszát előre is köszönöm!

 

2014-07-21 10.13.12.jpg 2014-07-21 10.11.44.jpg

 

Kiütés

Kedves Doktornő!

A problémám az lenne, hogy nyáron, állandó jelleggel, mihelyst kilépek a Napra fedetlen lábbal, rögtön kiütések jelennek meg rajtam. Sajnos, a gond most úgy tűnik, akkor is fenáll, ha hosszú nadrágot viselek. A kiütések csak a lábamon jellenek meg. Onnan gondolom, hogy a Nap okozhatja, illetve a nagy meleg, hogy tavasszal, ősszel, télen semmi ilyen jellegű poroblémám nincs (szerencsére). Ezek a kiütések apró, pattanásszerű pöttyök, amelyek sajnos nagyon is látszanak, főleg úgy, hogy még a bőröm is nagyon fehér. Póbáltam már aloe-vera gélt, a gyógyszertárban ezt ajánlották, de nem használt. Próbáltam már jobb testápolókat, azok sem használtak. Próbáltam a szoláriumot, egyik ismerősöm hasonló gondokkal küzdött, neki segített, de nekem ez sem oldotta meg a gondot. Nem bírok folyamatosan hosszú nadrágban járni-kelni! Tisztelt Doktornő, Ön mit tanácsol? Mit lenne érdemes kipróbálnom, mi javíthatna a helyzeten? úgy vélem, a naptej nem lenne jó megoldás, lehet még jobban eltömítené a pórusaim, vagy tévedek? Esetleg próbáljak meg valami más terméket? Nagyon megköszönném, ha tudna segíteni!
Válaszát előre is köszönöm!
További szép napot!
Üdvözlettel, tisztelettel:
Laura
U.i.: Azt is gondoltam, hogy esetleg a borotválás okozhatja, de nem, hiszen télen is, ősszel is borotválok...

 

ekzema

Tisztelt Levélíró!

A fotók alapján a kisdednek az ekzemas elváltozásai bakteriális felülfertőződés tüneteit mutatják.
Nagyon fontos szerepe van a száraz ekzemas bőrű gyermek esetén a fürdetésnek és testápolásnak / a tiszta vízzel történő fürdetés,ill. a szappan mentes mosakodószerek és megfelelő rendszeres testápolás elengedhetetlen, az Eucerin,  Bioderma készítmények a célnak megfelelnek/, viszont jelen esetben kombinált kezelésre van szükség , egyrészt belsőleg antibakteriális kezelés elengedhetetlen /magyarul antibiotikum/, külsőleg higított szteroid kenőcsökkel kell a gyulladást és  viszketést megszümtetni.
A készítmények vénykötelesek, a felülfertőződés miatt a kezelést mielőbb el kellene kezdeni,
egyéb alternatív  gyógymódok jelen esetben nem fognak eredményt hozni,csupán a folyamat krónikus állapotba való fordulását segítik elő.
A kisdednek orvosi ellátásra van szüksége.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Ekczema

Jo napot!

Angliaban elunk a kis csaladommal, sajnos itt nem olyan jo az orvosi ellatas mint otthon.
A kislanyom 2013. December 17.-en szuletett, sajnos mar akkor nagyon szaraz volt a bore, igy vedono ajanlataval csak sima vizben furdettem kis olivaolajjal kentem. A fejboren is megjelent a koszmo, ami elmult neki kb 5 honapos kora korul. A karhajlatban megjelent neki az ekczema, amire kapasbol szteeroidos kremet irt fel neki az orvos, Hydrocortione 0.5 %. Nem kentem neki a kezere, mert akkor elvolt neki vakarva es nem akartam hogy megnagyobb problemat okozzon neki esetleg ha belekerul a sebbe a krem. Es abban is remenykedek, esetleg van valamifele mas gyogymod. Amikor meleg van, meg csunyabb neki es allandoan probalja vakarni. 7 honapos most nem tudom sajnos sehogy sem megakadalyozni, hogy ovatlanul elvakarja sajnos nem tudom minden masodpercben szemmel tartani. Kuldok kepet a karjarol, es hogy milyen kremekkel probalkoztam. Legeloszor a korom viragot probaltam de mar az sem jo. Teljesen tanacstalan vagyok :(

 

Inno.jpg krem.jpg

 

5 éves kisfiú

Tisztelt Levélíró!
Csecsecsemő, sőt kisgyermekkorban is előfordulhatnak a faggyúmirigyek eltömődésével  /nyitott és zárt miteszerek/, ill. gyulladásával kapcsolatos bőrproblémák.
A kezelése a tünetek súlyosságának megfelelően  ,több hónapig is eltarthat.  A miteszerek nyomkodása azonban nem ajánlott.
A genetikai háttér szerepe bizonyított.
Forduljanak bőrgyógyász szakorvoshoz, a probléma kezelhető.
Tisztelettel
Holub Orsolya

 

furcsa

Tisztelt Beatrix!
A fotó alapján  a bőrtünet hátterében  sem a gyógyszer, sem egyéb belszervi betegség kiváltó szerepe nem valószínűsíthető.
Véleményem szerint v.milyen külső  irritatív ágens állhat a tünetek hátterében.
Amennyiben egy- két napos fennállás után a tünetek nem tűnnek el,bőrgyógyászati szakvizsgálata indokolt.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

5 éves kisfiú

Tisztelt Doktornő!

5 éves kisfiamnak relatíve sok miteszere van- elsősorban az orrán, itt azonban rengeteg, sajnos nagyon láthatóak. Már csecsemőként is voltak ilyen problémáink, akkor azt mondták ne nyomkodjuk ki, hormonhatás, felszívódik- ami így viszont bent maradt, az abszolút nem szívódott fel, hanem mint apró rizsszem fordult ki hónapok múlva a bőréből, nem kis lyukat hagyva maga után. 1,5 éves kora után kicsit nyugodtabb időszak következett, a néhány miteszert szépen eltávolítottuk. Azonban ennyivel nem tudom mit tegyek (hirtelen lett nagyon sok). A fiam fejlett: erősebb, magasabb, mint kortársai. Fogváltás most kezdődött. Pubertás praecoxra utaló tünetet nem észlelek. Férjem, és én is miteszeresedő bőrrel küzdünk, még ma is- azonban tartok tőle, hogy ez nála más problémát is takar- és így egyébként sem maradhat. Mit tegyek? 

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

 

 

Tisztelt Doktornő! Furcsa

Tisztelt Doktornő!

Furcsa kérdéssel fordulok Önhöz!
Ma reggel arra ébredtem hogy a hasamon a köldököm környékén egy középhalvány tenyérlenyomat jelent meg, és nem múlik el!
Nem napoztam úgyhogy attól nem lehet és még az este nem volt ott!
Van egy hormon betegségem és egy jó indulatú agydaganatom de már 12-13 éve fent áll ez a betegség és azóta szedem rá a bromocriptin nevű gyógyszert nem tudom hogy ennek köze lehet-e hozzá!?
Csatoltam róla képet is
Köszönettel Vicsekné Fehér Beatrix

tenyér2.jpg tenyér1.jpeg

 

perioralis dermatitis

Tisztelt Kismama!
A perioralis dermatitis az ekzemas kórképek egyik formája és mint ilyen a kezelése nem mindig egyszerű, mivel a kiváltó ok felderítése nem egyszerű.
 Megoldás mindig létezik , a kismamák nagyobb odafigyelést igényelnek ugyan,de az Ő kezelésükre is lehet találni megoldást.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

serdülőkori pattanása

Tisztelt Mónika!
Természetesen foglalkozom ilyen jellegű bőrproblémákkal.
Két hetes szabadságomat töltöm jelenleg s,legközelebb július 7-től vagyok elérhető.
Amennyiben még aktuális a kérdés,várom hívását.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

ECM

Tisztelt Levélíró!
Nagyon szakszerűen és időben történt a kullancs eltávolítása.Általában a csípést követő két három héten belül ,a kullancs fertőzöttsége esetén , a csípés vélhető helyén alakul ki egy alig észrevehető szélein terjedő halványvörös folt,ami azonban magától nem múlik el, kezelés nélkül egyre nagyobb kiterkedést mutat. Nem jellemnző rá a néhány órás fennállás után való " eltűnés".
Nem gondolom,hogy aggódnia kellene, a lyme borreliosis  korai formája / ami bőrtünetekkel is jár/ szerológiailag már 2-3 hét múlva jelezhet.
Szabadságom miatt kissé késve válaszoltam,de remélem azóta is tünet és panaszmentes,további szép,  kullancs mentes nyarat kívánok
üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Perioralis dermatitis

Tisztelt Doktornő!
Perioralis dermatitis-el küzdök már évek óta. Most a második terhességem alatt, csakúgy mint az elsőnél megint rosszabbodik. Az elsőnél nem foglalkoztam vele sajnos és elég valószínű hegesedéssel is fog járni. Most a második terhességemnél szeretnék jobban odafigyelni, de nem tudom, hogy van-e bármi szer/módszer, amit kismama használhat erre és ami javulást vagy legalább stagnálást eredményezne. Amennyiben van valami lehetőség felkeresném Önt.
Előre is köszönöm válaszát.

 

serdülőkori pattanás

Tisztelt Doktornő!

Érdeklődnék , hogy lányom 14 éves, arca pattanásos, kozmetikus szerint meg kellene mutatni bőrgyógyásznak is.
Foglalkozik e ilyen jellegű problémákkal, illetve ha igen,akkor mikor kereshetnénk fel?(Próbáltam a feltüntetett számon hívni, de nem sikerült.)

Köszönöm, Várom mielőbbi válaszát.

Tisztelettel: Mónika

 

lyme folt?

Tisztelt doktor,

Kérdésem az volna, hogy ma 14 napja Csongrád megyében csípett meg egy kullancs, ami kicsi volt, és ki lett véve még 24 órán belül elméletileg anélkül, hogy a potroha össze lett volna nyomva. A csípés a jobb lábam nagylábujjának és az utána lévő lábujjam közötti hajlatban ért. A csípés helye szép, már alig látszik, semmilyen kifejezett egyéb tünetem nem is volt, azonban tegnap, azaz a 13. napon reggel, miután felkeltem, észrevettem a bal alkarom belső területén egy gyanús foltot, amit lefotóztam, de a folt kb. 1,5 óra múlva nyomtalanul eltűnt. Sem azelőtt, sem utána nem jelent meg ilyen folt  a testemen. Ha nem okoz bajt, becsatolnám ide a linket, ha esetleg megnézné, hogy ez a folt lehet-e lyme jele, vagy esetleg csak elnyomhattam éjszaka, de semmilyen ovális alakú dolgon nem feküdtem, ezért kezdtem el aggódni, hogy ez lyme lehet (nem tudom, hogy egy lyme folt eltűnhet-e ilyen gyorsan):

http://kepfeltoltes.hu/140621/20140620_060503_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Labortenyésztést vérből lyme-ra a csípés után hány nappal érdemes csináltatni, hogy megbízható eredményt mutasson? Válaszát köszönöm!

 

bababőr

Tisztelt Levélíró!

Tisztelt Edit!

Nem ismerem a medencéhez alkalmazott tisztítószerek vegyi összetételét, azonban nem tartom elképzelhetőnek,hogy olyan készítményt  forgalmaznának,ami a  bőr károsodást okozhatná.
Azt  javaslom, minden  "pancsolást" követően érdemes  lezuhanyozni a baba bőrét tiszta vízzel,ill. a  jó minőségű naptejek  is rendelkeznek bizonyos védő hatással.
A nap végén testápoló tejjel ápolja a baba bőrét.
Szép nyarat kívánok
üdvözlettel
Holub Orsolya

 

bababőr

Tisztelt Dr. Holub Orsolya!
 
Van egy 7,5 hónapos kisfiam és szeretnénk vele strandra menni, illetve vettünk itthonra egy medencét. A medencébe szeretnénk tenni olyan szert ami algák ellen hatásos. A kérdésem az, hogy lehet-e beletenni ilyesmit vagy mire figyeljek oda, hogy milyen összetevő lehet vagy nem lehet az esetleges szerben? Tudom, hogy az lenne a legjobb ha semmit sem tennénk bele, de sajnos ahhoz elég nagy a medence, hogy minden héten kimossuk és újratöltsük vízzel, viszont sajnos nem vízszűrős. A strandolással kapcsolatos kérdésem pedig az, hogy menyi ideig lehet a pici a klóros vízben? Mert nyilván a strandon klórozzák vagy vegyszerezik a vizet, ami a felnőtt bőrnek sem túl jó, a babáknak meg pláne nem, de ha nincs más választás akkor hogyan lehet elkerülni a "rosszat"?
 
Köszönettel: Szöbölődi Edit

 

100 éves

Tisztelt Levélíró!
Feltételezhetően a körömágy mikróbás gyulladásáról van szó, ajánlom a Betadin ecsetelő,ill. gyógyszertárban kapható jódos oldat napi alkalmazását.
Elszínezi a körmöt és a bőrt, erre fel kell hívni a figyelmét, amennyiben ez zavaró körülmény,
sol.Castellani s.fuchs. FoNo nevű készítmény szerezzenek be a gyógyszertárban és ezzel csökkentsék a gyulladást.
A kezelés több hetet is igénybe vehet.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

bőrrák

Tisztelt Levélíró!

Egy anyajegyről egy kép alapján véleményt mondani etikátlan és szakmailag elfogadhatatlan .A klinikai vizsgálat kiegészítve u.n. dermatoscopos vizsgálattal tud információt adni az Ön által fekvetett kérdésre.
A teendő, keressen fel személyesen bőrgyógyász szakorvost, aki a vizsgálatot követően elmondja a szükséges teenedőket.
Az anyajegyvizsgálat nem csak egy anyajegy megtekintéséből áll, teljres test átvizsgálását foglalja magába.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Üdvözlöm! Egy 100 éves néni

Üdvözlöm!

Egy 100 éves néni gondozónője vagyok. Kb. 1 hónapja vettem észre a körmén egy kis piros duzzanatot. Gondoltam megsértette a manikűrös. De nem javul, sőt romlik. Mára így néz ki (kép).
Orvoshoz vinni nehézkes lenne, egy gondozóházban lakik.
Mivel kezeljem, fertőző-e?
Válaszát előre is köszönöm.

Magdi néni.jpg

 

Bőrrák

 Jó napot kívánok!

Tegnap észrevettem a hátamon egy anyajegy elváltozást (szabálytalan lett a formája, fekete lett belül) ráadásul a körmömön fekete csíkok jelentek meg. (tudok csatolni képet.)  Szeretném tudni hogy ez lehet e bőrrák és ha igen jó vagy rosszindulató és mi a teendő? 
Mi az eljárás ilyenkor ha valami kiderül és mi lehet a szővődménye?
 
Tisztelettel:
G.Kitti

 

kép anyajegy.jpg

 

haj

Tisztelt Levélíró!
Haj analízissel nem foglalkozom.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

haj

 Tisztelt Doktornő! Szeretnék érdeklődni hogy haj analízissel is foglalkozik?Nagyon sok hajam "eltűnt"szeretnék utánna járni mi lehet az oka.Köszönöm előre is. Astor

 

 

allergia

Tisztelt Levélíró!
Önnek nagy valószínűség szerint napfény kiváltotta akut bőrgyulladása alakult ki.Nincs napfény allergiája a képek alapján. Javaslom hűsítő borogatás,ill. nyugtató krémek ,sprayk használatát /pl.Panthenol /.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Allergia vagy más?

Tisztelt Doktornő!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy segítsen megállapítani miért jelentkeztek ezek az apró pattanás szerű kis dudorok az alkarom külső részén. Ma több ideig is tartózkodtam napon félek, hogy napallergiám van. Nem érzek égő vagy viszkető érzést ezen a részen. Egyszerűen csak zavar, hogy ott van és nem tudom mi az oka! Bízom a segítségében! Köszönöm.
 

karom.jpg karom2.jpg

 

Pattanás szerű

 Kedves Doktornő!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Már látok esélyt megszabadulni tőlük

Tisztelettel:Hajni

 

pattanás szerű

Tisztelt Levélíró!

A herpeses hólyagcsák nem maradnak meg évekig és nem lehet belőlük "tartalmat" kipréselni".
Az Ön által leírt képlet faggyú cystanak is megfelelhet, de a véleményezés és a lehetséges kezelési formák megválasztása szakorvosi vizsgálatot követően történik.
Keresse fel az illetékes bőrgyógyászati szakrendelést.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

hegek

Tisztelt Levélíró!
Levele alapján két klinikus és véleményezte az állapotát, javaslom fogadja el a véleményüket.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

szőrtelenítés

Kedves Kinga!

Az anyajegyből kiálló szőrszálakat nem ajánljuk kitépkedni, a tövénél való levágása javasolt.
Nyugodtan megveheti az epilátorot, amennyiben csak egy egy olyan anyajegye van,amiből szőr nő ki,előtte vágja le ollóval.
Évente egy alkalommal menjen el anyajegyszűrésre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Pattanás szerű

 Kedves Doktornő!
A felső ajkamon évekkel ezelött kijött egy pattanás szerű hólyag amiből nyomás hatására pici fehér színű váladék jött.Már próbálkoztam herpesz krémmel háziorvosom javaslatára,de nem szünt meg sőt lett még mellette amit eszrevettem még,hogy néha bizsereg ég.Nagyon zavar a jelenlétük,mert egész jól látszik.Nem tudom mi lenne a megfeleő amit tehetnék a véleménye nagyon fontos lenne számomra:

Válaszát előre is köszönöm!
 
Tisztelettel: Hajni

 

 

 Tisztelt

 Tisztelt Doktornő!
 
Köszönöm szépen válaszát.
Lenne egy utolsó kérdésem még. Tegnap voltam a Semmelweis egyetem budapesti Bőrklinikáján, ahol a bőrgyógyász akihez beküldtek, sajnos neki se sok ötlete volt. Viszont konzultált a kollégával, aki pont akkor rendelt a szomszéd szobában. Ő viszont ránézésre aztmondta, hogy akne utáni hegek.
Amit amúgy nem értek,mert annyira nem vagyok pattanásos. Tegnap viszont pont úgy mentem, hogy eléggé kijött rajtam a havi miatt. Az orvos aki aknénak mondta, szerinte úgy is kijöhetnek ezek a hegek, hogy szinte egy észrevehetetlen valami előzte meg. (eddig, meg úgy általában amiket észreveszek, mindig szépen begyógyulnak)
Na már most ezek alapján az lenne a kérdésem. Kijöhetnek úgy is hegek, hogy valami van az arcomon ami fel se tűnik? Ergo el se tudom kaparni, hogy emiatt legyen heges.
Ha tudna még erről valamit mondani, hálás lennék. Köszönöm.
 

 

szőrtelenítés

 Kedves Doktornő!

Nekem az egész testemen viszonylag sok anyajegy van, beleértve a lábamat is. Évek óta borotvával szőrtelenítem a lábaimat. Most viszont elgondolkodtam, hogy veszek egy epilátort, de előtte érdeklődnék, hogy ez mennyire ártalmas az anyajegyekre nézve ( van olyan is, amiből szőrnál nő ki, de csak 1-2, a többiből nem)? 
Használhatom az epilátort anyajegyes lábon, vagy inkább maradjak a borotvával történő szőrtelenítésnél? (A borotvával való szőrtelenítés egyébként biztonságosnak mondható az én esetemben?)

Köszönöm a választ előre is!

Kinga

 

 

 Kedves Mano0910! Sok

 Kedves Mano0910!
Sok tapasztalatom nincs sajnos, mert érdemi információt nem sokat kaptam. Viszont amit tudok, szívesen megosztom veletek. Emailben vegyük fel a kapcsolatot...bjules1@gmail.com :-D

 

 

 Köszönöm a válaszát!

 Köszönöm a válaszát!

 

spontán

Tisztelt Levélíró!
Megtisztel,hogy kikéri a véleményemet.

Levele alapján felmerült bennem,hogy valójában orvosi kezelést igényel-e az Ön problémája?
Amennyiben kizárólag esztétikai problémáról van szó és nincs a háttérben kóroki tényező,  kozmetikai kezelésekkel esetleg eredményesebb állapot javulást lehetne elérni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

urticaria pigmentosa

Tisztelt Levélíró!
Az urticaria pigmentosa egy ritka több évig elhúzódó bőrbetegség,melynek különböző megjelenési formái ismertek.
A bőrtüneteket az esetek egy részében belszervi eltérések is kísérhetik. A diagnózis felállítása,a kezelés megválasztása és a gondozás az arra specializálódott  gyermek bőrgyógyászati centrumokban történik.
A Heim Pál Gyermekkórház a legszakavatottabb intézmények egyike.
Tisztelettel
Holub Orsolya

 

urticaria pigmentosa

Kedves bjules1! Nálunk is ezt a betegséget diagnosztizálták, érdekelne a tapasztalatod !

 

spontán archegek

 Kedves doktornő!

Tavaly júiusban vettem észre egy kis benyomódást az arcomon mikor reggelente tükörbe néztem. Sokáig nem foglalkoztam vele. Ám ezek a halvány heges foltok de jellemzőbben ibkább hosszabb rövidebb csíkok felszaporodtak hónapok alatt. Voltam velük egy hónapja orvosnál de semmi értékelhetőt nem kaptam. Azt állította hogy ilyen nincs hogy reggel felkelek és ott egy heg. Bár a kezdeti formájukhoz képest idővel tágultak és szélesedtek. Felírtak egy cicaplast nevű gélt és párszor voltam bioptron lámpázáson de nem sok értelmét látom. Azon kívül hogy nem kaptam épkézláb tanácsot még azt is próbálták rámeröltetni hogy emlékezzek valami sebre azoon a helyeken. Pluszba mikor legközelebbb visszamentem lámpázni és szóltam hogy van új, egyszwrűen csak annyi volt a válasz hogy az volt eddig is. Ma meg elmentem egy másikhoz akinél voltam ezelőtt egyszer, ő meg teljesen kiakadt hogy "megcsalom" egy másik orvossal. Szinte meg se nézett majd felirt egy kenőcsöt amiről azt találtam neten hogy alapvetően ekcémára van. Ezzel kéne kennem egy hónapig majd visszamenni... Az orvos maga mondta hogy szerinte tul sokat nézem az arcom és hogy ne foglalkozzak vele...( tényleg nem látványosak de azerintem ez nem ok arra hogy ne foglalkozzak vele mert ez akkor sr normális)

Most kezdek kétségbe esni hogy milyen vizsgálatra mehetnék vagy hogy mi lehet ez. Nem szeretném ölbetett kézzel várni hogy az egész arcom ilyen legyen esetleg... Mert fél évig nem, de az utóbbi hónapokban romlott a helyzet. 
Ha tudna tanácsot adni vagy ha van ötlete hogy mi lehet ez, akkor nagyon hálás lennék. Mert 100% hogy nem volt az arcomon ilyen 1-2 centis vágás vagy karmolás, nemhogy több darab...

Köszönöm

 

 Urticaria pigmentosa

 Tisztelt Doktornő!
Érdeklődni szeretnék, hogy foglalkozik-e gyermekkori urticaria pigmentosaval? Gyermekemen születésétől kezdve jelentkeztek a tünetek, betegségét 6 hetes korában diagnosztizálták Budapesten. Amennyiben jártas ebben a betegségben, felvennénk Önnel személyesen is a kapcsolatot. 

 

 

bőrbetegség

Tisztelt Levélíró!
Semmi oka a szényenkezésre, viszont   eddig rosszabbnál,rosszabb kezelési módszerekkel próbálkozott.
Véleményem szerint bőrtünetei allergiás eredetűek, ennek kezelése,ill. oki hátterének tisztázása szakorvos feladata,amit nem tud megkerülni.
Érthetetlen számomra,hogy évek óta él viszketéssel,amit egy néhány perces  fájdalmatlan vizsgálat esetleg megoldana.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

bőrkiütés

Tisztelt Levélíró!

Kérdésére a válasz, egyik sem.  A leírtak alapján Önnek vírusos eredetű szemölcsszerű képződményei alakultak ki és terjednek. Ez természetesen egy látatlanban alkotott vélemény,a végleges diagnózist a vizsgálatot követően bőrgyógyász szakorvos állítja fel és adjuváns kezelést is Ő fog javasolni az állapotának megfelelően.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

pattanások

Tisztelt Levélíró!

Az bőrpanaszai  a szőtüsző-faggyúmirigy egység  krónikus bakterialis  gyulladásának a következménye.
A bőrtüneteket látni,tapintani,érzékelni kell a diadnózis felállítása előtt, tehát elkerülhetetlen egy személyes találjozás bőrgyógyász szakorvossal.
A tünetek oki hátternek kiderítése valószínűleg labor vizgálatot igényel.
A kezelés hosszadalmas, szoros együttműködést kíván a kezelőorvossal.
Tanácsolom kérjen időpontot a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelésre és semmiképpen ne próbálkozzon öngyógyítással.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

borkiutesek

Tisztelt Doktorno !

November ota arra lettem figyelmes, hogy a lagyekom teruleten (koldok - himvesszo kozotti teruleten) borkiutesek jelentkeztem. Szemlatomast pattanasoknak latszanak, de talan a baranyhimlohoz is hasonlithatnam. Nem fajnak , nem viszketnek, nincsenek begyulladva, csak egyre tobben vannak es nem mulnak. Sot... nemelyik novekedik! Erdekes , hogy egy ilyen meg a jobb alkaromon is megjelent. Mi lehet ez? Allergia, vagy szortuszo gyulladas? 

Megtisztelo valaszat elore is koszonom!

Russel

 

BŐRBETEGSÉG

Kedves Doktornő!

Több éve küszködöm a képeken látható bőrbetegséggel,amelyet már naponta kb fél órányi vakaródzás után tudom csak csillapítani.Sajnos nagyon szégyenlem a combom hátsó részén lévő kiütéseket,ezért is nem mentem még vele soha orvoshoz.Egy ismerősöm javaslatára kipróbáltam a venoruton kenőcsöt,bekentem propolisszal,egy bizonyos atka irtó szerrel(sajnos a nevét nem tudom)de egyik sem használt hosszútávon.Kérem szíveskedjen segíteni,hogy milyen betegségről,kiütésről van szó és milyen szerrel tudnám végleg megszüntetni.
Kb 3-4 éve kezdődött,azóta folyamatosan terjedt a testemen,sokszor nem bírok aludni,annyira viszket.Köszönettel Laci

Kép 314.jpg Kép 311.jpg Kép 309.jpg

 

pattanások

 Tisztelt Doktornő.

A problémám a napi szinten keletkező pattanások. Ezek idáig csupán a combom oldalán és a fenekemen volt észlelhető.7 évig Ázsiában éltem ahol nagyon meleg és párás levegő volt. Azt gondoltam ezek a pattanások annak köszönhetőek,hogy mivel napi több órát ültem a motoron továbbá a rossz minőségű rövidnadrágok együttes hatása. Viszont pár éve a munkám miatt Afrikába költöztem ahol most épp tél van de a pattanások nem multak el. És egy ideje viszont már az alsó lábszáramon is jönnek elő minden nap újjak. Olyan helyeken is mint például a térdkalácsomon, sipcsontomon vagy a vádlimon ahol sose izzadok meg.A ruhatáramat lecseréltem most már csak pamutot viselek. A mosóport kizárnám mivel a felső testemen a karomon a fejemen soha nem voltak. Még kamasz koromban sem nagyon. Jelenleg a 37. életévemet töltöm. Nem tudom a csatolt fényképekből mennyire kivehető de ezek a pattanások inkább a bőr felszinén vannak. Ugy értem nem az a fajta ami mélyről jön elő kis kukac. Hanem mikor kinyomom őket akkor csak pattan egyet és egy kis lé jön belőle.  Segitségét előre is köszönöm. Tisztelettel. Hadrianusz Dominic

20140424_153443.jpg

 

kütés bal orcán

Tisztelt Levélíró!
Tünetei és panaszai igen sokrétűek.  Önnek arra van szüksége,hogy találjon egy kezelőorvost,aki megvizsgálja,elvégezteti Önnél a szükséges labor  vizsgálatokat és ezek ismeretében megoldást talál a problémáira.
Leveléből az derül ki,hogy a bőrproblémák foglalkoztatják leginkább. Ne kísérletezzen önkezeléssel.
Ajánlom  mielőbb keresse fel  a területileg illetékes  bőrgyógyászati szakrendelést.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

kiütes bal orcan

 Tisztelt Doktorno,

Bal orcamon kb ket honapja szilva nagysagu teruleten eleinte piros folt jelent meg ami enyheny viszketett es enyhen egett, nagyon kiszaradt ott ezert arckremmel kenegettem. Kb 2 hete tele lett piros pattanas-szeru valamikkel vastagon de csak az orcam bal felen kb szilva nagysagu teruleten. Most is enyhen viszket es neha enyhen eg de mar nagyon csunya ragyas kinezete van es kicsit hamlik. Bar pattanasaim mindig voltak ilyen csunya nem volt, es ezen a helyen a arcomon soha nem volt pattanas. Kb 2 eve visszatero szemarpam van most 6 honapja  epp a bal szememen, ezt kezeltem 2 honapig meleg kamillas borogatassal minden nap fel orat, amitol az arpa visszahuzodott de nem tunt el teljesen. A kamilla lefolyott ide a bal orcamra es ide szoritottam egy papirzsebkendot ami felfogta. A borogatast kb 3 hete abbahagytam. Eloszor arra gondoltam ez a kamillas zsebkebdö csipte ki, de akkor miert nem mulik el es miert van most tele pattanas szeru kiutesekkel vastagon?
6 hete pajzsmirigyulladast, alulmukodest, es glukoztoleranciat diagnosztizaltak es azt ajanlottak ne egyek cukrot, tejtermeket, gluten tartalmu etelt es huvelyeseket, keresztesviraguakat, ezert ezeket elhagytam. Hust nem eszem csak halat amugy sem, lehet ettöl a taplalkozastol van a kiütes valami hianybetegseg alakult ki?
Aggodom hogy igy marad es itt sebhelyes lesz  az arcom. Mit tegyek? Vitamint kell szedni vagy valamilyen kremmel kenjem? Jodot, kromot kerülnöm kell es az antibiotikumot is.
Valaszat elore is koszonom.

 

 

sötét bőr

Kedves Levélíró!
A fokozott pigmentáció ellen a leghatékonyabb védekezés a magas faktorszámú, akár 50-es jó minőségű olaj mentes arcra való fényvédő készítmény napi rendszeres alkalmazása.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

sötét bőr

Tisztelt Doktornő!
Orrom alatt (bajusz vonalában) elkezdett sötétedni a bőröm. Mintha bajuszom lenne. Mit kellene tennem?
Köszönöm

 

solarium

Tisztelt Levélíró!

A fény hatására a bőrben  fokozódik a melanin termelés / a bőr festék anyaga/ és ennek következtében a bőrön apró festékfoltok,u.n. lentigok jelennek meg.
Jó prognózisú elváltozásokról van szó, viszont a túlzott napozás,ill.szolárium használata következtében számuk növekedni fog.
Orvosi  szempotból a lentigok kezelést nem igényelnek,többnyire esztétikai problémáról van szó,fontos azonban a mértékkel történő napozás és szolárium használata.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

 Tisztelt Doktotnő!Több éve

 Tisztelt Doktornő!

Több éve kisebb nagyobb kihagyásokkal járok szoláriumba hetente 1-2szer.  Az elmúlt 1-2 évben egyre több apró lapos, hol sötétebb, hol szinte csak "szeplőszínű" anyajegyek jönnek ki rajtam , gondolom a szolárium használattól. Nem nagyon tudok velük kibékülni, legfőképp esztétikai okok miatt. Egyébként világos bőröm van, de mellé sötét hajam, szemem, így jobban szeretem és jobban is illik mellé amikor a bőröm is szép barna. 

Az lenne a kérdésem, hogy a szolárium folytatásával ezek az anyajegyek valószínűleg évről-évre csak szaporodni fognak, illetve a további sütkérezés a már kialakultakra is káros lehet?
Érdemes lenne abbahagyni a szoláriumozást így, hogy inkább az anyajegyek jönnek elő, mint a tartós sötét barnaság? Esetleg óvatosabb, ritkább szolárium használattal kordában lehet ezeket tartani?
 

 

levélíró

Tisztelt Levélíró!
A jelzett bőrtünetek kezelése kizárólag korrekt diagnózist követően lehetséges.
A diagnózis felállításához szükséges a szakorvos klinikai vizsgálata, kérjen időpontot a bőrgyógyászati szakrendelésre .
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

 

 

 

 

 Tisztelt Doktornő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a felkaromról el lehet-e tüntetni ezeket a kiütéseket?

 

2014-04-14 16.45.28.jpg

 

nincs tárgy

Tisztelt Levélíró!
Az Ön által jelzett elváltozásokat feltételezhetően műtéti úton lehetséges eltüntetni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya
 

 

kiütés

Tisztelt Zsolt!
A leírt tünetek alapján Önnek fizikai ingerekre kialakuló csalánkiütése van / fizikai urticaria/. A kiváltó ingerek között szerepel a hideg,ill. hőhatás, a fokozott izzadás,a nyomás, a napfény. A megelőzése a kiváltó ok kerülése, amennyiben ez lehetséges.
Kezelésében az antihisztaminok mellett egyéb,a csalánkiütés formájának megfelelő gyógyszerek állnak.
Üdvözlettel
Holub Orsolya 

 

 Tisztelt doktornö!  Amiatt

 Tisztelt doktornö! 
Amiatt irok önnek mert a himvesszöm alsó rèszèn már gyerekkorom ota zsir mirigyek vannak, nem nagyok, inkább sok kicsi, olyan kèrdèsem lenne hogy ezeket hogyan lehet eltüntetni, gyogyszerrel vagy valami házi praktikával? Válaszát várom, köszönöm

 

kiütés

Tisztelt Dr.Holub Orsolya!
Az én problémám az lenne, hogy valamilyen fizikai megterhelés, melegvíz vagy néha csupán csak ülés közbeni izzadásnál helyenként piros vörös bőr,illetve néha hólyagok jelennek meg a testemen.Sajnos ez szinte mindennapos, ami gátol a mindennapi tevékenységeimben. Jártam több bőrgyógyásznál már, de sajnos eddig nem tudták megállapítani problémámat. Az interneten kutakodtam, ami alapján talán melegkiütésre gyanakszom.Ha Doktornő szerint is az, akkoraz lenne a kérdésem, hogy ez hogyan előzhető meg? A kezelését már tudom,de én megelőzni szeretném, ha lehetséges.
Várom megtisztelő válaszát
                                          Tisztelettel:             Zsolt

 

1 hónapja

Tisztelt Levélíró!
 A kezelés alatt a hajfestés megengedett, a kozmetikai kezelések,szolárium,napozás ellenjavallt.Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

 Kedves doktornő!  1 hónapja

 Kedves doktornő!  1 hónapja szedem a sotret lágy kapszulát 20mg-t és a kérdésem az lenne hogy szabad -e hajat festeni a kúra alat?? válaszát előre is köszönöm.

 

5 hetes csecsemő

Tisztelt Levélíró!
A baba bőrtünetei leírás alapján seborrhoeas dermatitisnek felenek meg. Az esetek nagy részében spontán regrediálnak a tünetek,semleges ápoló kenőcsös kezeléssel / Cicaplast B5 balzsam/  állapota javítható.
Semleges kezelésre nem reagáló esetben szakorvoshoz kell fordulni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

5 hetes csecsemőnél kiütések

Tisztelt Dr. Holub Orsolya!

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy 5 hetesen kisfiam arcát, tarkóját, fül mögötti területét piros pöttyök lepték el. A bőre most száraz, hámló az arcán.  Most 6 hetes és már a nyaka, válla, mellkasa is kezd pöttyökkel tele lenni. Milyen problémára utalhat illetve hogyan lehet kezelni?

Várom válaszát!

 

bőrpír.jpg

 

nincs tárgy

Tisztelt Levélíró!

Találgatásnak nincs értelme, jelentkezzen be a területeg illetékes bőrgyógyászati szakrendelésre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

köröm

Tisztelt Levélíró!
A köröm hosszanti berepedése  lehet fertőzéses eredetű , ezt tenyésztéses vizsgálattal lehet kimutatni,
az esetek többségében azonban sérülés következménye.
A sikeres kezelés alapja a korrekt diagnózis,  jelentkezzen be bőrgyógyászati szakrendelésre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

---

Jó napot!
A fejbörömön pirosas kicsi ujbegynyi foltok keztek el megjeleni,nézegettem a neten,de a jelek szerint nem pikely sömör!viszont nagyon agaszt!
Azt szeretném megkérdezni hogy a korpás hajtól lehet e ez?Vagy mi lehet ez!
És h mivel lehetne kezelni!
Elöre is köszönöm a választ!
Üdv:Szép Napot!

 

 

brepedt köröm

 Jó napot kívánok,

Körülbelül 1 éve berepedve nő a köröm az egyik lábujjamon, a köröm teljes hosszában, mintha két részből állna. Próbáltam teafaolajjal kezelni, mert gombás fertőzésre gyanakodtam, de nem múlik. Nem fáj, de váltoyatlanul így nő hónapok óta, és szeretném kezelni. Mi lenne a gyors és hatásos megoldás rá?

Köszönöm

 

 

bőrkiütés a mellen

Kedves Anyuka!

A mellbimbó körül kalakult tünetek inkább irritatív jellegűek,mint allergiás eredetűek.
Nem tartom valószínűnek a tejtermeléssel való összefüggését.
Nyugtató semleges kenőcsökkel  /Atoderm PO cink, Cicaplast B5 balzsam, Sudocrem/ a probléma orvosolható.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Bőrkiütés mellen

 Tisztelt Doktornő! 

Néhány napja csalánkiütés (szerű?) , viszkető kiütések jelentek meg mindkét mellemen, a bimbóudvar körül. Egy négy hónapos kisfiú édesanyja vagyok, akit kizárólagosan csak szoptatok. Az étkezésemben, a használt kozmetikumokban, és úgy egyáltalán semmiben nem változtattam mostanában. Sőt, a pocakfájás ekiiktatása miatt elég sok élelmiszer fogyasztását kerülöm (tej, puffasztó ételek...).  Kisfiamon szerencsére nem jelentek meg a kiütések, a szoptatás miatt azonban nem igazán merek használni ezen a kritikus területen gyógykrémet. A bal mellemen kevésbé, a jobb mellemen nagyobb területet érint a probléma. Esetleg lehet összefüggésben a tejtermeléssel? Ez csak azért merült fel bennem, mert a jobb mellem láthatóan nagyobb, lényegesen "tejdúsabb" mint a bal.Legyek türelmes, és várjam a kiütések elmúlását? Mit tanácsol a Doktornő? Előre is köszönöm a válaszát! Orsi

 

 

kiütés

Tisztelt Anyuka!

Kislányának a bőre nagymértékben irritált. Javaslom,hogy ritkítsa és rövidítse a fürdetést, ne használjon fürdetőszert és napi 2 x kenje be az érintett területeket a gyógyszertárban megvásárolható Cicaplast B5 balzsammal.
Amennyiben 3-4 nap alatt nem változik a folyamat,forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

kiütések háton, karon

Kedves Orsolya!
Kislányom 6 hónapos múlt. Kisebb korában sokáig piros volt a nyaka, a hónalja, a térdhajlata, és a füle mögött, amire a bőrgyógyász azt mondta, atópiás dermatitis, és majd kinövi. Az akkor kapott szteroid nélküli kenőcstől mostanra nagyjából elmúlt.
Néhány napja viszont a hátán és a felkarján jöttek ki kiütések. Ezek most nem hajlatban vannak, és szárazak. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott, és azóta is csak néhány kanál almalevet ivott. A ruháit nem mosóporral, hanem mosószódával és mosódióval mosom kiskora óta, és nem lettek új ruhái sem, ami irritálhatta volna. A régebben kapott kenőcsöt kenem rá esténként, de nem lett tőle jobb. Szerencsére láthatóan nem fáj, nem viszket neki.
Szeretnék tájékozódni, vajon mitől lehet, hátha nem kell orvoshoz mennünk. Képet mellékeltem.
Előre is köszönöm válaszát,
Dorottya

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Normál táblázat";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

kicsi.JPG

 

köröm

Kedves Anyuka!
Mindkettőnek szerepe lehet a köröm elváltozásában.
Tisztelettel
Holub Orsolya

 

pattanásos

Tisztelt Levélíró!

A "pattanásos " bőr kezelése az esetek egy részében elhúzódó kezelést igényel.Mindig az aktuális állapotnak megfelelően kell megválasztani a külső vagy belső kezelést. Az Ön által említett  "nagyágyú"  világ viszonylatban az egyik leghatásosabb készítmény, természetesen ha megvan hozzá a megfelelő indikáció és háttérvizsgálatok. Esetenként a kezeléseket ismételni is kell,ill.lehet. Az öngyógyítás sokszor többet árt,mint használ,ill. sok esetben allergiahoz vezethet,vagy rezisztencia kialakulásához bizonyos baktériumokkal szemben.
Türelem,kitartás és bizalom a kezelőorvosa iránt, ez előbb utóbb meghozza a várt eredményt.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

 Tisztelt Doktornő! Köszönöm

 Tisztelt Doktornő!

Köszönöm válaszát.
A fertőzés a körömre vonatkozik,vagy lehet vírusos felsőlégúti betegség következménye is?
A lányomnak 4-5 hétig elhúzodott a vírusos betegsége.

Köszönettel:O.Netti

 

 

Pattanásos arcbőr

 Tisztelt Doktornő!
 
Egy általános problémával fordulok Önhöz. Már serdülő korom óta nagyon pattanásos a bőröm. Hullámokban jön elő. Valamikor viszonylag "tiszta" az arcbőröm, valamikor pedig teli van. Viszont teljesen tiszta sosem volt. Számtalan módszert kipróbáltam már, a natur kozmetikumóktól, a léveres kezelésig, az ecsetelőkön és az orvosi receptre kapható gyógyszerekig, de semmi javulás. Számos antibiotikumot, illetve ahogy az inteneten olvastam, a nagyágyúnak számító A vitaminsavas kezelést is megpróbáltam már (a kezelés ideje alatt teljesen tiszta és sima volt a bőröm, illetve a befejezése után is, de kb. 3 hónapra rá ismét elkezdődött) de minden eredménytelen.
Ilyenkor milyen módszer a javallt, mit lehetne tenni?
Várom válaszát!
Péter
 

 

fejbőr gyulladás

Tisztelt Levélíró!
Nem tudom milyen eredetű gyulladás zajlott a fejbőrön és érintette-e a hajhagymákat,ha igen az általában maradanó hajvesztést is okozhat, ilyen esetekben a gyulladás gennyes fluktuáló csomók megjelenésével jár ..Amennyiben a folt területén nem zajlott gyulladás,esetlegesen belszervi góc áll a háttérben, a haj visszanövése hónapokat is igénybe vehet.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

hegek

Tisztelt Levélíró!

A hegek milyensége /atrofias,sorvodt vagy hipertrófiáss,túlburjánzó/ valamint a hegek fennállásának ideje határozza meg a kezelési lehetőségeket.
A kezeléseket végezheti sebész ,plasztikai sebész vagy bőrgyógyász.
A kezelés állhat sebészi kimetszésből,a hegszövetbe történő  felszívató injectio beadásából,vagy lézeres kezelésből .
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

fejbőr gyulladás

Tisztelt Doktornő!

Másfél hete ötforintos nagyságú területen egy érintésre fájdalmas, piros, enyhén duzzadt, fluktuálo elváltozást vettem észre a fejbőrömön, itt a haj kihullott. 
Góckutatásokon jártam, ez f-o-g kivételével negatív eredménnyel zárult. Mindkét arcüregemben chronicus gyulladás és retentios cysta van, azonban a doktor véleménye szerint, mivel régi elváltozásokról lehet szó és semmilyen panaszom nincs, nem szükséges operálni, nasonex orrsprayt javasolt. 
 
Diprosalic oldatos ecsetelést használok naponta 2x, ill. Nizoral samponnal mosom a hajam.
A duzzanat mértéke valamelyest csökkent, a piros folt és ennek megfelelő kopasz folt viszont továbbra is fennáll.
Tudna-e esetleg javasolni valamilyen egyéb terápiát, vagy elegendő az eddigi?

Válaszát előre is köszönöm.

 

 

Hegek

Tisztelt Doktornő!
Pattanások jelentkeztek a hímvesszőmön, melyek kinyomás és gyógyulás után hegeket hagytak maguk után.Ezeknek a hegeknek az eltűntetésére kérnék tanácsot!

 

anyajegy

Tisztelt Levélíró!

Az anyajegyek ellenőrzése évente  javasolt.Minden változás,az anyajegy növekedése,alakváltozása,színváltozsa ,mielőbbi szakorvosi vizsgálatot igényel.
Jelentkezzen be mielőbb bőrgyógyászati szakrendelésre és vizsgáltassa meg az anyajegyét.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

anyajegy

 Tisztelt Doktorno! 
Erdeklodnek hogy normalis e hogy az anyajegyemben sotetebb szinu foltok jelentek meg ! ?Valaszat elore is koszonom!!

20140216_224810.jpg

 

lábujj

Tisztelt Levélíró!
Javaslom mielőbb keresse fel kezelőorvosát. A fent leírt tünetek hátterében fertőzés,anyagcsere betegség,vagy keringési zavar is állhat.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

másfél éves

Kedves Anyuka!
A körömlemez leválása az esetek nagy részében sérülés következménye, ritkábban lehet fertőzéses erdetű is.

Javaslom a köröm erősítése céljából  A vitamin olajjal történő napi ecsetelését.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Labujj

Kedves Doktorno!
 
A problemam az lenne, hogy a labamon, a nagylabujj korme nem no. Fekete szine van es egyaltalan nem no. A koromagy pedig piros, duzzadt, erintesre szornyen erzekeny, olykor meg jarni is alig tudok. Mi lehet a gond? Elore is koszonom valaszat. Udvozlettel: Majompoci

 

Tisztelt Doktornő! Másféléves

Tisztelt Doktornő!

Másféléves kislányomnak a 2 hüvelykujján a körömágyától kezd elválni a körömlemez(alulról,ahonnan indul a köröm)
A védőnőm szerint vashiány,de két héttel ezelőtti laboreredmény alapján igen jó hemoglobin értéke.
Kérdésem lenne,hogy esetleg mi állhat a háttérben?

Köszönettel:O.Netti

 

 

foltok

Tisztelt Anyuka!

Diagnózist felállítani és kezelési javaslatot adni két fotó alapján nem tudok.Amennyiben háziorvosa nem biztos a diagnózisban, tovább fogja küldeni kislányát bőrgyógyászati szakrendelésre, illetve ha  mégis felmerül a bárányhimlő gyanúja, fertőző osztály ambulanciája is segítséget nyújthat.

Üdvözlettel
Holub Orsolya

fehér folt

Tisztelt Levélíró!

A találgatásnak nincs semmi értelme.
Jelentkezzen be a bőrgyógyászati szakrendelésre,ahol megvizsgálják  és remélhetően megfelelően orvosolni tudják a problémát.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

anyajegy

Tisztelt Levélíró!

Az anyajegyekkel kapcsolatos minden változás esetében klinikai vizsgálat szükséges annak eldöntésére,hogy valóban "csak egy pattanás" alakult ki az anyajegy egy részén. A novemberi kontroll megnyugtató,de minden vizsgálat során felhívják a figyelmet arra is,hogy változás esetén vissza kell menni személyes vizsgálatra.Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Foltok!!!

 Jónapot! tanácsot szeretnék kérni kislányomon kiütési foltok jelentek meg 2014.02.02-án.Ólyan mint a bárányhímlő,de már azon túl vagyunk 7 hónaposan kapta el testvérétől.korházba is kerültünk vele kiszáradással,mert tele volt a szája hólyaggal.voltunk orvosnál hétfőn is meg pénteken is azaz ma,de az orvos sem tudja mi lehet ez.küldök képet is.folyamatossan jönnek kia a foltok,hátán kezén lábán még a fejbőrén is van.nagyon visszket is neki.Előre is köszönöm a segítséget.

fruzsi 006.jpg fruzsi 003.jpg

 

fehér folt

Jónapot !
Minap mosakodás közben ! a péniszem alján egy fehér foltot véltem felfedezni !
Nem fáj nem viszked se semmi :(((
EGyszerűen csak  fehér folt és ősz szőrszálak nőnek ki belőle
Nagyon be vagyok pánikolva hogy ez normális-e vagy valami komoly betegség?
nagyon félek:( vitiligo lehet ?
kép:

http://picgro.com/GtN

 

anyajegyen pattanás?

 Tisztelt Doktornő!

Arcomon lévő anyajegyem egyik oldala körül és az anyajegyen piros a bőr, a tetején egy gennyes barna pötty van, ami napról-napra nagyobb lett. Lehetséges, hogy pattanás növekedjen az anyajegyen, vagy rosszindulatú folyamat kezdődőtt el benne? Novemberben látta bőrgyógyász ellenőrzés végett, szerinte rendben volt. Azt még leírnám, ezt a naevust 2 éve megsértettem, vérzett, azóta kiemelten figyelek rajta bármilyen változást. Ilyen "pattanás" féle még soha nem volt rajta.
Válaszát várom, s előre is köszönöm szépen!

 

bőrprpblémák

Kedves Anyuka!

Rosszul tudja,az anyajegyeket kizárólag sebészi úton,kimetszéssel lehet eltávolítani,mivel a fagyasztás,"égetés" során az elváltozás szövettani feldolgozására nincs lehetőség,ami anyajegy eltávolítása esetében szabály.
Minden beavatkozás  valamilyen szintű fájdalommal jár és ritka esetben marad nyomtalan a műtéti terület. 4 éves gyermek esetében nem szoktak eltávolítást javasolni csak abban az esetben,ha olyan helyen van az anyajegy,hogy az gyakran sérül,irritációnak van kitéve,vagy hirtelen változik.
Az anyajegyek eltávolítását,ha szükséges és indokolt , a pubertas kor után javasolják.
Az arcon lévő képleteket eltávolítás előtt bőrgyógyász szakorvosnak kell véleményezni,majd azt követően ,az elváltozás típusától függően lehet megoldásokat keresni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

hajszáleres arc

Kedves Levélíró!

A piorspozsgás arc ,valamint a megjelenő hajszálerek az esetek nagy részében genetikai eredetet, örklődő hajlamot feltételeznek.Természetesen ki kell zárni,hogy nem v.milyen kezelés következtében alakult ki ez az állapot.
Javaslom,hogy forduljon szakemberhez a problémával. A homeopatias kezelést nem ajánlom,mivel a készítmények  egy része nincs alaposan bevizsgálva és tartalmazhat a csomagoláson fel nem tüntetett hatóanyagokat is, melyek akár ronthatnak az állapoton.
A tűzfolt szintén folyamatos kontrollt igénylő tünete, a típusa határozza meg a további teendőket,hogy meddig nő és mikor várható a regresszió,vagy esetleges sebészi beavatkozás szükségeg szintén szakorvos feladata eldönteni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

bőrproblémák

Tisztelt Doktornő!
Kisfiam 4 éves, sajnos már most látszik, hogy örökölte tőlem az anyajegyekre a hajlamot. Úgy tudom, hogy most már a kimetszésen kívül kisebb anyajegyek esetében lehet ún. cyro sebészeti eljárással fájdalom és hegmentesen eltávolítani egyes anyajegyeket. Lehet-e majd ilyenben gondolkodni  gyerek esetében is és hány éves kortól. Tanácsot szeretnék kérni, hogy arcon lévő több faggyúmirigy túlburjázás miatt elszarusodott bőrkinövésre ez a cyro technika vagy a lézer is jó -CO2 és Q kapcsolt Nd-Yag lézer áll az orvos rendelkezésére- , nem tudom eldönteni melyik szakemberhez forduljak, mert sajnos az egyik ilyen elváltozás belelóg a szemöldökbe is. 
Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

 

 

pozsgás hajszáleres arc

Kedves Orsolya!

Szeretném megkérdezni, hogy mitől lehet az, hogy a 2 éves kislányom arcán egyfolytában piros lila hajszálerek jelennek meg. Jelenleg pirospozsgás az arca, és most még több hajszálér bukkant elő. Szinte egész nap piros az arca. Jelenleg broncho waxom port szed, mert most került a bölcsibe. Állandóan a fogát fájlalja ezek mellett a tönetek mellett.  Hiába a nurofen baby, nem szűnik a fogfájása csak kis időre. Van a kettőnek köze egymáshoz? Az arca és a foga? Ilyen idős korban is jön még foga? Hátul fájlalja inkább. De a hajszálerek és a pirosodástól nagyon félek, nem tudom mi az. Mielőtt elviszem szakorvoshoz, szeretném tudni a véleményét, és hogy van e értelme elvinnem, vagy használhatok homeopátiás kezelést is.

Köszönettel előre is! 

Igen, és még egy dolog. A hátán születése óta ott van egy tűzfolt, legalábbis annak mondták, és azt is mondták, hogy 1-2 éves korára az elmúlik. de nem múlt el, sőt úgy látom, mintha fél miliméterrel nőtt volna. az mindig ott van, nem csak erőlködésre. Ez mi lehet? Ez a zárójelentésén is rajt van, amikor született.

 

rózsaszín folt

Tisztelt Levélíró!
Egy vörös folt igen sokféle okból alakulhat ki, irritáció,allergia,bakteriális,gombás vagy vírusfertőzés egyaránt jelentkezhet ilyen formában.Jelentkezzen be a bőrgyógyászati szakrendelésre ,ahol megvizsgálják és ha szükséges,megfelelő kezelésben részesítik.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

rozsaszin folt

 Tisztelt doktorno! Korulbelul 2 honapja vettem eszre,egy apro rozsaszin,borsoszemtol nem sokkal nagyobb foltot a bal combomon,ugy 10 cm-re a terdem felett,bal oldalt. Nem faj es nem viszket,viszont mar nagyobb lett kb 2x2 cm nagysagu es kicsit sziv forma. Tapintasra erdesebb,mint a labam mas resze ,es enyfen ki van dudorodva a folt. Mi lehet ez?
Valaszat elore is,nagy tisztelettel koszonom!

 

FOLT.jpg

 

tarts fájdalom

Üdv!
Egy ideje tapasztalom már ezt, de nem tartom olyan nagy horderejűnek, hogy rendelésre menjek vele. A promlémám az lenne, hogy kb 2 hónapja epiláltam a hasam, régen is csináltam már néha-néha, és a köldök mellett is kicsit. Akkor nagyon fájt, de ugye mindig ez történik utána. A többi érintett bőrfelületről elmúlt már a fájdalom, pár napon belül, és a köldököm mellett is enyhült azon a ponton, ám azonban ez az enyhe fájdalom mégis még mindig jelen van! Nincs sem szőrbenövés, sem kipirododás, nem tapintható semmi rendellenes a bőrön vagy a bőr alatt, ezért nem tudom mire vélni, hogy miért fájhat még enyhén (de csak nyomásra!) Semmi sem látható... Talán megsérült valami?

 

Csalánkiütés ellen?,??

Sziasztok! Szeretném kérdezni tőletek, mivel csalánkiütéseim vannak (kb 10napja) és sajnos még ennek sem tárult fel a valódi oka...,(szigorú diéta + antihisztamin gyógyszerek) hogy így el lehet e végezni a sós tisztítókúrát??? Pár napja a székletemmel is problémáim vannak, oly annyira, hogy semmi sem idézi elő, ezelőtt ilyen problémáim nem voltak. Azért gondoltam a tisztító kúrára, hogy méregtelenítsem a szerveimet, mert nem e lehet , hogy emiatt jöttek ki rajtam a csalánkiütések,?? gondolok itt arra , hogy nem tud rendesen méregteleníteni a szerveim,. Valakinek volt már ilyen tapasztalata???? Kérlek írjátok meg véleményeiteket, már bele örülök ezekbe a csalánkiütésekbe, viszketésbe és ráadásul nem is akarnak tágítani, egyszerűen nem múlik el, pedig már mindent kiiktattam az étrendemből, bár sosem voltam semmilyen ételre allergiás. Ez egyik napról a másikra megjelent. Mit gondoltok ez a sós kúra segíthet????? Köszi a segítséget! Üdv : Szandra

 

piros arc

Tisztelt Levélíró!

Évek óta él együtt tüneteivel és minél tovább halogatja a kezelést,annál kevésbé lesz sikeres a végeredmény.
Jelentkezzen be mielőbb  bőrgyógyász szakorvoshoz .Ez egy krónikus állapot,talán már betegség,ennek a megoldása sok türelmet,időt és szoros együttműködést kíván az beteg és orvosa között.
A háttérben,ahogy említette,genetikai tényezők is adottak,ill. belgyógyászati betegség.Ne halogassa a megoldást
vegye igénybe szakember segítségét
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

baba-mama

Tisztelt Anyuka!
Kislánya nem a nyakán jelentkező pöttyöktől sír . A csecsemőkorban jeletkező bőrtünetek az esetek nagy részében inkább az Anyuka,mint a baba számára jelentenek problémát. Kérjen a patikában Cicaplast B5 balzsamot és használja a jelzett területre vékonyan napi 2 x. Az u.n. fürdetőkrém egy vizes alapú krém,nem tisztít,mérsékelten szárítja a bőrt,bőrnyugtató hatású.Hűtve,ezzel is be lehet kenni a baba nyakán lévő pöttyöket . A csecsemőt nem szükséges naponta fürdetőszerrel megfürdetni,elég a langyos víz. Az olajozásnak sincs sok értelme,ha nagyon száraz a csecsemő bőre,gyógyszertárban lehet kapni  olajos fürdetőszereket. 
A babának ajánlott fenti termékek mindegyike alkalmas lehet az Ön mellei között időszakosan jelentkező bőrproblémák orvoslására is.
Üdvözletel
Holub Orsolya

 

Piros arc

 Kedves Doktornő.

Mindennapos problémám a piros arcom. Nem akarom magam a netre nevtelenül került bizonytalan eredetű leírások alapján diagnoztizálni, ezért is fordulok Önhöz. Eddigi utánna járásom alapján a kitágult vérerek jelentik a problémát. Több hozzászólásban a Rosacea nevü betegségbe botlottam. A tüneteim hasonlóak az ott leírtakhoz, mégpedig: alap állapotban orr és arc vörössége. Közelről nézve hajszálerek láthatóak. És jön a rettenet stresz, fizikai munka, izgalom, meglepetés hatására az arcom lángol szinre és érzésre is. De alkohol
 fogyasztása esetén(sörből nagyobb mennyiség pálinkából akár csak egy korty) az állapotom leírhatalan. Az arcom szinte torzul a színe miatt, leírhatatlanúl vörös lesz majd később lilás. Igaz a vérnyomásom kicsit magas, gondoltam cukorszintmérésre. Ez ellen az állapot ellen keresek megoldást.(krém kozmetikum lézer stb.)

Segítséget és előre is nagyon köszönöm. 
   Válaszát várom Tisztelettel: Zoli

 

Baba-mama bőrprobléma

 Kedves Dr. Holub Orsolya!

2 kérdéssel fordulok Önhöz:
1. 8 hetes kislányomnak a nyakán sok piros pötty, körülötte pirosság jelentkezett. Eleinte fürdetés után behintőporoztam, de az nagyon kiszárította a bőrét, így utána elkezdtem kenni a gyógyszertárban kikevert glicerines bőrvédővel. A pöttyök száma talán csökkent, de a pirosság nem nagyon javult. Korábban az arca tele volt tejpöttyel, de a bőrvédő krém hatására elmúltak. Olyan most, mintha az összes pötty "lecsúszott" volna a nyakára :)
Időnként nagyon sír a kislány, nehezen lehet megvígasztalni, ezért arra gondoltam, lehet a nyakán lévő irritáció zavarja, diszkomfort érzete lehet tőle, esetleg viszkethet neki?! Mivel lenne érdemes bekenni? 
+ info: fürdetéshez a gyógyszertári fürdetőkrémet használjuk, előtte az olajozáshoz olívaolajat (nem az illatosított babaolajokat)
2. Nekem, a 2 mellem között (antibiotikum kezelés után, ami nem biztos, hogy összefügg a dologgal) viszkető érzés jelentkezik. Nem állandó: van, amikor észre sem veszem; van, amikor nagyon kellemetlen. A bőrömön semmi nem látszik, olyan, mint eddig volt. Se pötty, se pír, semmi. Ez mitől lehet? Mivel érdemes bekenni?

Válaszát nagyon köszönöm!!!

 

 

elfehéredett anyajegy

Kedves Petra!

Létezik olyan változás a szervezetben,amikor az immunrendszer  faló sejtjei,nem tudni miért ,de "megtámadják az anyajegyet" és igyekeznek azt eltüntetni.Ennek a folyamatnak jó esetben az a vége,hogy az anyajegy helyén,a meglévőnél nagyobb fehér,u.mond depigmentált, folt marad vissza,amelynek a területén nincs pigment és ezáltal a folt napfény hatására könnyen leég.
A megoldás, fényvédő.
Tanácsolom,  hogy vizsgáltassa meg a foltot szakorvossal, az anyajegyeken bekövetkező változások esetén ez elengedhetetlen.
Üdvözlettel

Holub Orsolya

 

elfehéredett anyajegy

 Kedves Doktornő!

Egy érdekes kérdéssel fordulnék Önhöz.
Az utóbbi pár hónapban furcsa változáson ment át a mellkasomon lévő anyajegy.
Eleinte halványodott a meglévő sötétbarna színe,majd egy az egyben eltűnt...Ezt követően egy halvány fehér
foltocska jelent meg az eltűnt anyajegy helyén és napok múlásával ez a fehér folt egyre erősödött és nagyobbodott..Mára már csak egy körübelül 1cm-es átmérőjű fehér folt látszik. 
Azóta nem látok rajta nagyobb változást,de sajnos eléggé feltűnő.
Napfényvédővel kenegettem a nyáron,mivel nem hatott rá semmiféle napbarnulás és féltem,nehogy kárt tegyen benne a véletlen leégés vagy akármi más...Ellképzelésem sincs,hogy mi lehetett ennek az oka,remélem azért Ön tud nekem ebben segíteni. Előre is köszönöm a válaszát! :)
 
Tisztelettel :  Petra(18)

 

 

pattanások

Kedves Karola !

A probléma orvosolható, a kezelés  több hónapos, egyszeri vizit nem elegendő .
Bőrgyógyász szakorvosok foglalkoznak a kezelésével, általában külső kezeléssel indítanak, a 4 hetente történő kontroll vizsgálat során dől el,hogy váltani kell a külső kezelésben,vagy esetleg belső készítménnyel kell folytatni a kezelést.
Szükséges egy általános kivizsgálás annak felmérésére,hogy nincs-e v.milyen kiváltó tényező a háttérben.
Elkeseredésre semmi ok, de kitartás kell a gyógyuláshoz.
Üdvözlettel
Holub Orsolya 

 

bőr

Tisztelt Levélíró!
Keresse fel a háziorvosát ,vagy jelentkezzen be  a bőrgyógyászati szakrendelésre,ahol megvizsgálják a bőrét és megpróbálják kideríteni a viszketés okát. Sok belgyógyászati eredetű betegségnek is lehet tünete a viszketés.

Akkor lehet sikeres a kezelés,ha megtalálják a bőrviszketés kiváltó okát.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

pattanások

Tisztelt Doktornő! Bőrgyógyász

Kérem, segítsen nekem, nagyon rosszul érzem magam.

27 éves nő vagyok, az arcomat elborítják a pattanások. 2 éve hagytam abba a fogamzásgátlót (Symicia), majd fél évre rá jelentkeztek először a pattanások. Korábban sosem volt zsíros a bőröm, kamaszként sem. Fél évet vártam, hátha elmúlnak, majd bőrgyógyászhoz fordultam. Duac krémet és Zineryt oldatot írt fel. Ezek kicsit enyhítették a problémámat, de teljesen nem szüntették meg, ezért nagyon sokáig használtam őket, körülbelül 1 évig (később háziorvossal írattam fel). Nyáron szebb egy kicsit a bőröm, de most megint nagyon csúnya. Mitesszerek, nagyobb, csomószerű pattanások is jelentkeznek, egyfolytában, az arcom egész területén.

Nem tudom, hová fordulhatnék, milyen vizsgálatra, milyen orvoshoz… Mit érdemes tenni? Az étkezés sokat számít? Teljesen elkeseredtem. Félek, hogy már sose lesz szép a bőröm, nem szeretek emberek közé menni így.

Előre is köszönöm, ha megtisztel válaszával.
Karola

 

bör

tisztelt  dk rnö  1éve viszkked a böröm nem akar elmulni  sokk kenöcsöt magamra kentem nem hasznal mitegyek ezel kérem segitsen 

 

bör

tisztelt  dk rnö  1éve viszkked a böröm nem akar elmulni  sokk kenöcsöt magamra kentem nem hasznal mitegyek ezel kérem segitsen 

 

bőrpír

Tisztelt Levélíró!
Nem sok információval látott el az előzményeket illetően, de ebből a kevés információból arra következtetetk,hogy az Ön arcbőrén  allergias / u.n. atopias/  gyulladás zajlik.
Kerülje a meleg vizet ,a szappanokat és főként az arcradírt.
Gyórgyszertárban kapható Cicaplast balzsam B5 napi x-i alkalmazása ajánlott,amennyiben ez nem hoz javulást,forduljon bőrgyógyászati szakrendelésre.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

pikkelysömör

Kedves Levélíró!

A pikkelysömör egy olyan genetikai betegség,melynek kiváltásábam a dörzsölés szúrás,karcolás provokáló tényezőként szerepelhet. Nem tudni hogyan reagálna a bőre a tetoválásra,de az esély megvan arra,hogy a tetoválás helyén a pikkelysömör kialakuljon.
Döntse el megéri -e Önnek a kockázatot, véleményem szerint a betegség lokális / tetoválás helyén/ kialakulása csekély.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Börpir

Kedves Doktornö,

egy kellemetlen börpirral kapcsolatban fordulok Önhöz. Ez a börpir az arcom közepen virit. Nehol borso nagysägu foltokban is megjelenik az egesz arcomon itt-ott. Tapintäsa szaraz, erdes, ha arcmosas utan nem kenem be, akkor huzodik. Sajät keszitesü, termeszetes kremekkel kenem, mint peldäul a körömviräg krem, de meg a krem alatt is tapinthato a szärazsäg. Fürdes utän a forro göztöl hihetetlen modon bevörösödik az arcom, de leginkäbb ezeken a reszeken, amiket mär emlitettem, majd egy jo fel ora utän nyugszik meg. Ugyan nem viszket, de ha börradirozok nagyritkän, akkor eg.
Termeszetesen täplälkozom, a finomitott eteleket kerülöm. Sminket hasznälok ugyan munkäba, de azt is tudtom szerint termeszetes összetevökböl, majd oliva olajjal törlöm le a bevizezett arcomrol.
Sokat keresgeltem a neten, de nem talältam sok hasonlosägot az ott emlitett börbetegsegek tünetei es az en bajom között. Remelem elegendö informäcioval tudtam szolgälni, hogy a segitsegemre lehessen. Nagyon köszönöm, ha megtisztel välaszäval.

20131209_113215-1.jpg 20131209_113241.jpg 20131209_113322-1.jpg

 

Pikkelysömör

Kedves Doktornő! 
19eves koromban diagnosztizálták a pikkelysömör betegséget. 1évig csak krémekkel próbálták az orvosok tünetmentesíteni sikertelenül. Majd 1éven keresztül fénykezelésre jártam es ott teljesen visszahúzódott az egész Testemről. Azóta is tünetmentes vagyok. Eltelt 7év és szerencsére azóta sem jött elő. Viszont most szeretnék egy tetoválást és az lenne a kérdésem hogy ez mennyire befolyásolja a betegségemet? 
Előre is köszönöm válaszát. 
Solya

 

piros foltok a homlokon

Tisztlet Levélíró!

Levele alapján egy krónikus bőrproblémáról van szó, melyet két koléga is véleményezett,de megoldás nem született.
Ha elfogadja a tanácsomat ,menjen vissza az Önnek empatikusabb kollégához és kérje ki ismételten a véleményét, beszámolva a kezelés eredménytelenségéről. 
A kezelésre adott válasz is segít a további kezelés megválasztásában. Amennyiben ennek ellenére sem sikerül orvosolni a probélmát,kérjen  főorvosi konzultációt.
A seborrhoeas dermatitises tünetek és a jelenlegi elváltozások  véleményem szerint nem függenek ösze.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Piros foltok a homlokon

Tisztelt Doktornő! 

37 éves férfi vagyok., Kb 4-5 hónapja alakult ki a homlokom jobb szélén 6-7 db piros folt. Nem viszket, nem is fáj, nem hámlik, csak nagyon ronda. Képet mellékeltem. Bőrgyógyász Fucicort krémet írt, ami nem javított a helyzeten.
Másik bőrgyógyász a következő kenőcsöt írta: mentol g. unam. 1.00Ac.salyc g.duas 200Ac. Borici Zinci oxydatiTalci veneti aa.g.tres 3,00Ung . Burowi ad g. centum 100,0MDS. Vért vettek, aminek eredménye negatív lett.

Ha rendszeresen, tehát napi 3x kenem ezzel az utóbbival, akkor halványítja a foltokat, de nem tűnnek el, és ha kihagyok 1 napot, és nem kenem be, akkor újra erősebben látszódnak. Ezenkívül a fejbőröm korpásodik, és az orr, áll környékén hámlik a bőröm. Seborrhoea capitist állapítottak meg. Lehet ennek köze a foltokhoz?
Mit javasol? Milyen kezeléssel lehetne ezen segíteni?
Köszönöm válaszát!

folt_1.jpg folt_2.jpg

 

herpesz

Tisztelt Levélíró!

A sebhely, hegesedés kezelése attól függ,hogy a seb,  szövettöbblettel,ill.szövetsorvadással járó gyógyulásáról van-e szó. A heg eltüntetése bőrgyógyász,ill.plasztikai sebész feladata.
A  herpes vírus aktivációja igen sok tényezőre vezethető vissza,lázas állapot, stressz, romlott,vagy nem jó étvággyal elfogyasztott étel stb.
A Differin hatékony kezelési alternátívát jelent az akne enyhe és középsúlyos formáinál.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

herpesz

 Tisztelt Doktornő!

Az arcom bal oldalán herpesz miatt sebhely, hegesedés maradt vissza. Hogy tudnám ezt kezelni? Mivel tüntethető el? 
Mért jön elő a herpesz egyre gyakrabban?
Az arcomat kezelem Differin krémmel, faggyúmirigy gyulladás miatt.
Válaszát előre is köszönöm!

 

 

foltos...

Kedves Anyuka!

Talán félreérthető voltam,de a válaszom lényege az ,hogy három kolléga is latta,megvizsgálta a gyeremeket és különböző dianózisokat állítottak fel.
Nem lenne korrekt részemről és nem is feladatom, hogy  vizsgálat nélkül, hagyatkozva  csupán néhány klinikai képre pontos véleményt alkossak és megoldási lehetőséget nyújtsak a gyermek bőrbetegségére.
Felesleges a gyermeket bármitől is eltiltani,mivel nem egyértelmű,hogy  allergias  jellegűek-e a tünetek,vagy esetlegesen mikróbás eredetűek.
A diétátnak akkor van értelem,ha a bőrtünetek többször ismétlődnek és allergia teszt által igazoltak.

A bőrgyógyászati kórképek  felismeréseben   a több éves szakmai tapasztalat  és nem objektív klinikai vizsgálatok  játszanak döntő szerepet.

 Nem állítottam,hogy nem lehet megállapítani mi a probléma. Kérem válassza ki azt a kollégát,akihez leginkább bizalma van és forduljon hozzá bizalommal  akkor is,ha az általa javasolt elsődleges kezelés nem hozta meg a várt hatást,a gyermek érdeke megér egy kontroll vizsgálatot.

Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Foltos kiütés

 Tisztelt Doktornő!

Kisfiamat mindhárom esetben orvos látta,ebből egy álatalános orvos és két bőrgyógyász szakorvos.Az a problémám,hogy az egyik azt mondta, ekcéma,a másik,hogy pikkelysömör a harmadik pedig azt,hogy ez semmi,majd elmúlik.Hát mot mondjak igen tanácstalan vagyok,mert kérésem ellenére semmilyen vizsgálatot nem végeztek,sem alleria teszt se semmi-Nem tudom kihez forduljak.Most már kezdenek múlni a tünetek de nem nyugodtam meg.Annyit teszek,hogy próbálom kizárni azokat a dolgokat ami esetleg kiüthette pl: új öblítő,tehéntej,paradicsom,por.......de ennél többet sajnos nem tudok tenni.Azt mondja a doktornő ,hogy nem lehet megállapítani,hogy mi a probléma?Akkor nem ekcéma? Várom mielőbbi válaszát.

Tisztelettel:Pannonhalmi Gabriella

 

 

viszket

Tisztelt Levélíró!

A bőrviszketésnek igen sokféle oka lehet, javaslom forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

fehér pöttyök

Tisztelt Levélíró!

Véleményem szerint a makk szélén kissé megduzzadt faggyúmirigyek okozzák a tüneteket, ez talán valóban nem igényel szakvizsgálatot.
 A másik tünet  azonban /csíp a vizelet/ mindenképpen szakvizsgálatot igényel, forduljon bőrgyógyászhoz vagy urológushoz ,"ha nem akarja,hogy ebből gond legyen".
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

foltos kiütés

Kedves Anyuka!

Három kolléga véleményezte a gyermek bőrtüneteit , a képek  alapján többféle lehetséges kórok is felmerül ,azonban korrekt diagnózist  felállítani nem lehetséges.A differenciálás  csak klinikai vizsgálatot követően történhet meg.
Addig is semmilyen újabb ,nem szakember által javasolt kezelési módot ne alkalmazzon,egyrészt allergizálhatja a gyermek bőrét,ill.elfedi az elsődleges tüneteket,ami megnehezíti a diagnózis felállítását.
Leveléből nem derül ki,milyen szakképesítéssel rendelkező kollégák látták a gyermeket,bőrgyógyászati szakvizsgálat ajánlott mielőbb.

 

fehér pöttyök a makkon (nem normál bőrkép)

 Tisztelt Doktornő!

Új barátnőmmel végre elhagytuk az óvszert és áttértünk a tablettákra. A minap tisztálkodás során észleltem, hogy a makkom "bal" oldalán, apró foltok vannak, merevebb állapotban a környezetük pirossá válik és a közepén egy kitüremkedő fehér pötty van. Alig észrevehetők, de annyira zavar, hogy mostmár rááll a szemem. Problémát csak esztétikailag okoz számomra, nem viszket, nem ég, nincs váladékozás, 2 hét alatt kétszer csípett a vizeletem - nem tudom van e összefüggés... nem szeretnék orvoshoz fordulni ha nem szükséges. Barátnőmnek nem említettem még a dolgot, a nemi életünket egyenlőre tologatom, de nem akarom hogy ebből gond legyen. Csatolok pár képet.

Várom válaszát mihamarabb! 
Előre is köszönöm!

ST

20131112_211539.jpg 20131112_211549.jpg

 

viszketés

 A bőröm elkezd viszketni minden hol ha elkezdek kimelegedni.Ez addig tart  amíg le nem izzadok. Ez mitől lehtet illetve muszály-e vele orvoshoz fordulnom? Azért esetleg lehet, h száraz a bőröm?

 

Foltos kiütés

 Kedves Doktor Nő!

20 hónapos kisfiamon 5 napja megjelentek foltos,pöttyös kiütések Kezén lábán,mellkasán,hátán,csípőjén.Elvittem több orvoshoz is de mindenki mást mondott.Az egyik írt neki valami szteroidos krémet,azt rákentem de csak még több lett a kiütés.Próbáltam kaliumusc-ot,sudokrémet,bepantent..semmi. Nagyon viszket neki.Én is utána olvastam...úgy gondolom atópiás ekcéma,de mivel 3 orvos 3 különböző dolgot mondott,így nem tudom mi a helyzet.Szeretném kikérni a véleményét,mert nagyon zavar,hogy nem hogy múlna,hanem az egész teste tele lett.Még annyit kérnék,hogy valami megoldást is legyen kedves írni nekem.Köszönöm.

Tisztelettel :Pannonhalmi Gabriella

 

IMAG0552.jpg IMAG0554.jpg IMAG0555.jpg IMAG0557.jpg IMAG0556.jpg

 

kiütés

Tisztelt Levélíró!

A leírt tünetek  vélhetően nem allergiás eredetűek  és levele alapján igen diszkrét formában jelentkező,panaszt alig okozó elváltozásákról van szó.
Az allergenek elkerülése abban az esetben lehetséges,akkor sem mindig,ha tudjuk,hogy melyek azok.
A félelemre nincs komoly oka, amennyiben  tünetei változatlan formában jelentkeznek,keresse fel az illetékes bőrgyógyászati szakrendelést.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

kiütés? csípés?

 Kedves Doktornő! 

Egy hónapja körülbelül nagyon lebetegettem, köhögés, torokfájás,orrfolyás, elesettség érzés satöbbi..és aznap este viszkető, forró, mini-szúnyogcsípés szerű kiütéseim lettek (összesen 5 darab, elszórva),..vakartam, akkor vettem észre, hogy tűszúrásnyi piros bevérzés van a közepükön..és pár perc alatt elmúltak. Azóta is vissza vissza tér, de csak egy egy darab, és nem tudom semmihez se kötni. Igyekszem kerülni az allergéneket, termelői élelmiszert fogyasztok,gyógyszert nem szedek. Voltam biorezonanciás vizsgálaton még nyáron, és nem mutatott ki semmilyen élelmiszer vagy bármi más allergiát. Azon gondolkodom, hogy lehet, hogy csalánkiütés? Szabályos a széle,és mind ugyanakkora méretű..
Annyit tudok még elmondani, hogy candida fertőzésem van,és a pajzsmirigyemmel is vannak gondok, korábban refluxxal kezeltek. Jah,és a mandulámat ki kellene venni. 
Nagyon aggódom, hogy valami súlyos allergia lehet,és félek, nehogy gégevizenyőm legyen,vagy ilyesmi...kérem nyugtasson meg,hogy nem életveszélyes. :D Ön szerint allergiára utal, vagy inkább valami más állhat a háttérben? Az a helyzet, hogy azt sem tudom, ezzel hogy fordulhatnék orvoshoz, mert percek alatt elmúlik, meg vannak napok, amikor elő se jön. 

Köszönettel
Katic

 

 

tűzfolt

Tisztelt Levélíró!
Nem javaslom a tűzfoltra való tetoválást.
Tisztelettel
Holub Orsolya

 

tűzfolt

Tisztelt doktornő!
Combomon van egy tenyérnyi méretű fűzfolt,aminek lézeres kezelése nem ajánlott bőröm barna tónusa miatt.
Mivel nagyon zavar,szeretnék rá tetováltatni. Eddig két orvos véleményét kértem ki, egyikük azt mondta lehet rá tetováltatni nyugodtan, a másik pedig hogy nem ajánlott,mivel vérezhet és elmosódhat a festék.
Önnek mi a véleménye?
Választ előre is köszönöm!

 

dudor

Tisztelt Levélíró!

A bőrgyógyászati  vizsgálat indokolt , amennyiben nem sikerül rövid időn belül időpontot kapniuk,  forduljanak  problémájukkal az általános sebészeti szakrendeléshez
Addig is a jegelés enyhítheti  a gyulladás és fájdalom tüneteit.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

dudor

Tisztelt Doktor Nő!

A párom hátára, a lapockája fölé, már több mint 2 hónapja nőtt egy dudor. Az elején nem foglalkoztunk vele, mivel apró volt, és teljesen úgy tűnt mint egy kialakulóban lévő pattanás. Aztán az idő telt, és észrevettük hogy még mindig ott van, sőt egy picit nagyobb is lett. Gondolkodtunk hogy mi lehet ez mert mint pattanás nem "érett meg", csak egy pici púp volt.
Aztán egyik nap eléggé fájlalta, és a púp még nagyobb lett de először semmi nem mutatkozott rajta, majd később (mostanra) már elég vörös, és duzzadt lett. Elmentünk a párom háziorvosához, és a doktor azt mondta hogy ez egy betokosodott pattanás, és írt fel rá kenőcsöt.
Annyit mondott hogy majd ez segít elmúlasztani, vagy pedig ki fog előbb utóbb fakadni, de ahhoz orvosi beavatkozás szükséges, viszont hogy erre sor kerüljön ahhoz már nagyon gyulladtnak, és kibírhatatlanul fájónak kell lennie.
Azóta eltelt pár nap, és a páromnak még mindig eléggé fáj, igazából nem tudom hogy mit kéne tennünk...
Várni, ahogy a doktor ajánlotta, vagy esetleg bőrgyógyászaton megvizsgáltatni, és hátha tudnának vele valamit kezdeni?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Roxána

 

hajfesték

Kedves Zita!

Az Alsol  kenőcs, zsíros, fejbőrről nehezen eltávolítható és a gyulladáscsökkentő hatása minimális.
Detergens  sulfuratum  / gyógyszertárban kapható/  sampon alkalmazását javaslom akár naponta a nedvedzés megszűntéig,külsőleg valamilyen gyulladás csökkentő gélt,pl.Ebrimycint.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

fehér pötty

Kedves Norbert!

Levele alapján nem tartom valószínűnek,hogy kóros elváltozásról van szó.Biztosat azonban csak egy személyes szaokorvosi vizsgálat tud garantálni..
Üdvözlettel
Holub Orsolya 

 

Hajfesték

Azzal a problémával fordulok önhöz , két hete melíroztattam a hajam ammino és PPD mentes hajfestékkel úgy gondolván, hogy allergia reakciót nem vált ki, de sajnos két helyen észleltem, hogy folyt és kisebesedett a felbőröm. Milyen kanőcsöt javasol a sebre? Olvastam az interneten Alsol kenőcsről az ilyen sebre jó, mit tanácsol?
Köszönöm válaszát!
Zitus!

 

Fehér pötty a péniszen

 Kedves Doktornő!

Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy kb. másfél éve a péniszemen apró,fehér,pattanás szerű kinövés jött létre.Ennek ellenére soha nem fájt,nem viszketett,nem lett több.Egyszerűen ott van.Képet is tudok csatolni,tudna segíteni,hogy mi okozhatja ezt és érdemes-e vele orvoshoz fordulnom?

Előre is köszönöm!

Norbert

száj körüli.....

Tisztelt Levélíró!

Természetesen nem kell együtt élnie ezzel a problémával.  A folyamat kezdetén fel kellett volna keresnie a bőrgyógyászati szakrendelést és  vélhetően rövid idő alatt megoldást találtak volna panaszára.
Tegye meg ezt mielőbb,mivel a vaktában alkalmazott készítmények ronthatják a kialakult gyulladás súlyosságát és krónikussá tehetik a folyamatot.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

dudor

Tisztelt Levélíró!

Levele alapján az a véleményem, első lépésként keresse fel a bőrgyógyászati szakrendelést, ott eldöntik milyen eredetű kórképről van szó és szükséges-e konzultálnia más szakorvossal.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

száj körüli pirosság

 Tisztelt doktornő!

A szájam szélétől az állam aljáig egy csíkban pirosság alakult ki. Körülbelül egy éve hol halványabb hol erősebb pirosság sajnos nehéz vele együtt élni mivel elég feltűnő! Így muszáj alapozót használnom de ez nem megoldás.

Nem tudom hogy mitől lehet talán borotválkozás? Már rengeteg arcápolót használtam borotválkozás után sajnos az alkoholostól nagyon rosszabb lesz de az érzékeny bőrre való sem javít.
Azon a részen nekem nincs arcszörzet talán ez miatt lehet ott nagyon érzékeny..

Ha tud erre valami megoldást kérem segítségét. Esetleg mi lehet az oka vagy valami hatásos krémet, akár tablettát.

Bepanthen-t próbáltam nem segít.

jpg

 

Dudor

 Tisztelt Doktornő!
Egy olyan problémával kapcsolatban írok, amelyről nem tudom biztosan, hogy elsődlegesen bőrgyógyászati-e, de szeretném kikérni egy bőrgyógyász véleményét.
Először idén nyár végén észleltem a combomon két dudort. Körülbelül akkorák voltak, mint egy-egy ötvenforintos. Enyhén pirosak voltak, kiemelkedtek, viszkettek, és ha megnyomtam, fájtak. Akkor azt gondoltam, egy rovar csípett meg, Fenisitl géllel kentem, de csak hosszabb idő elteltével múltak el (kb. két hétbe telt). Most a legalsó bordám magasságában van egy borsó nagyságú dudor, amely nem viszket, és nincs is színe, de fájdalmas illetve a köldököm mellett egy ugyanolyan dudor, mint a nyári, csak ez hosszúkás. Légúti allergiám nincs, (voltam vizsgálaton), sem fém-, sem ételallergiáról nincs tudomásom (és a családomban sem fordult elő). Három évvel ezelőtt a sípcsontom mentén is volt egy dudor (nem viszketett, nem volt piros, viszont fájt). A háziorvosom szerint az kötőszöveti eredetű volt, az is elmúlt magától 2-3 hét alatt.
Ön szerint érdemes bőrgyógyászati szakrendelést felkeresnem, vagy más szakemberhez forduljak?
Előre is köszönöm válaszát!
 
 

 
 
 

 

bőrpirosság

Tisztelt Levélíró!

Önnek valószínűleg az ekzemanak egy speciális formája okozza a tüneteit.
Ez egy hullámzó lefolyású, elhúzódó krónikus betegség, melyet bőrgyógyász szakorvosok kezelnek mindig az aktuális bőrállapotnak megfelelő készítménnyel.
Patikában kapható vény nélküli készítmények nem ajánlottak.
Keressen fel bőrgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

nem javul

Tisztelt Szilvia!

Két szakember  javasolta Önnek a sebészi,ill, a kézsebészi konzultációt.
Ennek alapján úgy vélem az  elváltozást nem egy banális fertőzésnek véleményezték.
Ne kezdjen önkezelésbe,fogadja meg a szakemberek tanácsát és keressen fel egy kézsebészt.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

bőrpirosság

Üdvözlöm!

A következő kérdéssel fordulnék önhöz. Az orrom mellett szemem alatti rész ki van pirosodva, már régóta fennáll a probléma de egyre súlyosabbnak érzem, olyan mintha meg lennék fázva vagy alkoholista lennék. Mi lehet ez ? Csatoltam képet is. Azt mondták nekem bőrszárazság, de szerintem nem az, és már érget is. Ön szerint mi lehet és mit tegyek hogy elmúljon?
Valamint az államnál lent van egy növekvő piros folt melyet szintén nem tudom mi lehet.szokott hámlani is. 

Köszönöm! 

20131001_080714.jpg

 

Nem javul:( Körömágy-gyulladás)

Tisztelt Dr. Nő

Sajnos nem jártam szerencsével, hiába kenegettem ahogy ajánlotta mivel nem javult felkerestem egy szakembert aki azonnal a sebészetre küldött ott meg azt mondták nem nyúlnak hozza kenegessem betadinnal majd rendbe jön, ha nem menjek a kézsebész specialistához erre megkérdeztem hogy felvágják e azt mondták biztosan nem csak ajánlanak valamit. Eljött az idő hogy mégsem gyógyul már utánna néztem angol nyelvű oldalakon hogy mi okozhatja ott a candidára is gyanakodnak vettem is egy tesztet ami negatív lett, innen már nem tudom merre  tovább, menjek el a kézsebészhez ahogy ajánlották nem lehet hogy ez csak gomba és lassan gyógyul? Esetleg gombára való ecsetelőt vegyek? Cukorbetegség okozhat ilyet nem vagyok az de a terhesség alatt voltam és ezzel azt mondták hajlamos lehetek.

Válaszát előre köszönöm,
Szilvia

 

A vitamin

Tisztelt Levélíró!

Az A vitamin  sem hatásában,sem szerkezetében nem azonos az Ön által szedett szintetikus A vitaminnal.

Aktuális bőrállapotától függ,hogy szükséges-e a kezelés megismétlése.
Ezt a kérdést beszélje meg kezelőorvosával. 
Üdvözlettel
Holub Orsolya 

 

érdekes

Tisztelt Levélíró!

Minden újonnan megjelenő elváltozás a bőrön szakorvosi vizsgálatot igényel.Forduljon személyesen bőrgyógyász szakorvoshoz.

Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

A vitamin

Tisztelt doktornő!

A panaszom az arcomon megjelenő pattanások. 1,5 éve volt már egy Roaccutan kúrám, ami
sikeres volt de azóta újból megjelentek. Mielőtt elmennék újból az orvosomhoz érdekelne, hogy
egyszerűbb megoldás nincs-e erre a panaszra?
Tudom, hogy a Roaccutan hatóanyaga egy A-vitamin származék ezért is gondoltam arra, hogy egy
A-vitamin kapszula segítene talán (napi 2x10000 IU).

Ezzel kapcsolatban kérném a doktornő véleményét, előre is köszönöm,

László

 

Érdekes anyajegy!

Tisztelt Doktornő!

Ma reggel találtam a hátamon egy anyajegyet!Viszket és olyan mint egy pattanás, de félek hogy nem az!

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács Mária

Fénykép0571.jpg

 

4 eves

Kedves Anyuka!

Egy fotó alapján nehéz véleményt mondani, nem sok információt csatolt a képekhez.
Megjelenesük alapján  véleményezhető allergias jellegű tünetként , amely fizikai ingerre,nyomás,dörzsölés,cipő anyaga kiváltotta irritációra is kialakulhat.
A másik lehetséges kiváltó ok  a  bőrtünetek megjelenését megelőző,vagy kísérő   vírusos,vagy bakteriális fertőzés a háttérben .
Amennyiben a kislány egészséges , a tünetek nem progrediálnak és nem okoznak panaszt teendőt nem igényel.
Több heti hullámzó lefolyás esetén forduljanak bőrgyógyász szakorvoshoz.
Tisztelettel
Holub Orsolya

 

piros foltok a fitymán és a makkon

T. Doktornő,

1,5 hete voltam bőrgyógyásznál. Felírt 3 receptet.

1: Azi Sandoz 250mg  filmtabletta, 6db ( 09.10 kedden vettem be az utolsót)
2: Fluconazole-q pharma 150mg kapszula (4db), 5 naponta 1 db (ebből kettőt én vettem, be kettőt a párom és 09.10 kedden vettem be az utolsót)
3: patikai kenőcs: napi 2X
Ung. Laticort
tub. orig. No. unum (I)
Ung. antisept. FoNo
Ung. borax. Fono
aa gta viginti (20,0)
M.f. ung

A kenőcsel 1 héten át kentem 09.13 reggeléig de nem történt változás az állapotomban, ekkor a bőrgyógyász a Pimafucort kenőcsöt javasolta kipróbálásra. Ezzel 09.14 este kentem be utoljára, mert az állapotom csak rosszabb lett tőle, most már egyre összefüggőbb és határozottab piros foltok vannak a makkomon....

Mi a következő lépés, mit tanácsol? Csatolok egy képet az aug 30-i állapotról amikor csak Canestennel kezeltem, illetve a mai 09.14-i állapotról is.

köszönöm segítségét!

2013 08 30 allapot.jpg 2013 09 15 allapot.jpg

 

 Tisztelt Doktornő, 4 éves

 Tisztelt Doktornő,

4 éves lányom talpán időről-időre piros foltok jelennek meg, amik panaszt nem okoznak, néhány nap alatt el is múlnak. Voltunk orvosnál, de nem tudták, hogy mi lehet.

P1130258.JPG P1130264.JPG

 

mi lehet.....

Tisztelt Zsolt!

Bőrtünetei a képek és az ismertetett tünetek alapján megfelelhetnek bakteriális jellegű faggyúmirigy gyulladásnak.
A diagnózis felállítása és az adekvát terápia megválasztása bőrgyógyász szakorvosi feladat.

Javaslom keresse fel a bőrgyógyászati szakrendelést
Üdvözlettel

Holub Orsolya

 

Mi lehet ez?

Kedves Doktornő!
A mellkasomon hol kisebb hol nagyobb felületen jelennek meg vörös foltok, pattanásszerű kinövések, melyek rettentően tudnak viszketni. A foltos kinövéses felület vátozó: 20 Ft-os mérettől tenyérnyi nagyságig, melyek hol intenzívebben hol kevésbé intenzíven jelnnek meg az év szinte bármely részében. Amit észrevettem, hogy napozás során teljesen eltűnnek. Sajnos az év nagy részében nem tudom napoztatni, ezért segítségét kérném mi lehet ez, és hogy mivel tudnám kezelni?

Válaszát, segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Zsolt

1.jpg 2.jpg 3.jpg

 

ez...

Tisztelt Levélíró!

Nem tudok véleményt mondani a képről és nem tanácsolom,hogy biztos diagnózis nélkül bármilyen külső készítményt alkalmazzon gyermeke bőrére.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

nem gyógyuló seb

Tisztelt Levélíró!

Levele alapján problémája nőgyógyászati eredetű.Amennyiben a kolléga valóban tanácstalan az állapotát illetően,kérheti főorvosi felülvéleményezését.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

striak

Tisztelt Levélíró!

Javaslom alkalmazzon napi rendszerességgel stria elleni krémet kislánya bőrére. A gyógyszertárakban kapható Babe termékcsalád stria elleni krémét, vagy  a DM-ben kapható Alverde natur termékcsalád stria elleni krémét
ajánlom használni legalább 3 hónapon át. A külső kezelés mellett   az egészséges étrend és rendszeres testmozgás elengedhetetlen.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Ez szemölcs?

 Tisztelt Doktorno!
 
Az orrom hegyén van egy felgömb alakú bor kiemelkedés. 
Nem fáj, nem viszked, pár hónapja jelent meg.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez szemölcs-e, és hogy tudnám lehetoleg nyomtalanul eltüntetni? 
Esetleg tudna-e javasolni egy konkrét ecsetelot?
 
Válaszát elore is köszönöm.

08092013078.jpg 08092013087.jpg 08092013093.jpg

 

nem gyógyuló seb

Tisztelt Doktornő!

Nagyon fura problémával fordulok Önhöz. Van egy vágásszerű seb, egy igen kellemetlen helyen, a hüvelyem alsó részénél. Több nőgyógyásznál jártam már, de egyik sem tudott segíteni. Minden fertőzésre negatív eredményem lett. Nőgyógyászatilag nincs tehát semmilyen problémám. Annyit tudtak megállapítani, hogy azon a területen hámhiány van, de azt nem hogy mitől. Kaptam rá hámosítő kenőcsöt, ami ideiglenesen segít is, de minden egyes együttlét után a probléma újra fennáll. Nagyon kellemetlen és megkeseríti az életemet már több, mint másfél éve. Korábban nem volt hasonló gondom. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e ez vmiféle bőrgyógyászati probléma, és ha igen, mit tud esetleg javasolni. Hiszen  a nőgyógyászok sajnos tanácstalanok.
 
Válaszát előre is köszönöm.

 

Striák a gyermekemen

 Tisztelt Doktornő!
Az alábbi problémával szeretnék fordulni Önhöz.

Kislányom 9 éves, és a nyáron igen intenzíven nőtt. Nincs elhízva, de a dereka tájékán, mindkét oldalon, néhány napja piros stria szerű csíkokat fedeztem fel. Pontosan olyanok, mint a terhességi csíkok, egy állapotos kismama pocakján.
Én egyenlőre "A", illetve "E" vitaminos körömvirág kérmmel hidratáltam, de ez valószínű nem a legmegfelelőbb kezelés.
Hallottam már róla, hogy gyermekeknél előfordul ilyen bőr rugalmassági probléma, a hirtelen növés következtében.
Nem tudom, hogy vigyem-e bőrgyógyászatra, vagy esetleg házi gyógymóddal én is kezelhetem?

Köszönöm előre is a válaszát!
Tisztelettel:
Kiss Szilvia

 

piros foltok...

Tisztelt Levélíró!

Nem javaslom,hogy különböző kezelési módokkal próbálkozzon.A kezelés megválasztása a diagnózis felállításával kezdődik. Amennyiben vaktában váltogatja a különböző szereket , elfedi az elsődleges tüneteket,ami nehezíti a diagnózis felállítását és  allergizálja a szervezetét a különböző hatóanyagokkal szemben.
Forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz ,bízza rá a diagnózis felállítását és az annak megfelelő kezelés megválasztását.

Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

piros foltok a makkon és a fitymán

Kedves Doktornő!
 
Tartós párkapcsolatban élek 10 éve az élettársammal. Párommal mindig óvszerrel védekezünk. Körülbelül 2 hónapja vettem észre először, hogy a fitymámon piros foltok jelentek meg. Ez a pirosság pár nap alatt aztán eltűnt magától, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Később aztán az újabb együttlétek után újra és újra jelentkezett és 1-2 héttel később már a makkomon is megjelentek apró kis piros foltok és enyhe viszkető érzés is. Ekkor (1,5 hónappal ezelőtt) elkezdtem kamillás borogatással kezelni esténként (20-30 percig áztattam) ami valamelyest enyhített a pirosságon, de nem mulasztotta el, egy újabb (orális) együttlét után visszaállt az állapot. Ekkor (1 hónapja) kezdtem el a kamillás borogatás mellett kenni Canesten kenőccsel esténként lefekvés előtt (alkalmanként reggel is mosás után átkenem) a fitymát és a makkot és kb 3 hete a szexuális együttlétet is szüneteltetem. Ez sokat javított az állapoton: a kis piros pontok elhalványultak/eltűntek, de egy gombostűnyi helyen makacsul megmaradt. Aztán a pirosság egyik napról a másikra visszatért, és a makkomon a bőr elvékonyodott és mintha meggyűrődött volna. ekkor (1 hete) abbahagytam a kamillás borogatást. Canestennel ismét kicsit jobb lett azóta, a fitymám már nem piros, de a makkon még mindig van pirosság.
Az a kérdésem, hogy ennyi idő alatt a Canestennek nem kellett volna tünetmentessé tenni a fertőzést, illetve van-e hatékonyabb kenőcs a (nagy valószínűséggel) péniszgomba kezelésére? Vagy nem elég a napi 1x-i kenés Canestennel? Olvastam Betadine-t, Pimafucort, Travocort, Batrafent amit hasonló tünetekre ajánlottak. Melyikkel érdemes próbálkoznom? Az allergiás reakciót azért zárnám ki, mivel semmi új dolog nem érte, sem mosakodás, sem ruházat, sem condom téren.
Ha az segít akkor tudok képet is küldeni e-mailen.

Válaszát előre is köszönöm!
 

 

verrumal

Tisztelt Levélíró!

A Verrumal ecsetelő hatékony készítmény a szemölcsök kezelésére.A kezelés hosszadalmas.
A kezelés kitartó és rendszeres kell legyen.Az ecsetelőt napi 2x kell alkalmazni,fedni felesleges.
A szemölcs felszínén, több napos kezelést követően kialakult elhalt bőrréteget fimoman,lehetőleg vérézés nélkül kell eltávolítani.
A kezelés időtartama több hét is lehet.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

bőrprobléma

Tisztelt Levélíró!

Sajnos nem tudok segíteni a problémáján látatlanul.Személyes konzultációt követően tudok csak diagnózist felállítani és terápiát javasolni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Verrumal használata

 Tisztelt Doktornő!

2 napja talpamon lévő szemölcseimre Verrumal ecsetelőt írt fel a bőrgyógyász. Elmondta nagy vonalakban, hogyan kell használni. Elovasva az utasítást, elbizonytalanodtam. 
El tudná mondani pontosan, hogyan kell használni? 
Én ma reggel bekentema  sezmölcsöket, de semmiféle filmréteg még nem alakult ki, 13 óra van. Rosszul csináltam vmit? Keveset tettem rá?  Kell rá ragtapaszt tenni? és ha igen, csak addig, amíg nem szárad meg? 
és egyáltalán nem tapasztaltam semmiféle égő érzést, amit úgy tudom, kéne, mert akkor hat.
Kérdéseimet nem tudom feltenni az orvosnak a 2 hét múlva esedékes kontroll-vizsgálatig, mert rendelőintézetben voltam, ingyenes rendelésen, az orvost nem tudom felhívni. 

előre is köszönöm szíves segítségét. 
Andrea

 

Bőrprobléma

Kedves Dr.Holub Orsolya!

Egy olyan bőrproblémám van, ami már hónapok óta nem hagy nyugodni. Elég kellemetlen helyen van, ezért nem mertem még személyesen felkeresni vele egy orvost.
Az egyik gondom a végbél körüli viszketés. Ez főleg csak a bal oldalon viszket. Hiába figyelek oda a higiéniára, nem múlik. Főleg este jön elő. Semmi más tünetet nem vettem észre, csak a viszketést és szárazságot. Kipróbáltam rá a Canesten kenőcsöt, akkor egy rövid időre megszűnik a viszkető érzés. Ez max egy óra.

A másik bőrproblémám nem messze van ettől. Ez is a bal oldalon, a comb belső részénél van, közvetlenül a hajlat mellett, amit a fehérnemű széle ér. Ez egy kisebb folt volt, aminek a széle hámlani kezdett, ami egyre nagyobb lett. Persze már viszket is és kivan száradva. Hiába kenegetem akár babaolajjal is (szárazság ellen), egyszerűen nem múlik. Néha száraz, akkor hámlik, de van, hogy nem látszik semmi, csak egy nagyobb folt, amin látszik, hogy valami probléma van. Más tünete nincs neki.

Bízom benne Doktor Nő, hogy így is tud segíteni! Előre is hálásan Köszönöm!

Tisztelettel
Heselia

 

köröm

Tisztelt Levélíró!
A skarlát szövődményes esetben sem jár   körömtünetekkel.
 A z elszíneződött és leesett köröm területéről történt-e gombatenyésztés,mely a fertőzést kizárta. Fontos adat,hogy volt,vagy van-e a testvérének  atopias ekzemaja, ill.egyéb belszervi betegsége.  Javaslom keressék fel mielőbb a bőrgyógyászati szakrendelést, ahol felderítik a probléma hátterét.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

2 hete...

Tisztelt Dani!

Remélem levele megírását követően a másik vörös folt is eltűnt. Irritatív tényezők,vegyi anyagok,pollenek,insectosis és még sok kiváltó tényez szerepelhet okként. Javaslom Sudocrem napi 2x-i alkalmazását.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

köröm

 Jónapot kivánok! A testvéremnek pár hónapja volt egy vírusos fertőzése. kiütések jelentek meg rajta azt mondtak skarlátos. utana ezek levedlettek. most pedig par hete befehéredtek a körmei és leesnek. volt orvosnal de semmi gombasodas és fertőzés nem áll a háttérben szeretnem kerdezni h ez a skarlat szövödménye lehet? fontos lenne ha írna. udvozlettel.

 

köröm

 Jónapot kivánok! A testvéremnek pár hónapja volt egy vírusos fertőzése. kiütések jelentek meg rajta azt mondtak skarlátos. utana ezek levedlettek. most pedig par hete befehéredtek a körmei és leesnek. volt orvosnal de semmi gombasodas és fertőzés nem áll a háttérben szeretnem kerdezni h ez a skarlat szövödménye lehet? fontos lenne ha írna. udvozlettel.

 

Tisztelt Doktornő! Kb. 2 hete

Tisztelt Doktornő!

Kb. 2 hete megjelent rajtam 2 fura piros folt, egyik az alkaromon, a másik a nyakamon.
Az alkaromon lévő már szinte teljesen elmúlt, de a másik még mindig megvan.
Piros, kissé kiemelkedő folt, ami időnként viszletni kezd.
Probáltam Canesten kenőccsel kenni, de szinte semmi javulás.
Mit javasol?

Köszönöm,
Dani

DSC_0126.JPG

 

folt

Tisztelt Levélíró!

A kép alapján sajnos nem lehet diagnózist felállítani,kérm személyesen konzultáljon bőrgyógyász szakorvossal.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

Afrika

Tisztelt Levélíró!

A fotó nem sikerült mellékelnie,így nem tudok segíteni.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

körömágy

Tisztelt Levélíró!

A fent ismertetett tünetek leginkább bakteriális fertőzésnek felelnek meg,természetesen a gombás érintettség sem kizárható.Javaslom vegyen a gyógyszertárben Bactroban kenőcsöt ,használja napi 2x, amennyiben egy héten belül nincs  jelentős javulás kozultáljon személyesen szakemberrel.
Üdvözlettel
Holub Orsolya

 

piros folt

 Tisztelt Doktornő!

A karomon körülbelül 2 hónapja kialakult a képen látható piros folt, nem fáj, nem viszket, máshol nincsen, csak ez az egy. Mivel régóta megvan, ezért nem tudom, hogy gondoljak-e valami rosszra (akár bőrrákra) vagy valami egyszerű dolog, amivel nem is kell foglalkozni. Nem vagyok allergiás semmire, nem szoktam napozni, bármi csípés vagy bőrirritáció lenne, már el kellett volna múlnia. Kép alapján beazonosítható, hogy mi lehet? Valami jellemző dolog? Vagy igazából bármi lehet?

Előre is köszönöm!

pirosfolt.JPG

 

Tisztelt Doktornő! Egy

Tisztelt Doktornő!
Egy barátom Afrikában nyaral és tegnap egy furcsa elváltozást tapasztalt a köldökén. Mivel nem tud kihez fordulni, megkért, hogy a fotót mutassam meg egy bőrgyógyásznak, ám sehol nem tudtak időpontot adni. Megtenné, hogy ránéz a mellékelt fotóra és megírja, hogy van-e ok az aggodalomra, utazzon-e haza azonnal, napozhat-e, fürödhet-e...
Köszönettel: Sz. Orsolya