Jelenlegi hely

Menza és a tízórai, avagy mit esznek a suliban a gyerekek

Szülőként és pedagógusként is fontos számomra, hogy mit esznek a gyerekek az iskolában. Mostában sokat lehet erről is olvasni, hiszen mindenkit érdekel a téma.

Mindegy hogyan hívjuk, nagyon fontos lenne, hogy gyermekeink egészségesen étkezzenek. Gondoljunk csak abba bele, hogy mi gyermekkorunkban mit ettünk, és mit esznek most a gyerekeink. Úgy emlékszem, a menza majdnem olyan volt régen, mint most. A különbség talán annyi, hogy a szüleink úgy voltak vele, ha éhes vagy fiam, megeszed… Otthon pedig nem volt édesség, desszert, üdítő. Anyukám főzött valami egyszerű vacsorát aztán viszont látásra. Édesség, nassolni való sem volt mindennap.  Nyilván abban az időben nem volt ilyen óriási kínálat a boltokban. Viszont nem szedtünk vitaminokat, és nem ettünk télen paradicsomot, paprikát, mégsem voltunk betegek sosem. 

A világ azonban megváltozott. Az élelmiszer üzletek polcai roskadoznak a finomabbnál finomabb, ízesebbnél ízesebb termékek alatt. Megszoktuk, hogy nem különleges csemege az édesség, hogy üdítőt bármikor ihatunk. A gyerekek ebben nőnek fel, igényük is lesz ezekre, az egyébként nem az egészségüket szolgáló élelmiszerekre: reggelire édes, cukros péksüti, egy ugyancsak cukros üdítővel leöblítve; ebédre a „fúj, fúj” menza kaja, de majdcsak kibírja valahogy uzsiig, mert úgyis csomagolunk még egy kis kekszet vagy más nyalánkságot, amit szintén a cukros üditővel fog leöblíteni. Jó ez így?!

Foto: Pixabay

Az ebédre kapott étel a legtöbb gyermek számára ízletes, sok szülő meg is lepődik, amikor azt meséljük, hogy gyermeke milyen jóízűen eszik az iskolában. Otthonra mégis az megy, hogy nem evett a gyermek semmit, az ebéd ilyen rossz volt, az uzsonna ehetetlen…

Nem mondom, hogy mindig jó az iskolai étel, de a legtöbb gyerek megeszi. Igaz, sokszor beszélgetünk róla álmodozva, hogy lehetne egyszer-egyszer pizza vagy egy jó hamburger is. Azt is el lehetne ízletesen, mitöbb egészségesen készíteni, csak el kellene rugaszkodni a megszokottól, a hagyományostól… Sok képet láttam már külföldi menzákról, és irigykedve néztem. Ha másért nem, a gusztusos tálalás és az ötletesség miatt. 

Én sem látom az igazi reformot a gyermekétkeztetésben. Igaz, hogy több zöldség, kevesebb cukor és só kerül az ételekbe, mely tényleg a gyerekek érdekeit szolgálja, ráadásul naponta gyümölcs is kerül a gyerekek elé, amit a legtöbben szívesen rágcsálnak, de a leves-főétel alapkombináció nem változott. Ebben kellene kicsit rugalmasabbnak, ötletesebbnek lenni, és akkor talán még többen megennék.

Az, hogy ki mennyire eszi fűszeresen az ételt megszokás kérdése. A túlfűszerezett ételnél nem is érezzük igazán az ízeket, ráadásul a gyomrot sem kíméli. Ki lehetne otthon próbálni kevesebb sóval főzni, szép fokozatosan mindenki hozzászokna. Sőt, meg lehetne próbálni azt is, hogy kevesebb édes, cukros dolgot adunk a gyereknek, ezzel sokat tennénk az egészségéért. Helyette tízóraira, uzsonnára olyan szendvicset csomagolni, melyben egészséges dolgok találhatók. A tapasztalatom ugyanis az, hogy azok a gyerekek, akik egészségesebb ennivalót hoznak, az ebédet is jobban megeszik, kevésbé válogatnak. 

Az is egy lehetőség, hogy a szülők nem fizetik be az ebédet az iskolában. Ez azonban újabb kihívást jelent a család számára. Egy fejlődésben lévő szervezet számára minden nap biztosítani kell a megfelelő tápanyagokat, ezek azonban nem megoldhatóak meg csupán a boltokban kapható kész vagy félkész élelmiszerekkel. Így a családra, különösen az anyukára újabb (anyagi és fizikai) teher hárul azzal, hogy elkészítse a gyermekek napi étkezését. 

Bárhogy is döntünk, menza vagy nem menza, nagyon lényegesek az otthoni étkezési szokások. Hiszen az otthonról hozott ételt fogja az iskolában elővenni a gyermek, és az otthoni tapasztalatok alapján viszonyul az iskolában kapott ételhez is.

Szerző: Budácsik Éva – tanító
Fotó: Pixabay
Forrás: Budapestimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére