Jelenlegi hely

“Maszatolás közben szabadon és örömtelien fedezik fel a világot a babák” - Zabos maszatoló feladatok otthonra

Sokszor félve osonunk el a tavaszi, nyári eső utáni saras és pocsolyás járdák mellett, féltve és óvva gyermekünket, nehogy koszos legyen: jajj mit csinálsz, most nézd meg, csupa sár lettél! - Ostromoljuk ilyen és ehhez hasonló mondatokkal. Természetesen vannak helyzetek, amikor tudom ezt nem lehet, például családi ünnepségre menet, de nagyon fontos, hogy teremtsünk lehetőséget a sarazásra és pocsolyázásra, mert a gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen.

Miért elengedhetetlen? Egy-egy ilyen maszatoló vagy szakmai nevén szenzoros - még pontosabban a bőrön át történő tapasztalatszerzés esetén taktilis - élmények hozzájárulnak az idegrendszer fejlődéséhez.  A bőrön átérkező változatos és természetes ingerek fontos feladata az, hogy segítse az idegsejtek közötti kapcsolatok kiépítését, a gyermek idegrendszeri érését. Nemhiába írta Vekerdy Tamás is a Belső szabadság című könyvében, hogy hagyjuk sarazni a gyereket!

Sok éves tapasztalatom során, amikor fejlesztési javaslatként a maszatolást adtam fel otthoni házinak a szülők arcán általában a rémület ült ki: - jajj, de akkor most, hogy fogja megtanulni, hogy mikor szabad és mikor nem? Akkor ezentúl már mindig maszatolni fog? Így, hogy tanulja meg, hogy mikor szabad és mikor nem?

Nos ezen kérdéseket megválaszolva; nem a rosszaságot tanítjuk, hanem azt, hogy szabad legyen és örömmel fedezze fel az őt körülvevő világot. Az állandó kontroll és szabály építéssel, sokszor az ellenkezőjét válthatjuk ki, erősíthetjük meg. Amíg bennünk él ez a gát egy-egy ilyen helyzettel szemben, addig bennük is az lesz. Nem beszélve arról, hogy a túlzott óvással különböző szenzoros zavaroknak is lehetőséget adhatunk, mint például az evési problémák.

  • Mindig teremts lehetőséget a szabad és örömteli felfedezésre!
  • Legyél következetes és tartsd magad!
  • Beszéljétek meg, higgyétek el, hogy sokszor jobban megértik mondandónkat, mint azt mi gondolnák.
  • A kommunikációd legyen egyszerű és lényegre törő.

- Most megyünk Mama szülinapjára, utána homokozunk!

Rövid kis kitérő után be is mutatnám a mai alkalomra hozott száraz maszatoló feladatokat.  A jelenlegi pandemiás helyzetet figyelembe véve igyekeztem olyan maszatoló feladattal érkezni, amelyekhez a hozzávalók könnyen beszerezhetőek. Így esett a választás a zabra.

Csak Zab és Alma

Általában ősszel szoktam az almás, fahéjas zabos tálcát megjeleníteni itthon. Nagy kedvenc a gyerekek körében. A fahéjjal pedig szagló idegsejteket is ingereljük egy kicsit. A fahéj mennyiségére figyeljetek kifejezetten, ha kisebb babákat is bevontok, hiszen egy erős fűszer.  2 nagy bögre zabhoz körülbelül olyan fél teáskanálnyi fahéjat javasolnék. A fahéj erős fűszer, így javaslom, hogy fokozatosan ismerkedjetek meg vele.

A szabad felfedezés elengedhetetlen a kisgyermekek fejlődéséhez , így nem kellenek különböző instrukciók, amikor belevetitek magatokat a zabos kalandba. Szabad játék, az önfeledt felfedezés a cél: hagyd, hogy pici babád próbálkozzon az alma gurításával, s így elindítsa azt a tanulási folyamatot, hogy megtapasztalja Ő is hatással van az öt körülvevő környezetre. S így tovább dobálja, söpörje, morzsolja!

 

A Szivárvány Zab

Ha egy picit fel akarjuk dobni, akkor pedig elő az ételszínezővel és készítsünk szivárvány zabot. A színezéshez a nagyobbakat is belehet vonni, de kicsiknél javaslom, hogy ezt egy altatás alatt, mi felnőttek készítsük elő – de pl. az utolsó rázós részt meg lehet hagyni, mindjárt ki is térek a lépésekre:

Elkészítés és arányok:

Hozzávalók:

  • zab
  • zárható ételes dobozt,
  • víz,
  • ételszínezőt
  • papírtörlőt

Egy nagy bögre zabot kb. 1.5 evőkanálnyi vízzel 8-10 csepp folyékony étel színezővel egy ételesbe teszünk, majd a tető ráhelyezése után jól összerázunk. Itt jegyezném meg, hogy a színező adagolása függ annak a minőségétől, márkájától, állagától. S arra is figyelni kell, hogy nem eláztatni akarjuk a zabot. Tehát miután jól összeráztuk egy tálcára helyezzük - amelyet már előre papírtörlővel lefedtünk - ráborítjuk a beszínezett zabot, s itt hagyjuk, amíg meg nem szárad teljesen. Majd mehet a játék.

A játékot pedig fel lehet dobi egyéb konyhai eszközökkel, mint például fakanál és kistál.

FONTOS! Mire figyeljetek a Maszatoló alatt?

- Állandó, folytonos szülői vagy gondozói felügyelet legyen végig.

- Különös figyelmet fordítsatok a különböző lehetséges allergiás reakciókra egy-egy foglalkozáson történő részvétel megkezdése előtt. Bizonyosodjatok meg, hogy az adott étel, hozzávaló, festék vagy bármi más anyag nem okoz irritációt vagy egyéb más reakciót.

- Élekori sajátosság, hogy a 0-2 éves kor között a gyermekek mindent a szájukba tesznek, ezért is szükséges az állandó felügyelet, hogy az esetleges balesettek elkerüljük. Ez minden más helyzetben ennyi idős gyermekek esetében nem is szabadna másképpen lenni! 

Mikortól javasolt a Maszatoló?

Jean Piaget fejlődéslélektani elmélete szerint születéstől körülbelül 8 éves korig a gyermekek életében két fejlődési mérföldkövet különítünk el: szenzormotor szakasz (0-2 év) és műveletek előttti szakasz (2-7 év). Mind a két szakaszban a kísérletezés környezetük feltáráshoz alapvető fontosságú.

Így a kérdésre válaszolva, hogy mikortól javaslom a maszatolást azt tudom mondani, hogy otthon már az első  pancsival megkezditek ezt a kalandot. A kicsit strukturáltabb maszatolást, mint az áltam hozott feladat az szoktam javasolni, hogy olyan 6 hónapos kortól el lehet kezdeni az ismerkedést, de az óvintézkedések állandó körültekintő betartásával! S hány éves korig? Receptre felírnám mindenki számára egészen 99 éves korig. 

 

Fehér-Szenti Annamária

Gyógypedagógus és édesanya vagyok.
Több éves angliai szakmai munkásságom is jelentős hatást gyakorolt rám. Fontosnak tartom az állandó szakmai fejlődést. Gyógypedagógus, szomatopedagógiai végzettségem mellet dinamikus terhestorna oktató, evészavarok és problémákban jártas szakember, zumba oktató és jelenleg egyetemi hallgató autizmus spektrum szakirányon.
Itt találsz meg: Manka gyógypedagógus

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Adtál már fel dísztáviratot?

Adtál már fel dísztáviratot?

Azt sem tudod, mi az, és képzeld, megszűnik! Búcsúzásképpen harminconvalahány év után újra adtam fel dísztáviratot. A retro érzést teljes mértékben megkaptam ... tanulság: postára csak humorérzékkel és hideg élelemmel menjen minden kalandvágyó a 21. században is.
Amelyik családban odafigyelés és szeretet van, ott a videojátékozás nem lesz akkora probléma, hogy a szülőnek aggódnia kelljen

Amelyik családban odafigyelés és szeretet van, ott a videojátékozás nem lesz akkora probléma, hogy a szülőknek aggódnia kelljen – kütyüzés szakértői engedéllyel

Tavaly év tavasza óta, amikor megjelent a digitális tanítás, felerősödtek azok az aggodalmak, hogy a gyerekek rengeteg időt töltenek az online térben, és nemcsak tanulásra használják a számítógépet. Örök dilemma, hogy károsak vagy nem károsak a videojátékok, így összegyűjtöttem néhány érvet mellette és ellene.  Az alább felsoroltakat tudományos kutatások, kísérletek és szakemberek eredményei alapján is alátámasztom. - Dezsőfi Beatrix írása.
Víruskárok a gyermeklelkekben - óvodásoktól a tinédzserekig, mit okoznak a bezárások

Víruskárok a gyermeklelkekben - a lelkekben okozott kár nehezebben mérhető, de annál nagyobb!

Miközben éttermek, hotelek, és más cégek csuktak be vagy nyitottak ki az elmúlt időkben, a gyermeklelkek végig „tárva-nyitva maradtak”, és így könnyebben sérültek. Óvodásoktól tinédzserekig mindenki érintett ebben. Sokan a tinédzserekre gondolnának utoljára, pedig nekik aztán igazán fel van adva a lecke, hogyan találjanak párt maguknak, amikor minden a kevesebb érintkezésről szól. - Érthető módon a szerelmes pároktól valószínűleg a kevesebb érintkezés áll a legtávolabb. - Novák Ferenc írása.
Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére