Jelenlegi hely

Amivel érdemes fasírtban lenni: a fasírt... és némi gasztrotörténelem

A darált hús az egyik legvariálhatóbb és talán ezért a legkedveltebb alapanyaga az otthoni főzésnek: műfaji kötöttségek nélkül fűszerezhetjük és formálhatjuk. Ráadásul nagyon hamar elkészül.

Egyik legkedveltebb formája a fasírt: ez lehet kis apró golyó, nagyobb laposabb korong vagy egybe sütve, mindegyik változatát fasírtnak is hívjuk. Maga a fasírt szó francia eredetű, osztrák közvetítéssel került hozzánk, tölteni valót jelent, illetve húst darálni, „vagdalni”.

Akit untat a történelem, az ugorjon a következő bekezdésre, mert itt bizony az következik!

Egy hercegnő és egy yacht klub kellett a Stefánia vagdalt nevéhez?

A fasírt egyben sütve is nagyon kedvelt, a gyors elkészítése a nagy előnye. Stefánia- vagdalt néven vonult be a magyar gasztrotörténetbe, de annál kevesebben tudják eredetét.

A legenda szerint a balatonfüredi Stefánia Yacht-egyesület szakácsa készítette először Stefánia főhercegnőnek, Rudolf trónörökös özvegyének, ki egy időben az egyesület védnöke volt.

Rudolf halála után másodszor is férjhez ment Stefánia hercegnő, de választottja nem az osztrák udvari körök kedveltje volt. Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt és igen kedvelte a magyar konyhát, így számos új ételvariációval gazdagította. Az ételek egyik fő sajátossága a főtt tojással való töltés volt, melyek mindmáig az ő nevét viselik: Stefánia vagdalt, Stefánia rizottó, Stefánia fészekStefánia felfújt és Stefánia torta. A „Stefánia módra” készített főételek közös jellemzője, hogy valamilyen formában beledolgozott főtt tojást tartalmaznak. Szerencsére a tortába inkább párizsi krém kerül.

Fasírt alaprecept

Alapreceptünkben kis ízes golyókat készítünk a darált húsból, melyből lehet levesbetét vagy sütve fasírt. Ha üveggolyó méretűeket formázunk belőle, átpárolva-lesütve, remek szószalkatrész lesz főtt tésztához. Vigyázat, gyerekkedvenc!

A húsgombóc hozzávalói:

  • 25-30 dkg darált hús,
  • só, bors,
  • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa,
  • 1 evőkanál reszelt parmezán sajt,
  • 1 tojás sárgája (ha elmarad, az sem baj),
  • 1 teáskanál mustár
  • variálhatod még az ízeket apróra vágott hagymával, fokhagymával, zöldfűszerekkel

A hozzávalókat összekeverjük, a felhasználás módjától függően, kisebb-nagyobb gombócokat formázunk belőle.

A gombócokat így, nyersen le is lehet fagyasztani, ha annyira kiolvadtak, hogy már szétszedhetőek (kb. 1 óra), nagyjából 10 perc alatt készre párolódnak-sülnek.

Olasz vagy amerikai a gyerekkedvenc spagetti?

Mindkettő: emigrált olaszok variációja Amerikára.

A kicsiny gombócok ideálisak egy gyors vacsorához;
izgalmasabbá és laktatóbbá teszi a leveseket;
tészták mellé paradicsommal vagy tejszínnel fantasztikus szósz;
sütve tört krumplival, rizzsel, savanyúsággal vagy salátával gyors gyerekkedvenc vacsi;
vállalkozó szelleműeknek bulgur, vagy zöldséges kuszkusz is mehet köretnek mellé;
vegyes salátával a pulykából készült változat ideális fogyókúrás fogás;
vendégváráshoz apró falatkaként nagyon hálás szereplője az asztalnak...

Ti hogyan fogyasztjátok?

Az idővel is segít takarékoskodni avagy gombócolás Chris Hemsworth-el

Előre nagyobb adagok is elkészíthetőek, a fagyasztóban hónapokig eláll, hétköznapi vacsorák mentőötlete lehet, hamarabb elkészül, mint a köret. Elsőre talán büntetésnek tűnik, hogy több száz gombócot elkészítsünk 2-3 kiló húsból. Keress egy laza filmet, és a másfél órás gombócolás már nem is lesz olyan hosszú.

Adagolás a mélyhűtőbe: 1 főre kb. 6-8 kis gombócot számolni; azaz 4 főre kb. 24-32 gombóc kerüljön egy dobozba. Ha két sorba teszed, hamarabb kienged, ha egy kisebb sütőpapírt teszel a két sor közé.

A.D.L. - Debrecenimami

Kép forrás: pixabay.com; wikipedia.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
szilveszter

10 jó tanács az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, babonák

Az újévi szokások nem változtak az idők folyamán még mindig úgy tarják: ”amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is”.
Szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Jó tanácsok az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szilveszteri népszokás és babona társul. Ezek közül csemegéztünk és összeszedtünk neked 21 újévi hagyományt és hiedelmet – nehogy valamit elfelejts vagy valamiből kimaradj!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére