Jelenlegi hely

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?

A Himnusz születésnapja

A Himnusz születésnapját a Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezünk meg róla. Fasang Árpád zongoraművész ötletére jött létre 1985-ben, hogy e napon emlékezünk meg múltunkról, értékeinkről.

Hogy miért ezen a napon?

Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Azaz tisztázta le a már régóta készülő verset. Azóta mintegy 30 nyelvre lefordított művét Erkel Ferenc megzenésítésében 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban.

Valljuk be, sokunknak nem volt Kölcsey a kedvenc alakja a suliban. Értjük mi a Himnusz fontosságát, de maga a költő nem igazán került hozzánk közel gyerekként.

De tulajdonképpen mit is tudunk Kölcseyről? És a Himnuszról?

Egész életét és halálát titkok tömkelege lengi körül.

A költő, főleg húszas éveiben, igen sok szerelmes verset írt, ám soha nem volt a verseknek ismert címzettje. Nem volt néven nevezett szerelme sem élete folyamán, leggyengédebb hangvételű levelei barátjához, Szemere Pálhoz szóltak.

Hirtelen halála, szokatlan gyorsasággal megtörtént temetése túl jól jött az őt elhallgattatni nem tudó osztrák hatalomban, nem véletlen hát, hogy gyanút keltett környezetében, követőiben.

Kölcsey Ferenc Franz Eybl litográfiáján

Kiemelkedően haladó gondolkodású, taktikus politikus volt, az ókori filozófiai művek mellett kora modern szerzőit, irodalmi műveit egyaránt olvasta. Maga sem gondolta volna, hogy az általa oly rossznak tartott, depressziós időszakában írott Himnusz verse ilyen fontossá válik.

A Kölcsey-kúria

Álmosdon – Debrecentől 35 km-re a határ felé -  található az egyetlen, eredeti formában megmaradt, a Kölcsey családhoz kapcsolódó épület. Az 1700-as évek végén épült kúria a költő szüleinek a lakóháza volt. A költő nemcsak gyerekkorát és a nyári vakációkat töltötte itt, de első verseit is itt írta és 25 éves koráig itt is gazdálkodott.

A Kölcsey kúria ma Emlékház Álmosdon (Forrás)

1968-ban nyílt benne kiállítás Kölcsey Ferenc életéről és munkásságáról. Az épület szobáit korabeli bútorokkal rendezték be. Kiemelkedő érdekessége a szabadkéményes kétkemencés konyha korabeli használati eszközökkel és az egyetlen Kölcsey hagyatékból származó, titkos fiókokat rejtő fali szekreter.

A Himnusz a zenében

Nemzeti imádságunkat, a Himnuszt akár a Megismerni a kanászt dallamára is el lehet énekelni, mert ugyanaz a ritmusa.

Gondolnád, hogy Kölcsey nem tartotta jó versnek, korabeli hallgatói pedig eléggé lelkesítőnek?

A Himnusz 1989-ben,csak 166 évvel azután vált hivatalosan nemzeti himnuszunkká, hogy Kölcsey papírra vetette. A magyarságnak addig nem volt önálló nemzeti himnusza, minden felekezetnek, a katolikusoknak, reformátusoknak is saját néphimnuszuk volt.

Az óbudai hajógyárban a Széchenyi gőzös felavatása az első nyilvános ünnepség, melyen elhangzik a ma ismert Himnusz 1844. augusztus 10-én. Rossz ómennek bizonyul, mert a hajó rövidesen elsüllyed. Az első iskolai előadás két héttel később augusztus 25-én történik meg a pesti vakneveldében.

A szovjet időkben szöveg nélkül, instrumentális változatban játszották. Így '56-ban nem véletlenül hatott olyan erősen, amikor végre szöveggel lehetett énekelni.

A magyar Himnusz regényes történetéről készült videót ITT tudod megnézni.

A Himnusz képregényben

Egy különleges kezdeményezés keretében 5 magyar rajzoló elkészítette 5 magyar költőóriás egy-egy művét képregény formában. Hogy miért képregény?

A képregény talán az arany középút a film és az irodalom között: a szöveg és a képek együtt mesélnek.

A teljes képregény ITT tekinthető meg.

Kölcsey futás

Egy lelkész házaspár, Pakulár István és Pakulár Bú Julianna szervezésében immár 12. alkalommal minden év augusztusában került sor a Kölcsey emlékfutásra. Reggel 9 órától a tasnádi református templom elől indul a 10 km-es táv, egészen Tasnádig futnak, gyalogolnak vagy kerekeznek a lelkes résztvevők Kölcsey pólóban. A nap végén közös bográcsozással ér véget a kaland.

Kép forrása

Táblakép a Himnuszból?

Smídt Róbert, a felvidéki Szőgyénben élő fafaragó Himnusz című monumentális alkotása 6 éven át készült. Egyedülálló műalkotás a 10 négyzetméter nagyságú, 5×2 méteres és 800 kilogramm súlyú tölgyfából faragott táblakép, a magyarság történelmét jeleníti meg a honfoglalás előtti időszaktól.

Kép forrása

Nemcsak az iskolai ünnepségek és focimeccsek kezdetét jelzi de

a Himnuszhoz kötödő különleges tárgyakkal, eseményekkel közelebb hozzuk multunk hatalmas kincsestárát mindennapjainkhoz, gyerekeinkhez és magunkhoz egyaránt.

ADL - Debrecenimami

Forrás: Innen és Innen

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére