Jelenlegi hely

Hogyan fejleszthető a gyermekek mozgáskoordinációja?

A gyerekek mozgáskoordinációjának fejlesztése nagyon sok szempont miatt fontos és számos előnnyel jár, beleértve a fizikai, a kognitív, az érzelmi és szociális fejlődést is. Ezek a készségek biztos alapot adnak az egészséges fejlődéshez és megalapozzák a boldog felnőttkort is – igen, ennyire kihat mindenre a megfelelő ütemben fejlődő mozgáskoordináció! Cikkünkben arra szeretnénk rávilágítani, milyen hátrányokkal járhat ha ezt elhanyagoljuk és nem fordítunk kellő figyelmet rá, továbbá tippeket fogunk adni olyan eszközökre és játékokra, melyekkel tudatosan fejleszthető a mozgáskoordináció.

Mi történik, ha nem járulunk hozzá a mozgáskoordináció fejlesztéséhez gyerekkorban? Mi történik, ha figyelünk erre?

Sajnos ennek elhanyagolása nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy később, felnőtt korban is jelentős kihívásokkal kelljen szembenézni, hiszen befolyásolhatja az egészséget és a jólétet. 

Általánosan köztudott, hogy bizonyos nagymozgások kimaradása később befolyásolhatja a tanulási képességeket is. A kutatások azt mutatják, hogy nehezebben tanulnak ezek a gyerekek és sokkal rövidebb ideig tudnak koncentrálni, könnyebben elfáradnak. A mozgáskoordináció fejlesztésének hiánya kihat a finommotorikus képességekre is, ez pedig befolyásolni képes akár az írás kialakulását is – diszgráfiához, diszlexiához is vezethet. 

A mozgás hiányának egyértelműen vannak fizikai jelei is. A rendszeres mozgás hiánya gyengébb izomzatot eredményez, ami növeli az esetleges sérülések kockázatát is. Hatalmas probléma az elhízás, ami szintén számos egészségügyi probléma későbbi forrása. 

A magabiztos mozgás nagyobb önbizalmat eredményez: azok a gyerekek, akik mindennapi életében folyamatosan ott van a mozgás, magabiztosabbak és boldogabbak lesznek. Ennek köszönhetően egy állandó közösséghez is tartozhatnak, ami a szociális kapcsolatokat is erősíti. Sokkal könnyebben alakítanak majd ki később is kapcsolatokat. A sportolás nélkül maradt gyerekek kevesebb teret kapnak ezekre, és hajlamosabbak az otthonülésre, az izolációra. Ha eléri gyermekünk a megfelelő kort, mindenképpen érdemes választani számára valami plusz tevékenységet, amiben szerepel a mozgás. Természetesen azok a gyerekek, akiknek jobb a mozgáskoordinációjuk, jóval ügyesebbek mindenben és kevésbé érik sérülések, balesetek is, mert jobban ki tudják védeni a váratlan helyzeteket. 

Nézzünk olyan eszközöket vagy módszereket, amik hozzájárulnak kisgyerekkorban ahhoz, hogy a mozgáskoordináció megfelelő ütemben fejlődjön!

Játszóterezés

Bizony, a játszóterek változatos játékai nagy mértékben hozzájárulnak a megfelelő mozgásfejlődéshez, így nem csak szórakoztató, hanem fejlesztő szempontból is bátran tekintsünk rájuk! Ha unjuk, hogy minden nap le „kell” menni, ha gyakran eszünkbe jut, mennyire nem szeretünk oda járni, mindig jusson eszünkbe, mennyire sokat fejlődhet tőle a gyermekünk! A különböző eszközök egy játszótéren segítenek a gyerekeknek abban, hogy erősítsék izmaikat, fejlesszék a koordinációs képességeiket, a testtudatosságukat és a finommotorikus képességeiket is. Ezeken túl mindenképpen fontos szempont az is, hogy itt aztán komoly szociális életet lehet élni és lehet barátkozni, ismerkedni különböző új szituációkkal, és így tovább.

Kismotor, roller, bicikli

Szinte biztos, hogy ezek az eszközök szépen sorban előkerülnek az évek alatt, és ez így van jól! Ezek megtanulásához komoly összehangolt munkára van szükség, egyáltalán nem egyszerű belerázódni – segítsünk nekik, legyen csapatmunka! Érdemes minőségi termékre beruházni, olyanra, ami akár éveken át kihasználható. Ilyen például a Scoot and Ride roller is, ami csupán egyetlen mozdulattal átalakítható kismotorból rollerré. 

Nagyon nem mindegy, hogy min tanulnak, hiszen minél magasabb a minőség, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy nagyobb biztonsággal használhatják őket a gyerekeink. Soha ne felejtsük el a megfelelő védőfelszelést sem, az első pillanattól kezdve érdemes erre tanítani őket!

A bicikli is egy újabb szint már, sokan előtte futóbiciklivel kezdenek és akár ezzel még a pótkerekes részt is ki tudják hagyni, mert olyan sokat ügyesedik az egyensúlyérzék általa, hogy egyből mehet a pótkerék nélküli tanulás is. 

Házi akadálypályák

Akár kint, akár bent, házi ügyességi pályákat mi magunk is tudunk készíteni a gyerekeknek. Nagyon fognak neki örülni és egészen biztos, hogy boldogan használják majd. Nekik játék, nekünk pedig egy újabb lehetőség arra, hogy fejlesszük a mozgáskoordinációt. Legyen benne mászás, guggolás, ugrálás, átbújás, egyensúlyozás, labdás rész, hullahopp karika – csak a fantáziánk szabhat határt neki, akik igazán kreatívak, azok még anyagi befektetés nélkül is meg tudják oldani a természetben! 

Különórák, plusz tevékenységek

Ide értünk mindent, amit a gyerekek közösségben végeznek és aminek mozgás az alapja. Ez indulhat akár egy ölbeli játékos programmal is már babakorban: ez is fejleszti természetesen őket és gyakorlatilag a legjobb, amit ekkor tehetünk, ha elvisszük őket egy ilyenre minimum heti egy alkalommal. Ez után következnek azok a tornák, amiket még ovi előtt csoportosan végezhetnek. Ebbe általában tesznek TSMT és szenzoros, valamint játékos elemeket is – nagyon élvezik őket! Oviban pedig már tornaórájuk is lesz, de érdemes körbe nézni külsős ovis tornák terén is, mert ha a kis barátokkal részt vehetnek ilyenen, azt biztos nagyon fogják élvezni. 

Szép lassan aztán bejönnek a képbe az ovis focik, az úszás, a balett, a lovaglás, és még sokáig sorolhatnánk: a lényeg, hogy a gyermeket érdekelje és örömmel, boldogan vegyen rajta részt.

Építőkockák, rajzolás és festés

Igen, bent, a szobában ülve is lehet fejleszteni a finommotorikát és a koordinációs képességeket is, csak ezek ugye nem a nagymozgásos tevékenységekhez kötődnek, viszont a kerek egészhez szükség van erre is. Építeni már egészen pici kortól szeretnek a gyerekek, sőt, közben nagyon sok felmerülő problémát is meg kell oldaniuk. Nem véletlen, hogy a létező összes színben, formában és típusban lehet már kapni építőkockákat. A kreatív tevékenységek is nagy mértékben hozzájárulnak a finommotorikához, gondoljunk csak a gyurmázásra, a rajzolásra, a színezésre vagy akár a festegetésre – csak, hogy néhányat megemlítsünk. 

Bízunk benne, hogy sikerült cikkünkkel rávilágítani arra, hogy mennyire fontos az, hogy időben „kapcsoljunk” és tudatosan fejlesszük ezen a téren is gyermekeinket!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére