Jelenlegi hely

Megnéznél egy piramist? Elég Székesfehérvárig menned!

Amikor a külföldi utak bonyolulttá és a korábbinál is költségesebbé váltak, érdemes hazánkon belül utazási célokat keresni egy kellemes hétvége eltöltéséhez. Tudtad például, hogy itthon is láthatsz piramist, ha elég élelmes vagy? Mindössze Székesfehérvár mellé kell elutaznod. Mutatjuk, miről van szó!

Természeti csodák itthon is elérhetőek

Bonyolult idők járnak, a koronavírus-járvány miatt ugyanis egyrészt bonyolultabb és költségesebb, másrészt kevésbé biztonságos lett egy külföldi utazás, illetve annak már a megszervezése is. Talán annyi öröm lehet az ürömben, hogy ennek hatására egyre többen rájönnek, mennyire gyönyörű országban élünk, hiszen hazai viszonyok között is lehet természeti csodákat felfedezni. Tengerünk ugyan nincs, de ott a magyar tenger, a csodás Balaton – ezen a gondolatsoron maradva pedig az egyiptomi piramisok helyett itthon meg lehet tekinteni a Székesfehérvár melletti Iszkaszentgyörgy egyik nevezetességét, a kőpiramist. Ehhez elég egy kellemes túrát megejteni, amelyhez nem árt beszerezni az alapfelszereléseket – ezeket az Alza kínálatából bárki gyorsan összeválogathatja.

Egy Egyiptom-rajongó hagyatéka

Szóval a Kastélybirtok tanösvényről kell részletesen mesélnünk, ha a piramishoz szeretnénk eljutni. Ez egy Székesfehérvártól mindössze 12 kilométerre található, hosszát tekintve kicsivel kevesebb, mint öt kilométeres, közepesen nehéz terep, amely kisgyermekes családoknak is bevállalható. A tanösvény tíz állomást sorakoztat fel, a nevét pedig az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély adta, amelyet érdemes alaposan megnézni. Sajnos a túrajelzések hagynak kívánni valót maguk után, így ajánlott térképpel, GPS-segítséggel felszerelkezni. A tanösvényen kell eljutni a már említett kőpiramisig, amelyet piramita néven is emlegetnek. Az eredeti építményt az Egyiptom-rajongó Pappenheim Szigfrid emeltette egy elhunyt rokona emlékére, ez tíz méter magas volt. Az 1960-as évekig állt, majd elbontották, ám egy kisebb másolata most is megtekinthető. Nem csak a piramis látványa miatt érdemes az építményhez elzarándokolni, hanem az onnan nyíló kilátás is megéri a fáradtságokat. És ha már kilátás: a tanösvényen található a Csillaghegyi-kilátó, amely 11 méteres magasságával tényleg mindent megmutat, ami a környéken szép és érdekes.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére