Jelenlegi hely

Megnéznél egy piramist? Elég Székesfehérvárig menned!

Amikor a külföldi utak bonyolulttá és a korábbinál is költségesebbé váltak, érdemes hazánkon belül utazási célokat keresni egy kellemes hétvége eltöltéséhez. Tudtad például, hogy itthon is láthatsz piramist, ha elég élelmes vagy? Mindössze Székesfehérvár mellé kell elutaznod. Mutatjuk, miről van szó!

Természeti csodák itthon is elérhetőek

Bonyolult idők járnak, a koronavírus-járvány miatt ugyanis egyrészt bonyolultabb és költségesebb, másrészt kevésbé biztonságos lett egy külföldi utazás, illetve annak már a megszervezése is. Talán annyi öröm lehet az ürömben, hogy ennek hatására egyre többen rájönnek, mennyire gyönyörű országban élünk, hiszen hazai viszonyok között is lehet természeti csodákat felfedezni. Tengerünk ugyan nincs, de ott a magyar tenger, a csodás Balaton – ezen a gondolatsoron maradva pedig az egyiptomi piramisok helyett itthon meg lehet tekinteni a Székesfehérvár melletti Iszkaszentgyörgy egyik nevezetességét, a kőpiramist. Ehhez elég egy kellemes túrát megejteni, amelyhez nem árt beszerezni az alapfelszereléseket – ezeket az Alza kínálatából bárki gyorsan összeválogathatja.

Egy Egyiptom-rajongó hagyatéka

Szóval a Kastélybirtok tanösvényről kell részletesen mesélnünk, ha a piramishoz szeretnénk eljutni. Ez egy Székesfehérvártól mindössze 12 kilométerre található, hosszát tekintve kicsivel kevesebb, mint öt kilométeres, közepesen nehéz terep, amely kisgyermekes családoknak is bevállalható. A tanösvény tíz állomást sorakoztat fel, a nevét pedig az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély adta, amelyet érdemes alaposan megnézni. Sajnos a túrajelzések hagynak kívánni valót maguk után, így ajánlott térképpel, GPS-segítséggel felszerelkezni. A tanösvényen kell eljutni a már említett kőpiramisig, amelyet piramita néven is emlegetnek. Az eredeti építményt az Egyiptom-rajongó Pappenheim Szigfrid emeltette egy elhunyt rokona emlékére, ez tíz méter magas volt. Az 1960-as évekig állt, majd elbontották, ám egy kisebb másolata most is megtekinthető. Nem csak a piramis látványa miatt érdemes az építményhez elzarándokolni, hanem az onnan nyíló kilátás is megéri a fáradtságokat. És ha már kilátás: a tanösvényen található a Csillaghegyi-kilátó, amely 11 méteres magasságával tényleg mindent megmutat, ami a környéken szép és érdekes.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére