Jelenlegi hely

"Kell, hogy lássák, értsék, tudják, hogy a tenni akarás, tenni vágyás viszi előbbre az életünket!"

Első ránézésre hihetetlen, hogy ez a törékeny fiatal nő egy egész gazdaságot visz a vállán. Majd ahogy elkezd mesélni, minden kétségem elszáll és a beszélgetés végére kedvem támad kiskertbe vágni. Egy biztos: idén nyáron lesz saját befőzésű lekvár a kamrámban, akármi is történjék! Vereckei Annával beszélgettem vegyszermentes gazdálkodásról, küldetésről, kudarcokról és nagy tervekről. Egy nem akármilyen "újratervezés" története következik.

Őszintén bevallom, én még életemben nem tettem el semmit télire. Ennek fő oka sokáig a kamra hiánya volt, de ma már ez sem igazi mentség. A te kamrádat látva viszont most mélységesen elszégyelltem magam. Mindig is ilyen spájzos csaj voltál? 

Lélekben igen. Egy 68nm-es 13. kerületi panelból indultunk, ott nem volt spájz, csak meleg. Télen és nyáron egyaránt 30 fok fölötti hőmérséklettel, úgyhogy jobb híján beszuszakoltam a kisméretű konyhánkba egy óriási hűtőt. A férjem nem is hitt a szemének, hogy ekkora hűtő is létezik. (nevet) De én tudtam, hogy létezik, és befért. Egy tolóajtós kisbuszban hoztuk el, amiben a hátsó ülésre volt lefektetve, és mindkét oldalon kilógott. Így cipeltük át a fél városon. Ez a hűtő volt az első „spájzunk”. Ebben még "csak" bolti termékek voltak. Igyekeztünk piacon beszerezni a dolgokat, és nem a szupermarketek akciós dolgait kerestük. Aztán 2012-ben megszületett az első lányunk, és egyre tudatosabb vásárlók lettünk. Sajnos a saját balkonon termesztést továbbra sem tudtam összehozni, ugyanis a Béke tér annyira forgalmas volt, hogy a kint tárolt almák is a kukában végezték, miután benzin ízűek lettek. Azért volt egy kis citromfa és mandarin a lakásban, de ebből még nem jött össze egy citruslekvárra való... Aztán 2014-ben megérkezett a második lányunk, és tulajdonképpen akkor határoztuk el végérvényesen, hogy kertes házba szeretnénk költözni. Úgyhogy két pici gyerekkel a hónunk alatt beköltöztünk a saját családi házunkba, Pázmándra. Itt már nemcsak lélekben vagyok spájzos csaj (mosolyog), jelenleg két spájzom is van: egy nyári és egy téli.

És nem csak, hogy spájzod van, de szó szerint a magad ura lettél. Egy nem akármilyen gazdaságot vezetsz, ahol kizárólag vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket termelsz. Hogy vezetett az út idáig?

15 éves voltam, amikor jött egy lehetőség, túrákat vezethettem a Pál Völgyi Barlangban. Már akkor megfogott a természet szeretete, a környezetvédelem. Gimi után is olyan szakot kerestem, ami környezetvédelemmel foglalkozik. Végül a Kertészettudományi Egyetemen végeztem, Ökológiai Gazdálkodás szakon, így pár dolgot - főleg elméleti síkon -  már az egyetemen elsajátítottam a vegyszermentes, bio gazdálkodásról. Aztán jött a meglepetés: ez a téma Budapest környékén a kutyát nem érdekli, nem lehetett vele elhelyezkedni. Elmentem egy kertészetbe dolgozni, ott legalább gyakorlati tudást is szereztem, majd egy biztosító, és egy követeléskezelő cég következett... Az éltette bennem a lelket, hogy az irodánk egy gyönyörűen művelt kertre nézett, kertkapcsolatos volt, így azért mindig álmodozhattam a természetről. Amikor a gyerekek megszülettek, egyre többet beszéltünk arról, hogy egészséges életmód, biogazdaság, vidéki élet...és mikor elhatározásra jutottunk, hogy eladjuk a panelt, már célirányosan olyan házat kerestünk, ahol mindezt meg is tudjuk valósítani. Fontos volt, hogy Budapesthez viszonylag közel maradjunk, és legalább 2000 nm kertünk legyen. Elmondhatatlanul boldog voltam, mikor megtaláltuk ezt a pázmándi telket. Ezzel gyakorlatilag valóra vált az álmom.


Képek forrása

Mekkora területen gazdálkodsz? Mit termelsz és mit is jelent pontosan, hogy vegyszermentes?

Maga a terület 8000 nm, amiből 500 nm a zöldséges, a többin szántó és gyümölcsfák vannak és jelenleg virágok. Permakultúrás termesztést folytatunk, ahol nagyon fontosak a növényi kölcsönhatások. Ezeket kihasználva kerülhetjük el a vegyszerek használatát. Ebből kifolyólag minden megterem a kertben, még most így novemberben is van benne egy-két dolog: mángold, fehérrépa, póréhagyma, fűszerek, zeller. Persze minden évet azzal kezdünk, hogy megbeszéljük a férjemmel, hogy idén nem termelünk annyi mindent, aztán valahogy egyre több és több palánta kerül a földbe. A vegyszermentesség az én olvasatomban a következőt jelenti: nem használunk semmilyen permetszert, csak növényi leveket, speciális gombakészítményeket juttatunk a földbe. A kertben nem ások, nem kapálok, és nem is szántatok. Nem zaklatom a talajt sem feleslegesen.

Miért tartod fontosnak, hogy vegyszermentes zöldségek kerüljenek az asztalra? Mi a célod, küldetésed ezzel a vállalkozással?

Két kisgyerek édesanyjaként egyszerűen fontos számomra, hogy milyen élelmiszert esznek a gyerekek. És nem csak a sajátjaim. Épp ezért igyekszem a helyi óvodát is ellátni a vegyszermentes dolgokkal. Mindig is vallottam, hogy magzati kortól fontos, hogy ne mérgezzük magunkat! Pontosan tudom, hogy mennyire nehéz ezt manapság megvalósítani. Sokan úgy vélik, hogy ami bio, az drága, és nem engedhetik meg maguknak. Én a magam eszközeivel szeretném ezt cáfolni, és azon vagyok, hogy minél több kisgyerekes család tányérjára kerüljön egészséges zöldség-gyümölcs. Ezen kívül szeretném, ha egyre szélesebb körben elterjedne maga a permakultúra módszere is. Szeretném, ha egyre több ember ismerné fel, hogy a kertben nem túl nagy ráfordítással, finom és egészséges ételeket termeszthetünk. Ezért tervezem, hogy bemutatókat is tartok majd erről a növénytermesztési eljárásról.

Képek forrása


Ez nem kis elhatározás. Mindig ilyen céltudatos és határozott vagy?

Jól mondod, ez egy rögös út. De, ahogy a testvérem egyszer jól megfogalmazta: ez az igazi jövőbe fektetés, ami akkor fog megtérülni igazán, amikor nem lesznek betegek a gyerekek, mert tudod, mi kerül az asztalukra. És igaza van. Ezért nem foglalkozom sokat a kétkedőkkel, hisz természetesen engem is sokszor próbáltak már lebeszélni. Egy Budapestről induló fiatal nő, akinek van két gyereke, ráadásul szembemegy a hagyományos termesztéstechnológiákkal és befőzési elméletekkel is... (nevet). De én ezt büszkén vállalom. 

Volt olyan pillanat, mikor azt mondtad, hagyod az egészet a fenébe?

Ilyen még nem volt, de folyamatosan érnek kisebb-nagyobb kudarcok. Ami végül is jó, mert egyre edzettebb vagyok. (mosolyog) Tavaly még próbálkoztam például vásárokon való részvétellel. Az egyik alkalommal, Márton napon  gyönyörűen kipakoltam a portékáimat, befőttek, lekvárok, szószok...minden szuper volt. Aztán jöttek az emberek, és felém se néztek, mert teljesen ismeretlen voltam számukra. Majd eleredt az eső és mindenem jól elázott. Összepakoltam és otthon címkézhettem mindent újra. Idén év elején pedig mindent gondosan elvetettünk, amilyen korán csak lehetett, néztük a kis táblázatunkat, hogy tavaly mit, melyik napon ültettünk ki. Aztán a répából, pasztinákból, petrezselyemből egy szem sem kelt ki, a paradicsomok pedig elfagytak. Persze újra vetettünk és ültettünk mindent, és nagyjából rendben is lett minden. Így megy ez.

A kudarcokon is felbuzdulva talán, de ahogy én tudom, mindig újítasz valamit. Nemcsak, hogy termelsz, de valamit mindig kitalálsz. Most épp mik vannak tervben és folyamatban? 

Állandóan kísérletezek új zöldségfajtákkal, a férjem legnagyobb örömére. (nevet) A tél, azaz a kerti nyugalmi időszak sok elméleti tettre tudja sarkallni az embert. Így most például írok egy szakácskönyvet a modernkori tartósításról, hogy ezzel is megmutassan, hogy hogyan és miért főzzünk tartósítószer mentesen. Jövő karácsonyig szeretném kiadni, mert a pillanatképek és illusztrációk majd a befőzési és termesztési időszak alatt fognak elkészülni. Készül a saját honlapon is, ahol a termesztéstechnológiákkal, befőzéssel ismerkedhetnek majd meg a látogatók, és a webshopban beszerezhetik majd a késztermékeket, valamint a befőzéshez használandó alapanyagokat, berendezéseket is. Hosszabb távon tervben van egy vendégház, egy oktató és bemutatóközpont kialakítása is, de ez tényleg csak a jövő zenéje.


Kép forrása

Említed az ismertséget. Aki most szeretné kipróbálni a termékeidet, hogy talál meg téged?

Van egy nyilvános FB csoportom, Vegyszermentes zöldségek – Pázmánd néven. Ide töltök fel minden érdekességet a kertről, a termékekről és a webshop elkészültéig itt lehet rendelni is. A zöldségek és gyümölcsök mellett minden klasszikus spájzba való megtalálható nálam kicsit újragondolva. Tartósítószerektől és vegyszerektől mentes finomságok, amikben vagy egyáltalán nincs cukor, vagy ha nagyon szükséges, akkor minimális. Befőttek, lekvárok, szószok, savanyúságok, csatnik, szörpök, paradicsomos dolgok - a tavalyi sikertermékem például a ketchup és a paradicsomlekvár volt- , idén pedig már ételízesítő is kapható. Minden termék tételesen megtalálható egy táblázatban feltöltve. Egyelőre Velencére szállítok nagyobb mennyiségben is termékeket, a Borka Boltban van állandó kihelyezett árukészletem. A Borkában aszalványok, bio gyümölcslevek és mindenféle vegyszermentes, egészséges finomság megtalálható, emellett közösen szoktunk szervezni kóstolókat, kisebb helyi eseményeket is. 

Ahogy hallgatlak, semmi kétségem, hogy megtaláltad a hivatásod. Innen már nincs visszaút. Mit tanácsolnál azoknak az édesanyáknak, akik most gondolkoznak az újratervezésen, azaz hogy a gyerek után belevágnak egy teljesen új hivatásba, az álmaik megvalósításába?

Talán a legfontosabb, hogy ne féljenek áldozatot hozni. Minden váltás sok áldozatot követel: pénzt, munkát, energiát. Aki hitvallásaként csinál bármit is, az biztos, hogy sokkal többet fog dolgozni. És igen, néha pokoli nehéz lesz, néha azon fog gondolkodni, hogy inkább a gyerekkel kéne többet lennie...Ezek a lelkiismeretfurdalálos pillanatok nagyon nehezek. De ha lelkileg van segítség és a cél mindig a szemünk előtt lebeg, akkor minden kudarcot és nehézséget túl lehet élni. És nem utolsó sorban, mi mással tudnánk igazi példát mutatni gyermekeinknek, ha nem azzal, hogy merünk tenni az álmainkért? Kell, hogy lássák, értsék, tudják, hogy a tenni akarás, tenni vágyás viszi előbbre az életünket!

Én csak ülök és némán bológatok...köszönöm a beszélgetést!

Vági-Tóth Lilla -Budapestimami

 

 


 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére