Jelenlegi hely

Az én testem... az én lelkem - amikor lemerülnek az elemek

Rengeteget rohanunk. Főleg mi, nők. A határidő napló, vagy a naptár a fő szövetségesünk, de sokszor legszívesebben a sarokba hajítanánk.(Én biztos!)

Egy személyben vagyunk édesanyák, munkaerők, feleségek, bejárónők, szakácsok, babysitterek, lelki szemetesládák, edzők, korrepetáló tanárok, problémamegoldók és még sorolhatnám.
 

Egy dolgot felejtünk el sokszor. NŐK is vagyunk.

Márpedig ez az egyik legfontosabb „szerepünk”. Törődni magunkkal, a nőiségünkkel, megadni a lelkünknek is azt, amire vágyik. Amitől egyensúlyt érzünk a bensőnkben.

Persze a valóságban minden és szinte mindenki fontosabb ennél, míg egy napon a testünk kénytelen emlékeztetni rá, hogy tényleg nők vagyunk. Orvoshoz kell mennünk. Ilyenkor már nincs kibúvó. Kénytelen az ember időt szakítani magára. Kutatja a miérteket, keresi a válaszokat…

Nem véletlenül olvasható úton-útfélen, hogy a lélek nyelve a betegség. Az elemeket is tölteni kell, nem lehet/szabad végkimerülésig használni, mégis sok családanya ezt teszi magával nap mint nap.

Belül megvan a belső feszültség, de nem figyelnek a jelekre eléggé. Több figyelmet kapnak a használati eszközök sokszor, amíg be nem üt a baj.

Hogy is van ez? Mit jelent akkor a betegség? Mi köze egyáltalán a lélekhez?

Amikor felborul a természetes egyensúlyunk, akár valamilyen válság, vagy hosszan tartó stressz esetén, a racionális énünk sokszor megpróbálja még mindig ugyanazokat a köröket futni, erősnek mutatni magát, s abban reménykedik, hogy ez az egyensúlytalanság előbb-utóbb eltűnik.

Hát nem fog.

Ez körülbelül olyan, mint amikor látjuk, hogy nemsokára kifogy az üzemanyag az autóban, s odalépünk a gázra, hogy hamarabb elérjük a benzinkutat… Működik? Nem igazán..

A pszichénk, a lelki oldalunk érzi, lépnie kell. Mivel a jobb agyféltekéhez tartozik, nem tud beszélni, képekben „gondolkodik”, ezért először álmokon, érzéseken keresztül üzen.

Ez sokféle lehet: harag, szomorúság, aggodalom, szorongás, lehangoltság stb.

Ha ez nem elég, hogy elinduljunk befelé, akkor kénytelen a testünket használni üzenethordozónak, hogy felkeltse végre a figyelmünk. Jönnek a különböző tünetek, amelyek egyre rosszabbak, attól függően, mennyi elfojtás lakik bennük.

És így el is jutottunk a betegségekhez.

Minden betegség egy üzenet magunktól, amit meg kell fejtenünk, hogy újra EGÉSZségesek lehessünk.

Mi segít, ha már eljutottunk idáig?

- Először is lassulj le. Figyelj magadra. Gondold végig, milyen események történtek veled, amiket nehezen toleráltál.

- Hagyd abba mások hibáztatását. A felelősség hárítása csak olaj a tűzre. A megoldás belül lakik.

Nagyon jó módszer, ha leülsz, s kiírod magadból a gondolataid cenzúrázás nélkül.

- Tanulj meg segítséget kérni, s elfogadni, ha nem megy egyedül. Nem vagyunk szuperwoman-ek, és sokkal fontosabb, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, mint az, hogy másoknak akarjunk állandóan megfelelni.

- Állítsd le az agyalást. Ez a legrosszabb, amit tehetsz, mert pillanatok alatt még mélyebbre taszítod magad a gödörbe.

- Támaszkodj azokra, akik szeretnek. Egy-egy krízishelyzet nagyon össze tudja kovácsolni a családokat, a baráti kört.

- Ne utáld a betegséget. Segíteni érkezett az életedbe, még ha te nem is így éled ezt meg. Egy kód, amihez a kulcs ott lapul Benned.

- Ha bizonytalan vagy, keress fel egy szakembert is, akinek jóval több tapasztalata van a kódfejtésben, segít helyreállítani a lelki egyensúlyodat, s megtalálni a válaszaidat a miértjeidre.

- Végezetül tedd vissza magad arra a bizonyos első helyre! Te vagy a legfontosabb, nem a finom vacsora, a ragyogó lakás meg a betartott szoros határidők..

Élvezd az életed, hódolj a kellemes, örömteli tevékenységeknek is, hogy ne legyen majdnem mindig üres az az üzemanyag tank. Persze tudom, mennyi mindent csinál egy anya, lévén én is az vagyok, de a minőségi sorrend betartása nagyon fontos.

Érted….  Érted?


Szerző:Vincze Vilmosné /Nagy Erika/ - Kecskemét
Transzperszonális pszichológus
harmonyisland111@gmail.com
+3670/676-0110

Már gyerekként is vonzott a lélek világa, először mégis másfelé kanyarodtam el az utamon. Hiába voltam azonban sikeres abban, amit csináltam, valami hiányzott. Majd jött egy 'nagy pofon', ami rávilágított arra, hogy komoly változtatásra van szükség az életemben. Elkezdtem kutatni a miérteket. Ennek egyenes következményeként transzperszonális pszichológus diplomát szereztem Budapesten, s azóta is folyamatosan képzem magam. Tudom, mennyire nehéz kilépni a komfortzónából, s elindulni a változás felé. El kell engedni a régit, hogy jöhessen az új, ami teljes szívet és elhatározást kíván, s rengeteg Énidőt. Ebben segítek azoknak, akik a miértjeikre válaszokat szeretnének, mert különböző nehézségű feladatokkal, problémákkal küzdenek a mindennapjaikban.
www.facebook.com/Gondolatébresztegetők

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére