Jelenlegi hely

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.

Ami nálunk természetes, az a világ nagyobb részén nem az, ilyen például az iskolába járás. Pascal Plisson francia rendező díjnyertes dokumentumfilmjének főszereplője négy gyerek, akik nagyon messze laknak egymástól: a kenyai Jackson, az indiai Samuel, az argentin Carlito, és a marokkói Zahira.

A négy kisdiák nem ismeri egymást, mégis közös élményük az, hogy az útjuk az iskolába akadályok között vezet. A tanulásért meg kell küzdeniük.

„Ezek a hős gyerekek minden reggel néha az életüket kockáztatva vágnak neki az útnak a tudás felé. Ezek az iskolások saját történetük hősei. Saját igaz történetüké.”

A kenyai Jackson 15 km-re lakik az iskolától, amelyet a húgával együtt naponta megtesznek a szavannán, vigyázva arra, hogy az elefántok ne kergessék meg őket. Indulás előtt a kisfiú feladata a vízfakasztás, majd kezükben a vizespalackkal, iskolai egyenruhában útnak indulnak.

Zahira és barátnői a marokkói Atlasz-hegységben laknak, ahol hétfőnként 22 km-t gyalogolnak a meredek sziklákon a bentlakásos iskolába. Ha szerencséjük van, egy autó elviszi őket egy szakaszon.

Az argentin Carlito lóháton megy iskolába a húgával keresztül Patagónia pusztáin.

Indiában a kerekes székes Samuelt húzzák-tolják a fiatalabb testvérei naponta a több kilométerre fekvő iskolába. Samuel nagyon hálás azért, hogy tanulhat: "Az ilyenek, mint én, nem járnak iskolába."

A négy iskolás utazása során bepillantunk a különböző kultúrákba, szokásokba és a gyerekek családjának életébe is. Nekik nincs mobiltelefonjuk, de őket is aggódva várja haza édesanyjuk, édesapjuk, és reggelente pedig a lelkükre kötik, hogy vigyázzanak magukra.

Ezek a mosolygós szemű gyerekek nem panaszkodnak, hanem kitartóan végigmennek a nekik adatott nehezített pályán, hogy a tudás megszerzésével jobb sorsuk legyen, megvalósíthassák álmaikat. Ebben a családjuk, rokonaik is naponta megerősítik és támogatják őket.

Eltökéltek és töretlenül hisznek abban, hogy egyszer elérik a céljukat. Határozottan tudnak válaszolni a „mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre: pilóta, állatorvos, tanítónő, orvos...

„Ha nagy leszek, orvos szeretnék lenni, segíteni fogok az olyan gyerekeknek, mint én, hogy megtanuljanak járni. Ez az álmom, a vágyam.” (Samuel)

Minden egyes történet egy tanmese, amit a kisiskolások is értenek: milyen szerencsések azok, akik naponta iskolába járhatnak (és nem kell 15 km-t gyalogolniuk a sziklás hegyekben vagy vadállatokat kikerülve).

A csodaszép természeti környezetben játszódó film a reményről is szól, arról, hogy megéri küzdeni az álmainkért!

Utam az iskolába (Sur le chemin de l’école), francia-kínai-dél-afrikai dokumentumfilm, rendező: Pascal Plisson

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére