Jelenlegi hely

Mivel kezdjem a pénzügyi nevelést?

Ezt a kérdést feltették már nekem egy párszor, és általában az önbizalom erősítésével, pontosabban megtartásával, vagy újraelőhívásával hozakodtam elő. (Fogok még majd itt is.) 

Akkor azonban, amikor az Imami felkért az 5 alkalmas, online Családi Pénzügyi tréningjének kidolgozására, és jobban belegondoltam a dologba, rá kellett jönnöm, hogy van itt valami, ami talán még ennél is fontosabb, mert a gyerek önbizalmának is az alapját képezi.

(És érdekes módon erről szeret megfeledkezni az összes pénzügyi nevelési vagy éppen gyerekpénzügyi tanácsadó.)

Hogy hol van a titok nyitja, az mindjárt kiderül.

Az az egy titkos hozzávaló

Sok szó esett már a szülőkkel folytatott beszélgetéseimen arról, hogy a pénzügyi nevelésnek az alapja a gyerek egészséges önbizalma, meg arról is, hogy egy szülő akkor tudja igazán jól megtanítani a gyermekének a pénzzel való helyes bánásmódot, ha ő maga is jó példát tud neki mutatni.

Azonban a beszélgetésekben az is visszatérő momentum, hogy már teljesen elmérgesedett a viszony szülő és gyerek között (ez általában tinikre jellemző), vagy éppen már most sem tudja a szülő kordában tartani a gyereke igényeit, ami természetesen a nagy tömegben intézett vásárlások során manifesztálódik leggyakrabban egy kiadós hiszti formájában (kisebbek esetében). Ez elgondolkodtatott. Ugyanis a szülő-gyerek kapcsolatra is igaz az, ami a párkapcsolatokra:
 

A pénz olyan, mint a lakmuszpapír: pontosan jelzi, hogy milyen a kapcsolatotok kémiája.
Himer Csilla
pénzpedagóus, pénzügyi coach

 

AZ INGYENES, ONLINE, 5 ALKALMAS CSALÁDI PÉNZÜGYI TRÉNINGRE ITT TUDSZ JELENTKEZNI!
 

 

Sajna ha a gyerekkel is egyfolytában a pénzről vitatkozol, akkor tulajdonképpen nem a pénz miatt vitatkoztok. Hanem amiatt, mert köztetek nem stimmel valami.

Kisebbeknél ez általában kimerül abban, hogy nem jól értelmezi a szülő a gyerek jelzéseit, nagyobbaknál pedig kifejezetten önállósági törekvések hatalmi szóval kezelése miatt szokott így történni.

De egy valami biztos: akármi legyen is a tényleges ok, az biztos, hogy abból származik, hogy valami nem működik kettőtök között. És ez a valami a szülő-gyerek kapcsolat, pontosabban...

a szülő és a gyerek közötti BIZALOM

Valamilyen oknál fogva időlegesen, vagy csak bizonyos ügyekben, de megrendült a kettőtök közötti bizalmi viszony. Ez pedig mindenre kihatással van: kezdve a gyerek önbizalmától egészen a kettőtök közti kommunikációig.

A gyerek világának sarokköve, hogy apu és anyu szeretik egymást. (Igen, ez bárminél fontosabb egy gyereknek!!!)

Ha apu és anyu veszekednek, a gyerek már ki akar futni a világból, mert úgy érzi, az végérvényesen elromlott. Mintha kifordult volna a sarkaiból a világ.

Rosszabb esetben attól tart, hogy ő rontott el valamit, és ezért veszekednek. (Általában ezért élik meg olyan rosszul a gyerekek a szülők válását is, még akkor is, ha a gyerek már esetleg felnőtt korú.)

A világ akkor stabil, ha a számára érzelmi hátteret nyújtó két legfontosabb ember egyetlen, megbonthatatlan egységet képez. Már itt adjátok a példát arra, hogy hogyan kell szeretni.


Csak ezután következik...

az, hogy a gyereket szeressék a szülei. Mert akkor tudja, hogy ő egy szerethető lény. Ez a másik tényező, ami stabilitást ad neki, és ezzel erősíti a magába vetett hitét is. Szerethető vagyok, tehát jó vagyok, akkor bármire képes vagyok.


A coach (köz)beszól:

Gyereklogika – mondják erre sokan. Biztos???

Próbáld ki a párkapcsolatodban, figyelj arra, amikor esetleg a párod rosszabb passzában valami olyat mond, ami Téged vagy a teljesítményedet lekicsinyli! Mit érzel? Tudod, hogy haragjában mondta a párod, amit mondott, mégis Te rendülsz bele, és értéktelennek érzed Magad. Valahol legbelül még akkor is, ha pasi vagy...

Márpedig egy szeretetviszony a teljes bizalmon alapul.

Azon, hogy olyan mélységeimet tárom fel a személyes intimszférámnak, amelyet senki másnak – és ezzel kiszolgáltatottá teszem magam. (Tisztes veszekedések során ezzel az intiminfóval tudjuk egymást úgy megbántani, hogy ihaj.) Ezért kell nagyon észnél lenni, amikor dühösek, idegesek vagyunk: bizony sokszor észre sem vesszük, amikor nekünk, felnőtteknek akár a gyerekünkkel szemben is kicsúszik valami olyan a szánkon, amivel igencsak megbántjuk a gyerkőcöt. (Pl. a "Hogy lehettél ilyen ügyetlen/nyámnyila/figyelmetlen stb.?" – amikor eddig azt hitte, hogy pont Te, az apja/anyja őt tartottad a világ legszebb, legjobb, legokosabb, legügyesebb, stb. gyerekének?)

Ha ezeket a mondatokat nem követik olyan tettek, újabb mondatok, amelyek feloldják ezt a szitut a gyerekben, akkor sütheted a bizalmi viszonyt, és már csak dafke is ellenkezni/hisztizni/lázadni fog (életkornak megfelelően).

Szóval mielőtt teljes erőből nekifognánk a gyerekünket megnevelni pénzügyileg, nem árt próbára tenni a köztünk fennálló bizalmat.


Bizalomteszt

Ehhez annyi kell, hogy kitalálsz egy nemszeretem szitut a gyereknek, ezt elmondod neki. (Pl. kisiskolásoknál lehet az is, hogy rossz jegyet kaptál, a nagyobbaknál meg azt, hogy tanulás helyett hagyta magát rábeszélni a haverjaitól, és inkább moziba ment.)

Aztán megkérdezed, hogy ha már ilyen, előtted érthetően kínos helyzetbe került, akkor ezt kinek mondaná el, kitől kérne segítséget?

Érdekes válaszok születhetnek, úgyhogy Te is legyél felkészült egy-egy kiadósabb érzelmi gyomrosra!!!

Ha ezen túlvagytok, akkor kérd meg a gyereket, hogy abba képzelje bele magát, hogy valahogy mégis kénytelen bevallani, mi történt, és akkor hogyan mesélné el ezt

  • Neked
  • a párodnak
  • a tesónak
  • a nagyinak
  • a tantító néninek/tanár néninek/kedvenc tanárának (csak remélni tudom, hogy van ilyen neki) stb.


Három verziónál többet ne kérj tőle, mert biztos, hogy ráun! Neked meg viszont lesz összehasonlítási alapod, hogy mennyire őszinte Veled a gyerek.

FIGYELEM!!! Mindez csak akkor játszható le nyíltan és őszinte körülmények között, ha a gyereket előtte biztosítod arról, hogy ez játék, tehát következmények nélküli dolog!

Vagyis szülőként megsértődni, pukkadozni, mártírkodni, a gyerekben lelkiismeretfurdalást kelteni nem ér!!!


Ami viszont kötelező...

az az, hogy levond a tanulságokat! És megtenni néhány bizalomerősítő lépést...

Hogy milyen eszközök vannak a kezedben a bizalomépítésre, és azokat hogyan használd, az kiderül abból a segédanyagból, amelyet INNEN letölthetsz.

 - Himer Csilla pénzpedagógus, pénzügyi coach - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére