Jelenlegi hely

Több száz településen szavalják majd egy időben a Nemzeti dalt

Szombaton a Parlament, március 15-én, vasárnap a Várkert Bazár és a Táncsics-börtön is ingyenesen látogatható lesz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett állami ünnepségsorozaton.

Vasárnap délután több száz településen várhatóan tízezrek egy időben szavalják el a Nemzeti dalt.

A nemzeti ünnep programjairól tartott keddi sajtótájékoztatón Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) helyettes államtitkára kiemelte: március 15-én, egyik legfontosabb nemzeti ünnepünkön a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (NRH) a "Tisztelet a bátraknak" jelmondat jegyében hív közös ünneplésre, közös emlékezésre mindenkit.

Jelezte, a központi ünnepségsorozat már március 14-én, szombaton megkezdődik: a Nyitott Parlament program keretében ingyenesen lehet látogatni az Országházat és megtekinteni a Szent Koronát.

A programok március 15-én, vasárnap reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth Lajos téren folytatódnak, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját.

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet. Délután az Országház Kupolatermében Áder János, Orbán Viktor és Kövér László jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.

Kun Szabó István szólt arról is, hogy az ünnepi programok biztonságos lebonyolítását az idén is az operatív törzs felügyeli, amelyben többek között a rendőrség, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a katasztrófavédelem képviselői vesznek részt. Az operatív törzs vasárnap reggel fél kilenctől a programok végéig folyamatosan ülésezni fog, munkájukról folyamatosan tájékoztatást adnak.

Ivády Nóra, az NRH főigazgatója a családi és lakossági programok közül kiemelte például, hogy vasárnap a Múzeumkertben megnyílik a Tisztelet a bátraknak című szabadtéri portrékiállítás. A budai Várban egész nap ingyenes családi programok lesznek: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag elnevezésű programsorozattal, három színpadon koncertekkel - köztük a Ghymes együttes fellépésével - és gasztrokulturális sétánnyal is várják az ünneplőket.

Bajnai Zsolt, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárságának kommunikációs vezetője elmondta: az idei március 15. az első, amikor két háttérintézményük is ingyenesen lesz látogatható. Vasárnap meg lehet tekinteni a teljes Várkert Bazárt, s az ottani Csók István-kiállítást is. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy jelenlegi formájában vasárnap utoljára lesz látható a Táncsics-börtön, ott ugyanis március 16-án a Hauszmann-tervnek megfelelően nagyszabású régészeti feltárás kezdődik.

Szente Vajk színész, rendező Németh Kristóf kollégájával közös ötletéről, a Mi március 15-énk című kezdeményezésről számolt be. Azt mondta: eddig országszerte több mint 400 önkormányzat jelezte, hogy vasárnap délután 3 órakor valamely közterületen elszavalják a Nemzeti dalt. Hozzátette: kezdeményezésükhöz várják a további jelentkezőket, a határidő: a közös szavalás időpontja.

Tóthné Mogyorósi Nóra, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ koordinációs főosztályának osztályvezetője elmondta: meghívójuk nyomán 44 intézményből mintegy 500 diák és azok kísérői jelezték részvételüket az ünnepnap lakossági programjaira.

Varga László, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője azt mondta: idén március közepének megfelelő időjárásra lehet számítani, extrém időjárási jelenség nem várható. Szombaton többször, vasárnap már csak elvétve lehet egy-egy zápor. A szél csak időnként élénkülhet meg, erős vagy viharos szél nem zavarja majd rendezvényeket. Reggel 4-5, délután 9-10 Celsius-fok várható.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére