Jelenlegi hely

Mindenszentek, halottak napja - emlékezünk...

November 1-je Mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. De mit is jelentenek ezek az ünnepek?

A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Hazánkban 2000 óta "piros betűs", munkaszüneti nap.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este (október 31.) a halloween ünnep ideje (angolul all hallows' evening = „minden szent estéje”).

A mindenszentek ünnepe a katolikus keresztény egyház saját ünnepe. A történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel, amely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette.

A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért. A katolikusok november 2-án tartják. Az egyházban először 998-ban ünnepelték önálló ünnepként. Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is.

Az eredetileg katolikus ünnepet és népi hagyományait más felekezetek is átvették. Így nemcsak a katolikus hívek ünnepe, hanem a reformáció több felekezete is elfogadta. A régi magyar népnyelvben a két egymást követő ünnepnapnak a „lölkök napja” (=lelkeknek emlékezete) elnevezése volt.

Sok európai országban – köztük valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek illetve halottak napján, felekezeti hovatartozásuktól függetlenül. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Mivel a krizantém fehér és színes változatai ez idő tájt nyílnak, leginkább ez a virág az, amivel a sírokat díszítik.

Sokszor halljuk, de nem lehet elégszer ismételni:

  • A közlekedés során legyünk fokozottan figyelmesek és türelmesek! A kettős ünnepet megelőző és az azt követő időszakban a temetők, sírkertek környékén a szokásosnál jóval nagyobb a forgalom.
  • A tömegközlekedésben szintén zsúfoltságra és rendkívüli menetrendre kell számítani!
  • Nagyobb településeken érdemes előre tájékozódni a temetői nyitva tartásról.
  • Értékeinket tartsuk magunknál, ne hagyjuk a parkoló autóban, a sírra dobott táskában!
  • Vigyázzunk a mécsesekkel, gyertyákkal: elhelyezésükkor vegyük figyelembe a szél irányát, ne tegyük őket gyúlékony koszorú, mű- vagy száraz virág közelébe! A lakásban legyünk különösen óvatosak, kisgyermekes családban érdemes megfontolni az elemes mécsesek használatát élő láng helyett.
  • Ügyeljünk a gyufára, öngyújtóra is, nehogy véletlenül hozzáférjen a gyermekünk.
  • Ha gyermeket is viszünk magunkkal, érdemes a délelőtti órákra időzíteni a temetői látogatást. Elkerülhetjük a tumultust, könnyebben észrevesszük az esetleg balesetveszélyes sírokat és kisebb az esélye, hogy szem elől tévesztjük a kicsit.
  • Amennyiben mégis sötétedés után indulunk útnak, hasznos lehet, ha a gyermek kézfejére, alkarjára jól láthatóan, tollal felírjuk a nevét és a telefonszámunkat. Magyarázzuk el neki, hogy ha nem talál minket, ne ijedjen meg, hanem mutassa meg a feliratot egy kisgyermekes anyukának, vagy rendőrnek, láthatósági mellényt viselő embernek.

 

Forrás: Wikipédia innen és innen

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére