Jelenlegi hely

Csomagoljam? - A lényeg belül van, kár eltakarni...

Belegondoltál már abba, hogy minden, amire az ünnepek kapcsán pénzt áldozol, legyen az a hangulatot fokozó díszlet, az ünnepi menü, vagy a fa alá kerülő ajándék, annak legalább a fele a kukában landol?

Hazaviszed karácsonykor a fél áruházat, tele a hűtő, na meg persze a szemetes, hiszen minden, de minden becsomagolva érkezik hozzánk. Úgy is mondhatnám, kidobott pénz.

S habár a pénz fontos dolog, sokkal fontosabb, hogy elképesztő mértékben károsítjuk környezetünket. Ha igazán nagyszerű ajándékot adnál szeretteidnek, nincs is jobb, mint hogy a környezettudatosságban példát mutatsz nekik. Hidd el, hosszú távon gyermekeid, unokáid is ezt fogják neked a leginkább megköszönni.

Add nekik a jövőt: élj környezettudatosan!

A következő néhány tipp segítségével megmutatjuk, hogyan is láss hozzá:

1. Fények

A karácsonyi filmekben jókat röhögünk, mikor azon verseng a fél utca, hogy ki tudja jobban kivilágítani a házát. A valóságban azonban nem annyira vicces, mikor megérkezik a villanyszámla. Nem is beszélve arról, hogy micsoda fényszennyezésnek tesszük ki környezetünket globálisan. Nem attól lesz meghitt az ünnep, ha még az űrből is látszik, egyszóval csak csínján a fényekkel.

Egy-egy hangulatos darab többet ér, mint ha fényárban úszik az egész ház.

2. A fa

A karácsonyfa számomra maga az ünnep; a színei, az illata, az egész lénye. Én minden évben ezt kérem és kapom karácsonyra a páromtól: egy gyökeres karácsonyfát, ami az ünnepek után is élhet. Tavasszal kiültethetjük a kertbe, vagy ültessük eleve egy megfelelően nagy méretű cserépbe, így évekig meg van oldva a fakérdés.

Annak sem kell elkeserednie, aki nem rendelkezik kertes házzal, így gondot okozna neki a fa későbbi elhelyezése. Ma már nagyon sok helyen lehetőség van a fák kölcsönzésére, melyeket az ünnepek után visszavihetünk.

Sokan a műfenyőre esküsznek, melynek vitathatatlan előnye, hogy nem követel faéletet és több éven keresztül használható, ugyanakkor egyszer ez is a szemétben fogja végezni, s ily módon környezetünket terheli hosszú távon. És még fenyő illata sincs…

Az ünnepek után is tovább élhet!

3. Bevásárlás

A legnagyobb hiba, ha éhesen, tervek és elképzelések nélkül indulunk útnak. Annak érdekében, hogy idén ez ne történjen meg, már az elején legyünk nagyon tudatosak. Készítsünk otthon tervet, melyik nap kinél töltjük az ünnepet, mikor és hányan jönnek hozzánk vendégségbe. Pontos bevásárlólistával induljunk útnak, és ne hagyjuk, hogy a karácsonyi zenék és a csillogó díszek levegyenek bennünket a lábunkról.

Igyekezzünk olyan termékeket választani, amin minél kisebb a csomagolás mennyisége, és vásárlásainkhoz vigyünk magunkkal táskát otthonról. Ne felejtsük el a szemetet szelektíven a kukába tenni, így újra feldolgozásra kerülhet. Kis dolgok, de nagy eredményeket hozhatnak.

Tervezzük meg előre a bevásárlást, így nem lesznek felesleges kiadásaink!

4. Az étel

Az ünnepi menü a legtöbb családnál kardinális kérdés. Hajlamosak vagyunk túlzásokba esni a mennyiséget illetően, s jeles napok elmúltával degeszre tömött pocakkal borítjuk a kukába a maradékot. Az a legenda sem igaz, hogy az ünnepek alatt kétszeresére nő a családtagjaink gyomrának befogadóképessége, így teljesen felesleges dupla annyi ételt csinálni, mint amennyit egyébként szoktunk. Amennyiben mégis megmaradna az ételek nagy része, osszuk szét családtagjaink között (na nem eldobhatós műanyag edényekben, biztosan van otthon rendes ételhordó), vagy nézzünk szét szűkebb és tágabb környezetünkben. Biztosan akad, aki szívesen elfogyasztaná.

Amellett, hogy nem lesz tele a kukánk szeméttel, megint adunk valamit rövid és hosszú távon is: egy tál meleg ételt egy éhes szájnak, és egy követendő jó példát a jövő nemzedékének. Mindkettő jó érzés lesz számunkra.

Nem kell étteremmé változtatni a konyhát, a lényeg az együttléten van!

5. Az ajándékok

A legtöbb kultúrában, ahol ünneplik a karácsonyt, ott ajándékot is adnak. Mai rohanó, anyagias világunkban hajlamosak vagyunk ezt a szót tárgyakra szűkíteni, pedig az ajándék ennél sokkal több is lehet. Ne terheljük egymást fölösleges, haszontalan kacatokkal, csak azért, hogy pillanatnyi megnyugvást érezzünk: no lám, idén is teljesítettem a társadalmi elvárást, adtam valamit.

Ha az ünnep számunkra tényleg a szeretet ünnepe, akkor ne engedjünk ennek a nyomásnak. Persze nem arról van szó, hogy egy-egy jól megválasztott és hasznos ajándékot ne lehetne igazán szívből adni. Főleg a gyermekeknek fontos még, hogy kézzel fogható bizonyítéka legyen a szeretetünknek. De emellett igyekezzünk azt is megmutatni nekik, hogy nem ez az ünnep lényege. Nagyon hasznos és életre szóló élmény lehet számukra, ha a már nem használt, de jó állapotú játékaikat közösen elvisszük egy olyan szervezetnek, akik segítenek eljuttatni a megfelelő gyermeknek. Érdeklődhetünk gyermekünk bölcsődéje, óvodája felől is, hogy van-e lehetőség a játékok odaajándékozására, esetleg rendeznek-e vásárt ezekből a játékokból jótékonysági céllal. Gyermekünk így egy nagyon pozitív tapasztalás útján tanulja meg, hogy a lényeg mindig az adás örömén van, nem az ajándék mibenlétében.

Adjuk gyermekünknek az ajándékozás örömét!

6. A csomagolás

Talán ha választani kéne, mi a legértelmetlenebb dolog a karácsony kapcsán, akkor biztosan a csomagolópapírt mondanám.  Becsomagolod nagy műgonddal, és fél perc alatt letépik. És irány a kuka… jobb esetben a szelektív kuka. Megint egy külsőség, amivel érdemtelenül sokat foglalkozunk. Legyünk ebben is előrelátók: adjuk ajándékunkat újrahasznosított anyagba csomagolva, vagy használjunk tartós, éveken át bevethető csomagolást, például dísztasakokat, dobozokat. Nagyobb gyermekek, felnőttek esetében érdemes lehet élményt ajándékozni, egy mozi vagy színházjegyet, egy közös utazást, egy belépőt a vadasparkba vagy uszodabérletet. A lehetőségek száma végtelen, csak egy kis figyelem kell a megfelelő kiválasztásához. Sokszor egy-egy ilyen ajándék nagyobb öröm a megajándékozottnak, és a csomagolást is letudhatjuk egy borítékkal, amit akár magunk is elkészíthetünk.

Természetes, újrahasznosítható anyagokból stílusos és gyönyörű csomagolás készülhet.

+1:

Ne szépítsük, a szeretet ünnepéhez pénz kell, ez biztos. De nagyon nem mindegy, hogy mennyi. Tudatossággal, előre tervezéssel és a fenti tippekkel is sokat spórolhatunk az ünnepi költségeken. Ne hagyjuk, hogy a reklámok és az elvárások azt éreztessék velünk, csak akkor szeretünk igazán, ha mindenből a legtöbbet, a legjobbat, a legnagyobbat adjuk. Egy kis kreativitással, humorral, egy közösen elköltött ebéddel is lehet felejthetetlen az ünnep. És ami a legfontosabb: szeretettel, hiszen ez a szeretet ünnepe. Szívből kívánom, hogy ez az idei karácsonykor ne csak egy elcsépelt, üres frázis legyen, hanem életre szóló, szívből jövő tapasztalás.

Ne a pénz miatti aggódásról szóljon az ünnep!

Nagyon jó készülődést kívánok!

Husi Andrea

- Szegedimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére