Jelenlegi hely

A mi karácsony esténk

Ahány ház, annyi szokás - igaz ez a karácsony estékre is. Bemutatjuk, hogyan töltik a karácsony estét az Imamik országszerte, illetve mit javasolnak azoknak, akik tanácstalanok abban, hogyan is oldják meg a karácsonyfadiszítést a kisgyerekek tudta nélkül. Ezekkel a kis összeállítással is kívánunk Nektek békés karácsonyt!

A fő kérdés ezen a napon leginkább az, hogy mit csináljunk a gyerek(ek)kel, amíg az Angyal vagy a Jézuska meghozza a karácsonyfát és az ajándékokat. Úgy látjuk, hogy ezzel kicsit bajban vannak a szülők ott, ahol az a szokás, hogy meglepetés a karácsonyfa. December 24-én már nincsen igazán (gyerek)program, sőt még a játszóházak sincsenek már nyitva. Egy lehetőség a délutáni betlehemi előadás a templomban, de nem mindenki akarja/tudja ide elvinni a gyerekeit. De akkor mit lehet tenni, mások hogyan oldják meg?


Nálunk a művelődési központ szervez Angyalváró filmvetítést és kézműves foglalkozást. Egy ötlet, amit ajánlani tudok: jó idő esetén (gyerek nélküli) rokonnal, ismerőssel elküldeni a gyerekeket sétálni, galambot/hattyút etetni, játszóterezni vagy a nagyobb gyermeket moziba. Vagy csak menjen(ek) át hozzájuk egy időre, míg a szülők "elmennek" valahova, hogy aztán együtt érkezhessenek haza. Nálunk nincs ilyen gond: mi együtt díszítünk. (Szabina, Zalaimami)

Gyermek karácsonyfát díszít


A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás lehet pár órára kölcsönadni a gyerekeket a nagyszülőknek (már ha vannak a közelben és vállalják is őket), velük elmehetnek sétálni (én gyerekkoromban imádtam az esti séta közben megszámolni, hogy hány házban/ablakban égnek már a karácsonyi gyertyák és érkezett meg az Angyal), vagy moziba (az talán még ilyenkor is nyitva van).

Mivel nincs segítségünk karácsony napján, és három kisgyerek mellett elég nagy a lebukás veszélye, mi is együtt díszítjük a karácsonyfát. Meg is ideologozáltuk a számukra: az Angyal csak az ajándékokat hozza, és csak akkor, ha jók voltak és a karácsonyfát is szépen/ügyesen feldíszítik. Ez egyénként egészen más, mint amikor én kicsi voltam: én ragaszkodtam hozzá, hogy "készen" kapjam a karácsonyfát akkor is, amikor már régen tudtam, hogy mégsem az Angyal hozza. És sajnos máig emlékszem arra a "traumára", amikor az idős tanítónénim elsőben felfedte A titkot... (Ildi, Budapestimami)


Mi ezt úgy oldjuk meg, hogy december 23.-án éjszaka feldíszítjük a fát, és reggel amikor felkelnek a gyerekek, már ott áll a nappaliban, és ott vannak az ajándékok is alatta.

Ez azért is van így, mert nálunk van a szentesti vacsora. Itt vannak a nagyszülők, keresztszülők és ez azt jelenti, hogy minimum 10 doboz ajándékot kapnak egyszerre, de inkább többet... Ilyenkor gyakorlatilag egyszerre kibontanának mindent, és egyiket sem tudnák rendesen megnézni, mert jön a következő és össze-vissza kavarodnak a szőnyegen a különböző ajándékok, azt sem tudjuk, hogy melyikhez mi tartozott... Szóval ezért tőlünk (vagyis a mi Jézuskánktól) már december 24.-én reggel megkapják a fát és az ajándékot, így könnyebben kivárják az estét is. (Marianna, Kecskemétimami)


Nálunk is december 23-án éjszaka jön az Angyalka a fával és az ajándékokkal. Tavaly is próbálkoztunk már azzal, hogy inkább mi díszítsük a fát közösen, hogy a kicsi ebbe nőjön bele, de a nagylányunk hallani sem akar róla, szerinte mi nem tudnánk olyan szépen megcsinálni mint az Angyalka, és neki ugyanaz a fa kell, amit mindig kapunk. :-) 

24-én reggel itthon karácsonyozunk, így van idő egész délelőtt az új játékokkal játszani, ebéd az egyik nagyszülőknél, vacsi nálunk a másik nagyszülőkkel. Másnap dédik, sajnos már csak kettő van, ez már csak egy napos program, régebben kettő volt.  A karácsony előtti ovi-isi szünetes napokat mindig a konyhában töltjük a lányommal és sütiket sütünk. Most már a kicsi nehezít, de idén is ez a terv. (Timi, Fehérvárimami)


Nálunk régóta az a szokás, hogy 24 este, de valóban este jön a Jézuska és nem is ebéd van, hanem ünnepi vacsora. Lehet, hogy ez úgy lett, hogy sosem lettünk kész, illetve már gyerekkoromban anyuék sem, nem tudom.  De az is lehet, hogy csak direkt így időzítettek, és később mi is, hogy igazán csillogjon és világítson minden már a sötétben. Korábban az volt a szokás, hogy a fát is Jézuska hozza és díszíti akkor, amikor már minden készen áll egyébként. Addig a gyerekeknek délutáni alvás, pihenés volt, hiszen a Jézuskát nem szabad meglátni :) 3 éve együtt díszítjük a fát, hiszen egy éjszaka alatt lehetetlenség mindenhova eljutnia a Jézuskának :). Nincsen nagyon különleges menü, tárkonyos csirkehúsleves vagy most idén kakasleves volt, amit már 23-án elkezdtem csinálni. Ami fix, azok a különböző majonézes saláták, amit már együtt csinálunk a gyerekekkel és ehhez valami rántott dolog - sajt, hal vagy valamilyen hús - idén csirke. Most már második éve gyerekek csinálják a kókuszgolyót, az is elkészült 23-án és közösen sütjük a mézeskalácsot - amikor időnk van rá - idén az is 23-án készült. (Szandra, Veszprémimami)

  


Vidám készülődést és lebukásmentes karácsonyfa-díszítést kíván az Imami csapata!

Nektek hogyan telik a karácsony estétek? Hogyan oldjátok meg, hogy legyen meglepetés?

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére