Jelenlegi hely

Túráznál? És térképet olvasni tudsz?

"Nekem térkép e táj..." de mit is keresünk rajta?

Régimódinak tűnik talán a mai világban, ha egy összehajtogatható papírtérképen keresgélünk valamit. Pedig túrázás közben a térerővel nem rendelkező vagy meg-megszakadó hálózat esetén nagy segítség tud lenni.

Ha már térképünk van, meg is kell tanulnunk olvasni. Rémlik, hogy a barna a hegy, a kék a folyó? Szerencsére ezek az (majdnem) alapok ugyanazok, csak sokkal több variációt találunk belőlük.

Tájoljunk

A biztonságos tájékozódás alapvető feltétele a térkép tájolása, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy térképünket „beforgatjuk” az északi (észak-déli) irányba, azaz „tájoljuk”.

Forrás: Pexels / Valentin Antonucci

Először a terepen kell meghatározni az északi irányt: ez történhet iránytűvel, tájolóval vagy olyan globális helymeghatározásra alkalmas eszközökkel, amelyek tartalmaznak beépített, elektronikus, két- vagy háromtengelyű iránytűt, például okostelefonnal vagy szabadidős GPS készülékkel. Majd a térképen, ahol segít a feltüntetett „észak” jel, a fokhálózat vagy az észak-déli irányú koordináta-hálózat.

Méretek, jelek, színek

A turistatérképeken általában fel van tüntetve

  • a méretezés (pl. 1:40 000, 1 km = 2.5 cm),
  • a térképen használt jelek magyarázata,
  • valamint kiegészítő, magyarázó jellegű információkat is tartalmaznak.

A jelek egy része a természetjárással, turizmussal, vendéglátással kapcsolatos, valamint a közlekedésre vonatkozik. Emellett a térkép topográfiai alapja a síkrajz, a vízrajz és a domborzatrajz.

A fehér a szántót, a sárga a gyümölcsöst vagy szőlőt, a halványzöld a tisztást, rétet, legelőt, míg a zöld az erdőt jelöli. Domborzatábrázolás tekintetében a szintvonalas domborzatábrázolást úgynevezett domborzatárnyékolás egészíti ki a turistatérképek egy részénél.

Színek

Fekete (vagy sötétszürke) színnel általában a mesterséges, azaz ember alkotta tereptárgyakat jelölik a turistatérképek, pl. vasútvonal, alagút, híd, esőház. A többségük “maradandó”, azaz egy régi térkép is tartalmazza ezeket, így segíthetnek a tájékozódásban.

Kezdő túrázóként az erdő egy nagy, zöld masszának tűnik, mindenhol fák. Nagyon nehéz ebben a nagy zöld rengetegben bármilyen egyediséget észrevenni.

Hogy lehet mégis segítségül hívni a növényzetet a tájékozódáshoz?

Sokféle zöld és sárga árnyalatot látsz, vannak mintás területek is, ezek mind a növényzet jellegére utalnak. A zöld az egybefüggő erdőterületeket jelöli, a világoszöld a bokros vagy fiatalos területeket. Sárga jelzi a réteket, itt a növényzet maximum akkora, hogy egy felnőtt könnyen ellát felette még nyáron is. Fehérrel jelzettek azok a részek, ahol nincs növényzet, például a működő bányaudvarokban. Narancs színűek a települések lakott területei.

Széles völgyekben, sík területeken gyakran alakulnak ki mocsaras, vizenyős területek. A térképen sűrű, vízszintes kék vonalkákkal jelzett. Nem biztos, hogy a nyílt vízfelület látszik, de a vízinövények jelenléte mindenképpen erre utalhat. Nem érdemes ezeken keresztben tervezni az útvonalat.

Szintvonal

Egy turistatérképet megnézve nagyon sok barna, kanyargó vonal látszik rajta, ezek azonban nem utak, hanem szintvonalak.

A szintvonal a felszín azonos tengerszint feletti magasságú pontjait összekötő vonal. Ezzel könnyen előre lehet tervezni, hogy milyen szintkülönbségeket rejt egy ismeretlen terep, mire nehézségekre számíthattok.

Tájékozódjunk digitálisan?!

Természetesen a papíralapú turistatérképek mellett is vannak megoldások a navigációra. Rakk Gyula térképész elmondása szerint a magyarországi turistaút-hálózat és a természetjáró-infrastruktúra önkéntes feltérképezése a 2000-es évek elején a globális helymeghatározó rendszerek (GPS) elterjedésével kezdődött, és a turistautak.hu nevű projekt, közösség, honlap köré szerveződött.

A turistautak.hu mellett a 2010-es években jelent meg az OpenStreetMap szabadon szerkeszthető és terjeszthető GIS (vektoros alapú, adatbázisháttérrel működő) alkalmazás. E rendszer adataiból szintén készülnek okostelefonok, szabadidős GPS-ek és egyéb navigációs eszközök számára térképek. Ez utóbbi az openmaps.eu közösségének köszönhető.

Forrás: Pexels / Kamaji Ogina

ADL - Debrecenimami

Forrás: turarakattanva.hu; csupasport.hu; ilovedunakanyar.hu


Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mire jó a csend?

Mire jó a csend?

Túl nagy a zaj a világban, rengeteg inger, üzenet jut el hozzánk, állandóan szól valami. Értékessé vált a csend, hiszen a rohanó hétköznapokon kevés adatik belőle. Amikor nyáron egy hétre kiürült a lakásunk – táborozó gyerekek, üzleti úton lévő férj – „megcsendült a csend”.
„Elereszti a hasizmokat úgy, hogy a hasa kissé lesüllyedjen, majd elgondolkozik azon, hogy már megint milyen kövér lett az utóbbi időben”- avagy a nő és férfi közötti különbségek

Szégyenlős vagy csábító - avagy a nő és a férfi közötti különbségek a zuhanyzóban

Micsoda rendkívüli kihívást jelent az, ha valaki úgy dönt, megosztja sorsát, vagy inkább a fürdőszobáját egy ellenkező neművel... 
Hol zöldebb?

Zöldnek lenni trendi! Magyarország zöld térképe

Egy nagyon kedves olvasónk, Gábor kérésére most egy olyan hazai gyűjteményt hoztam el Nektek, amiben térképes és tematikus kereső segítségével tudjátok fellelni azokat a helyeket és szolgáltatókat, akik egy kicsit zöldebbé teszik mindennapjaitokat.
Amit mond és amit gondol - 15 férfi-mondat

Amit mond és amit gondol - 15 férfi-mondat

A férfiak sohasem fogják megérteni a nőket, és a nők sohasem fogják megérteni a férfiakat...

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére