Jelenlegi hely

Gyerekmentes övezet - Kirekesztés vagy jogos igény?

Egyre több helyen találunk gyerekmentes helyeket: szállodákat, éttermeket, kávézókat, még légitársaságokat is, ahol nem kívánatos személyek a gyerekek. Kell ez nekünk, vagy inkább nem kérünk belőle?

Felnőttbarát kontra családbarát

Igény van rá, tehát szaporodnak azok a vendéglátóhelyek, ahonnan kizárják a kiskorúakat. Nálunk még kevésbé elterjedt a gyerekmentesség, de Európa több országában egyre inkább. Van, akit a sírás, a hiszti és ricsaj zavar, mások már a gyerekek látványától is rosszul érzik magukat.

Felmérések szerint a gyerek nélkül utazók kifogásolják a kiabáló vagy mindent a gyerekre hagyó szülőket is. Szerintük a gyerekek egyre neveletlenebbek, mert a szülők túlságosan megengedőek.

Valljuk be, kisgyerekes szülőként időnként nekünk is jól esik néhány napra kiszakadni a hétköznapok pörgéséből, kettesben romantikázni, és feltöltődni csendben és nyugalomban.

De kinek van igaza? Azoknak a vendégeknek, akik nem tudnak pihenni, élvezni a szálloda nyújtotta szolgáltatásokat a gyerekzsivajtól hangos terekben, visító, fröcskölő apróságok mellett? Vagy a gyerekes családoknak, akik szerint a szálloda/étterem egy közösségi tér, ahol mindenkinek helye van?

Érvek és ellenérvek állnak egymással szemben, a közösségi oldalakon is heves reakciók kísérik témát.

Mindenki volt gyerek

A gyerekesek szerint a kicsiknek jogukban áll jelen lenni, a családi nyaraláson együtt vannak, és jól érzik magukat. Természetükből adódik, hogy zsibonganak, futkároznak, nevetnek, időnként hangoskodnak.

Ha kitiltjuk a gyerekeket, mire tanítjuk ezzel őket? "A nénik és bácsik itt nem örülnek neked." Toleranciára és megértésre? Önzésre vagy közösségi gondolkodásra?

Ahogy a felnőttek, a gyerekek is különbözőek. Előfordulhat, hogy egy bájos kisbaba a vendégek kedvence lesz, mosolyt varázsol az arcukra. Ha a szüleik megtanítják őket kulturáltan viselkedni, odafigyelni a többiekre, akkor mindenki jól érzi magát.

Biztosan lehet praktikus megoldást találni a problémára, hogy egy területen kicsik és nagyok is megtalálják az igényeik szerinti szolgáltatásokat, pl. a családbarát részlegek mellett felnőtteknek kialakított pihenőövezetek.

Szerintem alapvetően a szülőkön múlik, hogy megtanítsák a gyerekeinek, legyenek tekintettel másokra is, és koruknak megfelelő helyre vigyék őket. Családi életükkel pedig azt közvetítik, hogy a gyerek sokkal inkább öröm, mint zavaró tényező.

Halász Kinga
- Budapestimami -

Neked mi a véleményed? Szerinted szükség van gyerekmentes övezetekre?

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére