Jelenlegi hely

Gyerekmentes övezet - Kirekesztés vagy jogos igény?

Egyre több helyen találunk gyerekmentes helyeket: szállodákat, éttermeket, kávézókat, még légitársaságokat is, ahol nem kívánatos személyek a gyerekek. Kell ez nekünk, vagy inkább nem kérünk belőle?

Felnőttbarát kontra családbarát

Igény van rá, tehát szaporodnak azok a vendéglátóhelyek, ahonnan kizárják a kiskorúakat. Nálunk még kevésbé elterjedt a gyerekmentesség, de Európa több országában egyre inkább. Van, akit a sírás, a hiszti és ricsaj zavar, mások már a gyerekek látványától is rosszul érzik magukat.

Felmérések szerint a gyerek nélkül utazók kifogásolják a kiabáló vagy mindent a gyerekre hagyó szülőket is. Szerintük a gyerekek egyre neveletlenebbek, mert a szülők túlságosan megengedőek.

Valljuk be, kisgyerekes szülőként időnként nekünk is jól esik néhány napra kiszakadni a hétköznapok pörgéséből, kettesben romantikázni, és feltöltődni csendben és nyugalomban.

De kinek van igaza? Azoknak a vendégeknek, akik nem tudnak pihenni, élvezni a szálloda nyújtotta szolgáltatásokat a gyerekzsivajtól hangos terekben, visító, fröcskölő apróságok mellett? Vagy a gyerekes családoknak, akik szerint a szálloda/étterem egy közösségi tér, ahol mindenkinek helye van?

Érvek és ellenérvek állnak egymással szemben, a közösségi oldalakon is heves reakciók kísérik témát.

Mindenki volt gyerek

A gyerekesek szerint a kicsiknek jogukban áll jelen lenni, a családi nyaraláson együtt vannak, és jól érzik magukat. Természetükből adódik, hogy zsibonganak, futkároznak, nevetnek, időnként hangoskodnak.

Ha kitiltjuk a gyerekeket, mire tanítjuk ezzel őket? "A nénik és bácsik itt nem örülnek neked." Toleranciára és megértésre? Önzésre vagy közösségi gondolkodásra?

Ahogy a felnőttek, a gyerekek is különbözőek. Előfordulhat, hogy egy bájos kisbaba a vendégek kedvence lesz, mosolyt varázsol az arcukra. Ha a szüleik megtanítják őket kulturáltan viselkedni, odafigyelni a többiekre, akkor mindenki jól érzi magát.

Biztosan lehet praktikus megoldást találni a problémára, hogy egy területen kicsik és nagyok is megtalálják az igényeik szerinti szolgáltatásokat, pl. a családbarát részlegek mellett felnőtteknek kialakított pihenőövezetek.

Szerintem alapvetően a szülőkön múlik, hogy megtanítsák a gyerekeinek, legyenek tekintettel másokra is, és koruknak megfelelő helyre vigyék őket. Családi életükkel pedig azt közvetítik, hogy a gyerek sokkal inkább öröm, mint zavaró tényező.

Halász Kinga
- Budapestimami -

Neked mi a véleményed? Szerinted szükség van gyerekmentes övezetekre?

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére