Jelenlegi hely

Szaharai világot idéző homokdűnék, avagy a csodás Fülöpházi-homokbuckák

Tőlünk tényleg csak egy karnyújtásnyira van (Izsák), de Budapesttől is max 1 óra! Hazánk egyik legérdekesebb természetföldrajzi formációja, a Homokhátság vagy fülöpházi buckavidék, Közép-Európa legnagyobb, 7 400 km² kiterjedésű homokvidékének középső régiójában található, mely a maga nemében páratlan természetföldrajzi tájegységnek számít nem csak hazai, hanem európai viszonylatban is.

Egy darabka sivatag

Egyedülálló látvány a mozgó futóhomok bucka Fülöpháza és Szabadszállás határában.

A Duna-Tisza közén, Fülöpháza és Bugac környékén, mintha egy miniatűr sivatagba csöppennénk. Ez a terület a magyar futóhomok hazája. Dr. Randolf Rungaldier, egy osztrák egyetemi tanár, már 1929-ben javasolta, hogy Bugacot nemzeti parkká kellene nyilvánítani. Írásaiban lelkesen méltatta a puszta szépségeit.


Fotó: Daróczi Csaba

Fél évszázaddal később, 1979-ben az UNESCO Ember és Bioszféra Program keretében a Duna-Tisza közi homokbuckák bioszféra-rezervátummá váltak. A 1992 hektáron elterülő fülöpházi homokbuckás ma a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legszebb és legérintetlenebb része. Itt a pionír növények képesek megélni a szélsőséges körülmények között is.

De hogyan alakult ki ez a sivatagos élőhely? A válasz az Ős-Duna által hátrahagyott durva szemcsés homoktalajban rejlik, amely nyáron könnyen kiszárad és felmelegszik. Ilyen körülmények között zárt erdők nem tudnak fennmaradni, helyettük ligetes, gyepekkel tarkított növényzet, az úgynevezett erdős sztyepp alakult ki. Az itteni növény- és állatvilág is különleges, például az üregi nyulak és a kaparódarazsak.

Fotó: Daróczi Csaba

A homoki árvalányhaj májusban ezüstösre festi a homokbuckákat, a naprózsa pedig nyáron nyitja ki sárga szirmait. A kései szegfű, egy pannon bennszülött növény, ősz elején virágzik. Az árvalányhaj mezők dús virágzása az előző évi időjárástól függ.

A homokbuckák állandó mozgásban vannak a szél hatására. Pálszabó Ferenc, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre szerint az 1990-es évek óta 45-50 métert vándoroltak a homokdűnék.

A Fülöpházi-buckavidék északi része fokozottan védett, csak szakvezetéssel látogatható, viszont egyszer mindenkinek látnia kell. Éppen ezért, ha Bács-Kiskun vármegyében jártok, érdemes megnézni, hogy a Kiskunsági Nemzeti Parknak milyen szakvezetett túrái vannak. A közelben pedig két tanösvény is található, ahol szabadon lehet sétálni, és a gyerekek és felnőttek egyaránt megtapasztalhatják a futóhomokot.

Forrás, fotók: Daróczi Csaba

Makai Marianna-Kecskemétimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére