Jelenlegi hely

Január 18-ig adható be az iskolakezdés halasztásához a kérelem!

Amikor behozták, hogy 6 évesen kötelező iskolába menni, sok szülő érezte úgy, hogy elvették tőle a döntés lehetőségét. De szerencsére az első viharfelhők elmúltak, és van lehetőségük mégis a szülőknek kérvényezni, hogy 1 évre oviban maradhasson a gyermekük, viszont nagyon figyeljetek a határidőre, mert ha lejár, már nincs mód kérvényezni!

Amennyiben a szülő (gyám) valamilyen okból úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, úgy az OH-hoz (Oktatási Hivatalhoz) nyújthatja be kérelmét december 28-tól 2022. január 18-ig. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Ugyanitt nyújtható be a kérelem annak a szülőnek (gyámnak), akinek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretné, ha szeptemberben az megkezdené az iskolát.

De ki a tanköteles?

Az a gyermek, aki abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. Indokolt esetben a szülő kérheti további egy nevelési évig, hogy gyermeke óvodában maradhasson, de kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni. 

Ha a Pedagógiai Szakszolgálat bizottsága javasolja szakértői véleményében, hogy a gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben részesüljön, a szülői kérelem benyújtására nincs szükség! Ilyenkor a szakértői véleményt az óvodában kell bemutatni, az óvoda pedig annak alapján berögzíti az óvodában maradás tényét. De ha ez a szakértői vélemény január 18-ig nem készül el, akkor természetesen a szülő is kérelmezheti!

Az Oktatási Hivatal az eljárása során azt vizsgálja, hogy a gyermek értelmi, lelki, szociális és testi fejlettségének állapota eléri-e az iskolába lépéshez szükséges szintet. A kérelemhez nem kötelező mellékletet csatolni, de ha a szülő nem mellékel kérelméhez igazoló dokumentumot, vagy azokból nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani a gyermek fejlettségi szintjét, az Oktatási Hivatal pedagógiai szakértői bizottság kirendeléséről gondoskodik.

Hogyan küldhető be?

Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhető a kérelmezést támogató formanyomtatvány, amely valamennyi szükséges adatot tartalmaz, és amelyet a szülők ügyfélkapun vagy postán is eljuttathatnak az OH-hoz. A dokumentum ITT érhető el, további bővebb tájékoztatást pedig ITT találtok

Figyeljetek a határidőre, mert lejárata után már nem kérvényezhetitek az ovódában maradást!

Makai Marianna - Kecskemétimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére