Jelenlegi hely

Mary Poppins visszatér

Karácsonykor érkezik a hazai mozikba a Mary Poppins visszatér (Mary Poppins returns) című film, melynek címszerepét Emily Blunt alakítja. A legendás film legújabb feldolgozásához elkészült az előzetes is, amit megmutatunk.

A Mary Poppins visszatér az 1964-es, eredeti történet folytatása, melyben olyan sztárok szerepelnek Blunt mellett mint Meryl Streep, Colin Firth és Angela Lansbury. Feltűnik továbbá az eredeti film férfi főszereplője, Dick Van Dyke is egy kisebb, ám annál jelentősebb szerepben. A Broadway egyik legnagyobb csillaga, Lin-Manuel Miranda játssza Jack-et és új dalokat is hallhatunk majd a produkcióban.

Az új történet

A film a gazdasági válságtól sújtott, 1930-as évekbeli Londonban játszódik, hasonlóan az eredeti regényhez, és P.L. Travers további hét könyvének gazdag tartalmából is merít. Michael és Jane Banks felnőttek, Michael három gyermek édesapja és továbbra is a Cseresznyefa utcában lakik. Miután az egykori kisfiúnak súlyos veszteséggel kell szembenéznie, megérkezik hozzájuk Mary Poppins, és különleges varázsképességeivel, no meg a mindig vidám lámpagyújtogató, Jack segítségével segít a családnak ismét felfedezni az élet örömeit és csodáját. Mary Poppins számos új, színes és bohókás szereplőnek is bemutatja a gyerekeket, köztük különc kuzinjának, Topsynak.

A csudálatos Mary

P.L. Travers 1934-ben ismertette meg a világgal a varázslatos dadust a magyarul A csudálatos Mary címen megjelent könyvében. A film első változatát a Walt Disney Productions 1964-ben mutatta be Julie Andrews főszereplésével, a magyar nézők 1986-tól láthatták. A regényből készült film írónője eleinte nem akarta, hogy vászonra vigyék a könyvét. A történet igazából egy hatrészes könyvsorozat része, az első két kötet történetéről szól. Az új Mary Poppins film a harmadik könyv kalandjaitól indul.

A csudálatos Mary alkonyattájt a keleti széllel érkezik Banksék házába. Fél kezével a kalapját fogja, a másikban táskát cipel. Rövidesen megállapodik a szülőkkel, s máris olyan otthonosan érzi magát a házban, mintha mindig ott élt volna, a gyerekekkel pedig azonnal megtalálja a hangot. Michaelt annyira elbűvöli a csudálatos dadatündér, hogy lefekvéskor meg is kérdezi tőle: Ugye Mary Poppins, sohase megy el tőlünk? Mary szipog egyet, aztán így válaszol: Itt maradok, míg meg nem fordul a szél.

S valóban így is lett. Mary a keleti széllel jött, s a nyugati széllel ment el. De mi minden történt közben a Banks-házban! Mary Poppins felejthetetlen alakja méltán állandó figurája az európai gyerekirodalomnak. A gyerekvilág hétköznapjai a tündérmesék varázslatával ötvöződnek Travers elbűvölő könyvében, mely Benedek Marcell szép fordításában jutott el a magyar gyerekekehez.

Gyermekkorunk kedvence

Disney a legkiválóbb színészekkel, zeneszerzőkkel és díszlettervezőkkel dolgozott együtt, a siker garantált volt. Néhány érdekesség: Julie Andrews, az angol származású, csodálatos hangú énekes-színésznő épp babát várt, mikor Walt Disney szerződtetni akarta. Andrews emiatt nem akarta elfogadni Mary Poppins szerepét, ám Disney ragaszkodott hozzá, azt mondta, ezt a karaktert kizárólag ő formálhatja meg. Inkább megvárta, míg a baba megszületett, és csak utána kezdték el a forgatást. Remek döntés volt, Julie Andrews ezzel a szereppel nyerte meg élete első Oscar-díját.

A Bertet alakító kiváló színész, Dyck Van Dyke volt az örök mókamester a forgatáson, így történhetett, hogy egyszer a szünetben egy öreg embert utánozva, reszketeg lábakkal próbált lelépni a „járdáról”, és ez a jelenet annyira megtetszett Disney-nek, hogy Bert szerepe mellett rögtön Van Dyke-ra osztotta az idős és megkeseredett bankár megformálását is.

A történet maga örök érvényű: felnyitja szemünket az életben igazán fontos dolgok iránt, melyek a hétköznapok forgatagában elsikkadnak.

Az 1900-as évek elején, Londonban játszódó kedves film egy olyan családról szól, ahol az apa banktisztviselő, az anya pedig lelkes szüfrazsett, így komoly elfoglaltságaik miatt két gyerekükre sosincs idejük. A szülői szeretetet és kellő figyelmet pótlandó, az édesanya nevelőnők egész sorát alkalmazza, ám egyikük sem marad a háznál túl sokáig, mert a kis „bestiák” megkeserítik az életüket.

Ekkor érkezik papagájfejes ernyőjével, a keleti szél hátán a csodálatos Mary Poppins, aki szőnyegtáskájából képes egy egész szobányi berendezést elővarázsolni, aki a lépcsőkorláton felfelé is tud csúszni, aki ért az állatok nyelvén, és aki egész lényével elvarázsolja mindkét gyermeket, valamint Bert-et, majd szép sorra az egész ház minden lakóját.

Az édesapa kezdeti ellenállása a szigorú nevelési elveket sutba vető Mary Poppins-szal szemben szép lassan csendes felismeréssé szelídül, és a történet végére a merev angol polgári famíliából igazi, egymásra figyelő, egymás társaságát kereső és kedvelő család lesz.

A hírek szerint az új film rendezője magtartja a kasszikus alkotás stílusát, karakterét, az eredeti zene és a jelmezek néhány része is megjelenik majd. 

A Mary Poppins visszatér című film 2018 december 27-től látható lesz a magyar mozikban.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére