Jelenlegi hely

Amikor a mindennapi betevő rajtad múlik...

Szereted a finom péksütemények illatát, ízét? A gyerekek - sőt: a férjed is - nagyon szeretik, ha anya süt. Az otthon ízei… Ha úgy érzed, fárasztó, inkább megveszed a sarki boltban, - igazad van, úgy könnyebb. De mennyivel költségkímélőbb, tudatosabb és finomabb, ha magad készíted el! 

Nekem nagyon bevált, büszke vagyok rá, hogy mennyi minden finomat tudok az asztalra tenni. Ha megtehettem volna, hogy a boltban veszem meg, lehet, hogy soha nem talál meg az öröm és elismerés, amit a süteményeimért kapok a családtól. 

Vidéken éltünk, úgy alakult az életünk, hogy a GYES után nem kaptam munkát. Férjem fizetése a rezsire és a legszükségesebb dolgokra elég lett, de a tápláló szénhidrát - a mindennapi kenyér - bizony nem mindig kerülhetett az asztalra. Gyötört a kérdés: most mit tegyek? Nem voltam éppen egy sütő-típus. Ismerős? Nem nyugodtam bele, hogy nem engedhetjük meg magunknak a friss pékárut. Egy kicsit utánajártam (receptek, újságok, internet) és belekezdtem. Féltem, hogy meghaladja az erőmet. Az iskolában ezt nem tanították… 

De hamar beletanultam. Kis lépések és sikerül! Aki nem élt át nélkülözést, nehezen tudja elképzelni ezt a szükség-helyzetet. Ha ismered, de még nem kezdtél el sütni, bíztatlak, bátran vágj bele, mert nagy élmény és nagyon finom! Érdemes körülnézni, hol van malom a környéken, vagy interneten rákeresni, mert a liszt nagyobb kiszerelésben olcsóbb.

Válassz több fajtát. Ízlés szerint a teljes kiőrlésű liszteket (rozs, tönköly) fele vagy kevesebb arányban a fehér kenyérliszthez adhatjuk. A népszerű magvakat is belekeverhetjük a tésztába. Ha nincs dagasztós keverőgéped, ne búsulj, költségkímélő edzésnek is beillik egy nagyobb fakanállal megkeverni a tésztát. Gázsütőben, a finom, déli, olaszos kenyeret római tálban sütöttem, kevés olajjal megkenve a tetejét. A római tálat egy nappal előtte be kell hideg vízbe áztatni, hogy jól megszívja magát. Mindenféle pékáru készítésénél érdemes egy tűzálló tálban vizet tenni a sütő aljára, hogy a pára megpuhítsa a süteményt.

Egyik siker jött a másik után. A kenyér olyan tömény volt, hogy egy hétig is elállt. Zsömlét, kiflit, leveles croissant, perecet, kakaós és fahéjas csigát nagyon kevés pénzből tepsi számra lehet készíteni. Reggeli, tízórai, uzsonna - fillérekből. Az is lényeges, hogy tudom, hogy mi van benne, hiszen magam készítem. A gyúrásba, formázásba a gyerekeket is be lehet vonni! Egy jó lehetőség a közös élményre! Az illata? Csodás! Nem győzök hálát adni ezért az új készségért, és így már nem kell nélkülözni, megvan a mindennapi kenyér, és mindig friss pékáru kerülhet az asztalra!  

Alább egy könnyű franciakenyér recept, amelyből zsömlét is lehet készíteni.
Hozzávalók:
sütőpapír, 10 gr. élesztő, 2 teáskanál só, 700 gr liszt, 4 dl langyos víz (lisztfüggő!, amennyit felvesz), kb. 2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és egy szem kockacukorral felfuttatjuk.
A lisztet és a sót összekeverjük, beletesszük a felfuttatott élesztőt, az olajat, majd selymes tésztát gyúrunk.
A tésztát kevés liszttel megszórjuk, lefedjük egy tiszta konyharuhával és szobahőmérsékleten 4 órát kelesztjük.
A tésztát gyorsan átgyúrjuk, három részre osztjuk és sütőlap hosszúságú rudakat formálunk, vagy tenyérnyi gombócokat gyúrunk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, liszttel megszórjuk és még 30 percig kelesztjük.
Villanysütő: 250-200 fok, gázsütő: 6-4. fokozat, az előmelegített sütő aljára egy tálka vizet teszünk, a zsemlékre (vagy rudakra) vizet locsolunk és a sütő aljára is teszünk kevés vizet, a tepsit betesszük és az ajtót azonnal becsukjuk.
10 perc múlva csökkentjük a hőmérsékletet, a rudakat vagy a zsömléket résnyire nyitott ajtónál készre sütjük.
Süteményes rácsra téve hűlni hagyjuk.  

Jó étvágyat! 
                                                                                                                                   
Szerző: Cs. Szabó Dóra 
Recept: IMP BV/Mester Kiadó Kft./MKH 033 alapján                                                                                    

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
szilveszter

10 jó tanács az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, babonák

Az újévi szokások nem változtak az idők folyamán még mindig úgy tarják: ”amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő is”.
Szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Jó tanácsok az év utolsó napjára, avagy szilveszteri hagyományok, népszokások, babonák

Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szilveszteri népszokás és babona társul. Ezek közül csemegéztünk és összeszedtünk neked 21 újévi hagyományt és hiedelmet – nehogy valamit elfelejts vagy valamiből kimaradj!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére