Jelenlegi hely

Veszélyes lövedékes játékok

Játékfegyvereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrzés célja az volt, hogy az úgynevezett lövedékes játékok a kémiai- illetve mechanikai biztonsági követelménynek megfelelnek-e.

A vizsgálat a TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 azonosító számú „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)” elnevezésű kiemelt projekt keretében valósult meg.

Tapadókorongos, szivacs töltényes játék pisztolyok, íjak, nyílpuskák - rengeteg féle játékfegyver kapható a boltokban, ám ezek nem mindig veszélytelenek. Ezekre a játékokra jellemző, hogy, amennyiben nem megfelelően használják őket, sérülést okozhatnak. Ezen túl, a fegyverek többsége puha, PVC anyagú tapadókorongos lövedékkel működik, amelyek pedig veszélyes anyagokat rejthetnek.

A laboratóriumi vizsgálatokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos-, valamint az akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma végezte el.

Egy rugós pisztoly, puska vagy nyílpuska esetében a rugó, míg egy íj esetében a konstrukció mellett a játékot használó gyermek határozza meg a lövedék úgynevezett mozgási energiáját. Azaz, hogy a töltény milyen erővel csapódik be. A sérülések elkerülése miatt mindkét esetben fontos, hogy ez az energia ne haladjon meg egy bizonyos határértéket. Habár alapszabály, hogy fejre nem szabad célozni, a legnagyobb veszélyt mégis a szem sérülése jelenti.

A játékfegyverekhez kapcsolódó másik jelentős veszélyt a tapadókorongok leválása jelenti, amely fulladást okozhat a gyermekeknél. Ez akkor fordulhat elő, ha a tapadókorong befér a gyermek szájába és az úgynevezett felerősítési szilárdság, tehát a tapadókorong rögzítése nem megfelelő.

Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium összesen 27 fajta lövedékes játékot vizsgált meg, melyek közül a tapadókorong megfelelő rögzítését 16 fajta termék esetében ellenőrizték a szakemberek. A vizsgálat eredmények alapján megállapítást nyert, hogy 6 fajta termék (37,5%) esetében a tapadókorong a lövedék végéről az előírt erő hatására levált, ezért a fulladásveszély súlyos kockázatát jelenti a gyermekek számára.

A lövedékek mozgási energiáját mind a 27 fajta termék esetében vizsgálták az akkreditált laboratóriumban, 3 fajta termékről derült ki, hogy nem felel meg a követelményeknek. Továbbá a laboratórium által megvizsgált 18 mintából 7 mintánál (39%) a figyelmeztető feliratok sem feleltek meg az előírásoknak.

A kémiai vizsgálatokat – tiltott-lágyítószer tartalom – a Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma végezte el. Az Uniós szabályozás szerint, a gyermekek egészségének védelme érdekében a PVC anyagú játékok dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP), di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket nem tartalmazhatnak, csupán elkerülhetetlen szennyeződés formájában, legfeljebb 0,1 tömegszázalákos mennyiségben. 15 db lövedék minta közül 5 db (33%) haladta meg a megengedett 0,1 tömegszázalékos egészségügyi határértéket. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évről-évre végzett vizsgálatai azonban még mindig negatív tapasztalatot mutatnak e téren, figyelemmel arra, hogy a vizsgált, PVC anyagú részt is tartalmazó játékok (játék babák babafeje, tapadókorongos figurák tapadókorongja, stb.) nagy része még mindig határérték feletti mennyiségben tartalmazza ezen lágyítószereket, nem egyszer a határérték több százszoros mennyiségében.

Ezeket az anyagokat kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal lehet kimutatni, így a veszély elkerülése érdekében érdemes kerülni a PVC anyagú játékok megvásárlását, illetve előnyben részesíteni a „ftalát-mentes” („no phthalates”) felirattal vagy az erre utaló szimbólummal ellátott termékeket.

Az évek óta tartó folyamatos vizsgálatok eredményeként, a veszélyesnek bizonyuló játékok száma csökkent, de a Hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években is a terület rendszeres, átfogó ellenőrzését.

 

A vizsgált termékek listája itt olvasható: http://www.nfh.hu/sites/default/files/lovedekes_jatekok_tablazat_TAMOP.pdf

A vizsgálatról készült videók pedig itt találhatóak:

https://youtu.be/pRsoiWh_JY4

https://youtu.be/JXH7-1lJGb4

 

A 618 714 289 Ft összköltségű, 486 742 531 Ft támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Bővebb információ a projektről a www.nfh.hu oldalon olvasható.

 

Forrás: nfh.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére